Kursim i zgjuar!

Shkëlqimi i dritës së unazës reflekton në sytë e saj. Një YouTuber bën me gjest një grumbull masiv veshjesh në shtratin e saj. Shanset janë që rrobat janë krejt të reja, të prodhuara me modesti dhe do të shkojnë në një vend mjaft shpejt: deponi. Ky problem është përfshirë nga termi mbeturina tekstili. Mbeturinat tekstile përcaktohen nga Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit si mbetje që rrjedhin nga qarkullimi i mallrave jo të qëndrueshëm (EPA). Mallrat jo të durueshme janë artikuj të cilët mendohet të jenë të dobishëm vetëm për rreth tre vjet (EPA). Mbetjet e tekstilit janë shqetësuese pasi kontribuojnë ndjeshëm në vëllimet e deponive.

Ndërkohë, procesi i prodhimit dhe dekompozimit të tekstilit çon në komplikimin e çështjeve të tilla si ndotja e ajrit dhe ujit (Utebay et al.) E thënë thjesht, moda e shpejtë është një pararendëse e mbeturinave të tekstilit. Si e tillë, ka edhe shqetësime etike rreth mbeturinave të tekstilit. Sistemet e modës së shpejtë përjetësojnë praktikat shfrytëzuese të punës në botën në zhvillim dhe madje edhe dhunën kundër grave (Amerika e Gjelbër).

Ju dhe unë të dy kemi një rol në gjithë këtë. Konsideroni sasinë e vlerësuar të mbeturinave të veshjeve që një individ në Shtetet e Bashkuara prodhon në një vit - 81.6 paund (BBC). Duke pasur parasysh këtë, ne mund të luajmë një rol aktiv në zvogëlimin e mbeturinave të tekstilit dhe pakësimin e mbështetjes për industrinë e modës së shpejtë. Duke ndërmarrë veprime për të zvogëluar konsumin tonë të mallrave të paqëndrueshëm, ne mund të zvogëlojmë sasinë e pritshme të mbeturinave të lidhura me veshje, për të mos përmendur vuajtjet që e shoqërojnë atë.

Ka shpresë për shkak të kësaj mundësie. Mund të jetë për çdo YouTuber që bën një lëvizje të shpejtë të modës, ka një që tregon diçka që ata kapën në tregun e pleshtave. Ekziston një interes i vazhdueshëm publik kur bëhet fjalë për artikuj veshjesh të përdorura butësisht. Tregu i rrobave të përdorura parashikohet të rritet masivisht në vitet e ardhshme, me parashikimin se do të jetë rreth 84 miliardë dollarë deri në vitin 2030 (Harper's Bazaar). Mendohet se moda e shpejtë, e cila përbën prodhimin dhe shitjen e veshjeve të paqëndrueshme, do të përbëjë më pak se gjysmën e asaj shume në të njëjtin vit (Harper's Bazaar). Statistikat si kjo na tregojnë se ekziston një alternativë e vërtetë për të blerë artikuj të rinj dhe për të nxitur modën e shpejtë.

Ju mund të pyesni për gjendjen e dyqaneve të konsumit që nga COVID-19. Blerja në kulmin e pandemisë ishte një detyrë shumë e mundimshme, e rezervuar për gjërat thelbësore si sendet ushqimore. Dyqanet e kursimit natyrisht panë shumë më pak patronazh gjatë asaj kohe, por edhe dyqanet konvencionale. Ju do të mendoni se ky trend ka vazhduar ndërsa pandemia është zvarritur, me njerëzit që kanë frikë nga sëmundjet që mbeten në veshje.

Sidoqoftë, frika duket se është lehtësuar pasi dyqanet e shitjeve po bëjnë mirë. Moda e shpejtë nuk ka ecur gjithashtu. Ndikimi ekonomik i COVID-19 nuk mund të mbivlerësohet. Moda e shpejtë kohët e fundit pësoi një kolaps pothuajse të plotë përsa i përket sistemeve të saj të furnizimit (Brydges et al). Individët humbën burimet e tyre të të ardhurave pasi puna u bë shumë e rrezikshme.

çizme lëkure ngjyrë kafe në tryezën prej druri ngjyrë kafe

Nga fasulet në xhaketa, ju mund të gjeni shumë artikuj veshjesh për shitje në dyqanin tuaj të lagjes (ose virtuale).

Duke pasur parasysh këto dinamika, nuk është çudi atëherë që dyqanet e shitura po përjetojnë rritje të patronazhit si dhe donacione, pasi disa njerëz kërkojnë të kursejnë para ndërsa të tjerët kërkojnë të lehtësojnë ngarkesën e shtëpisë së tyre (The Columbian). Njëkohësisht, mediat sociale sigurisht që vazhdojnë të jenë një behemoth, dhe aplikacionet si TikTok kanë përdorues që shfaqin gjetjet e tyre. Kjo inkurajon të tjerët në mesin e brezave të rinj që të blejnë në mënyrë më të qëndrueshme, sipas një klienti të dyqaneve të dorës së parë të intervistuar nga një gazetë lokale (Williams, The Columbian).

Ne kemi vendosur kolektivisht se të metat e mundshme të kursimit janë të kapërcyeshme. Ka shumë mundësi lulëzimi ende të disponueshme për ne pavarësisht pandemisë. Ju lutemi lexoni për të mësuar më shumë rreth kursimit!

Përgjegjësia: Për sigurinë dhe higjienën tuaj, sigurohuni që të lani tërësisht çdo veshje që blini para se ta vishni. Kjo vlen nëse është e kursyer apo jo!

Lexoni për të mësuar në lidhje me opsionet e ndryshme që keni kur bëhet fjalë për lulëzimin!

Heq

Heq është një aplikacion i njohur i cili u lançua në vitin 2011. Përdoruesit mund të shesin artikuj të tillë si rroba dhe bizhuteri të punuar me dorë në aplikacion. Kam blerë shumë fustane të cilësisë së lartë nga Depop.

Uebfaqe (përfshirë faqet e dërgesave luksoze)

ThredUp, PoshMark, E Vërtetë, ebay, Etsy, Tregu i FacebookMe Këto janë vetëm disa nga faqet e internetit që ju lejojnë të përdorni artikuj të cilësisë së mirë dhe të përdorur, përfshirë ato të markave luksoze.

Swap Takohet

Takimet e shkëmbimit janë një mënyrë e mrekullueshme për të takuar njerëz të rinj ndërsa "bëni pazar" me vetëdije dhe pa ndonjë kosto reale. Sigurisht, mbani parasysh sigurinë nëse zgjidhni të merrni pjesë në takimet e shkëmbimit. Konsideroni të mbani një në vendin tuaj të punës nëse punoni personalisht.

Në gatishmëri

Sigurisht, ka dyqane të konsumit të tullave dhe llaçeve ku mund të shkoni gjithmonë. Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e sigurisë pandemike kur dilni jashtë.

Bodrum dhe dollap "pazar"

Ka shumë mundësi që të keni hedhur më shumë se një artikull veshjesh në thellësitë e errëta të dollapit tuaj. Ose nëse keni një bodrum, i keni lënë gjërat atje, për të mos u veshur ose përdorur kurrë më. "Blerjet" e bodrumit dhe dollapit mund t'ju ndihmojnë të rizbuloni pjesë, përfshirë veshjet dhe tekstilet që nuk i keni përdorur sepse i keni harruar vërtet ato. Kohët e fundit doja të blija një shtrat të ri në një çantë, por së pari kontrollova bodrumin tim dhe gjeta një ngushëllues të bukur, pothuajse të ri, të cilin më parë e kam përdorur për dhomën time të konviktit.

Pazar me dritare

Blerja nga dritaret është gjithmonë një mënyrë argëtuese për të kaluar kohën! Nëse po mendoni të blini diçka jo urgjente, prisni një periudhë prej një jave dhe shihni nëse mund të jetoni pa e blerë artikullin menjëherë.

Provoni të përfshini kursimin në jetën tuaj dhe shikoni se çfarë përfitimesh sjell. Definitelyshtë padyshim një mënyrë e thjeshtë për të blerë lirë për gjëra të caktuara që ju nevojiten. Dhe siç e mbuluam, ka një mori platformash për të kaluar dhe pastruar për artikullin tuaj të ri të preferuar.