Moda e shpejtë: vrapimi i çmendur nga prodhimi në dyqan

Brenda dy dekadave të fundit, prodhimi global i veshjeve ka u rrit dhe gati u dyfishua, duke stimuluar fenomenin e "modës së shpejtë". Ky koncept i referohet modelit të biznesit që u shfaq si prodhimi i tekstileve u bë më efikas, duke rritur sasinë dhe shumëllojshmërinë e rrobave.

Moda e shpejtë mbështetet në trende gjithnjë në ndryshim, konsum të përsëritur dhe artikuj me çmim të ulët. Sot, një konsumator mund të blejë produkte të reja praktikisht çdo javë, pasi shitësit me pakicë vazhdimisht sjellin dizajne dhe produkte të reja për të ndjekur trendet gjithnjë në ndryshim. Kjo i bën konsumatorët të kthehen më shumë dhe të blejnë më shpesh gjatë gjithë vitit.

Për shkak të kërkesave të konsumatorëve, prodhuesit janë të detyruar të mbajnë çmimet e tyre të ulëta ndërsa rritin numrin e koleksioneve të ofruara në një vit. Kjo, megjithatë, nuk do të thotë domosdoshmërisht se cilësia është rritur gjithashtu me sasinë. Kjo rënie në cilësinë e veshjeve do të thotë që veshjet nuk zgjasin aq shumë dhe duhet të zëvendësohen më shpesh. Kostot e ulëta krijojnë gjithashtu një mentalitet të blerjes së më shumë veshjeve dhe hedhjes së sendeve pasi të visheni vetëm disa herë. Më shumë veshje të prodhuara do të thotë, përfundimisht, do të ketë më shumë veshje të tretura.

Mbeturinat e tekstilit: çmimi i modës së shpejtë

Në vitin 2017, EPA vlerësoi se kishte afërsisht 16.9 milion ton të mbetjeve të tekstilit të gjeneruara në SH.B.A., dhe prej tyre, vetëm 15.2% u ricikluan. Kjo përkthehet në afërsisht 14.3 milion ton tekstile që përfundojnë në deponi ose djegin për t'u përdorur për energji, dhe vetëm 2.6 milion ton përfundojnë të dhuruar. Në të gjithë botën, ka rreth 92 milion ton mbetje tekstili gjenerohet çdo vit.

Tekstilet gjithashtu kontribuojnë 8-10% të CO2 emetimet në nivel global. Konsumi i energjisë për prodhimin e pëlhurave dhe dërgimin e produkteve përfundimtare është i konsiderueshëm që nga industria e tekstilit mbështetet shumë në lëndët djegëse fosile. Për fat të mirë, gjithnjë e më shumë kompani po largohen nga varësia e karburanteve fosile dhe duke kërkuar alternativa të qëndrueshme për prodhimin e pëlhurave.

Ndërsa ka një mori problemesh në lidhje me prodhimin e veshjeve dhe materialeve, ka edhe çështje gjatë fazës së "përdorimit" të jetës së një sendi. Përafërsisht 60% e veshjeve të prodhuara në të gjithë botën është bërë me materiale sintetike. Kur lahen rrobat me fibra sintetike, plastika në këto materiale ndahet dhe lirohet në rrugët ujore, duke kontribuar rreth 35% e mikroplastikave gjenden në oqeane.

Zgjidhjet: me të rejat, me të përdorurat!

Një nga mënyrat më të lehta për t'u larguar nga moda e shpejtë, ndërkohë që gjeni ende oferta të shkëlqyera, është të blini veshje të dorës së dytë! Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kaluar ca kohë duke riparuar veshjet tuaja me një kosto të ulët si për portofolin tuaj ashtu edhe për mjedisin. Blerja e një sendi të përdorur mund ta zvogëlojë atë gjurmë karboni me 82%. Blerja e veshjeve të dorës së dytë gjithashtu do të thotë se ka më pak burime të përdorura dhe të harxhuara, ka më pak ndotje dhe ka më pak artikuj të veshjeve që përfundojnë në deponi. Ndërsa lulëzimi mund të marrë më shumë kohë për të kërkuar të gjitha produktet e ofruara, është një përvojë shumë më e dobishme kur të gjeni atë vjedhje të mahnitshme!

Aplikacione / Opsione Online

Nëse preferoni të blini veshje në internet, ka disa mundësi të shkëlqyera të dorës së dytë! Blerja në internet mund të nënkuptojë gjithashtu një gjurmë të ulët të karbonithap skedarin PDF në krahasim me blerjet në një dyqan me tulla dhe llaç. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se blerja më rrallë dhe blerja e më shumë se një artikulli në të njëjtën kohë, është mënyra se si blerjet në internet mund të jenë më "eko-miqësore". Blerja e një artikulli, çdo javë, në internet, do të kontribuonte në një gjurmë më të lartë të karbonit. Ka një mori aplikacionesh / opsionesh në internet atje, secili me aftësinë e vet, që mund të jetë udhëzuesi juaj për dhurimin ose lulëzimin përmes internetit.

 • ThredUp: Në këtë treg rishitjeje, ju mund të shisni sendet tuaja ose të blini të dorës së dytë. Veryshtë shumë i përshtatshëm për përdoruesit, duke siguruar shumë filtra për ta bërë më të lehtë klasifikimin e mijëra artikujve të tyre! Nëse jeni duke bërë pazar, ThredUp shet veshje, këpucë dhe pajisje shtesë. Nëse jeni duke dhuruar, ata pranojnë të gjitha markat e veshjeve të grave dhe fëmijëve, për sa kohë që artikulli ka një etiketë madhësie. Ata ofrojnë çanta "të pastra" për ju që të paketoni veshjet tuaja të përdorura ose të padëshiruara dhe t'ua dërgoni atyre atyre. Ju keni mundësinë të shisni artikujt tuaj ose t'i dhuroni ato, dhe ata bëjnë çmimin, shitjen dhe dërgimin te blerësi tjetër. ThredUp gjithashtu ofron shërbime të tjera unike, të tilla si “Kuti Goody"Dhe"shpëton".
  • Pro: miqësore për përdoruesit, çmime më të lira transporti, kode promovimi, shitje gjatë gjithë vitit dhe opsioni Buy & Bundle për transportin. Kjo i lejon blerësit të paketojnë artikuj nga porosi të shumta për të dërguar së bashku, ju thjesht paguani tarifën e transportit një herë dhe mund të vazhdoni blerjen për 7 ditë, duke shtuar këtë pako. Ju kursen para dhe zvogëlon mbetjet shtesë nga paketimi!
  • Kundrat: pagat priren të jenë të ulëta kur shesin veshje, do të duhet të paguani një tarifë kthimi nëse nuk ju pëlqen artikulli që keni porositur, ata nuk pranojnë veshje për burra.
 • Poshmark: Një tjetër platformë e shkëlqyeshme ku keni "dollapin" tuaj për të shitur artikujt tuaj. Ju mund të shisni pothuajse gjithçka; veshje, këpucë, pajisje, përbërje, madje edhe mallra shtëpiake. Nëse jeni duke shitur, duhet të ngarkoni fotot tuaja, të çmoni artikujt tuaj dhe t'ia dërgoni paketën blerësit. Nëse jeni duke bërë pazar, mund të kërkoni dhe të përdorni filtra për t'ju ndihmuar të renditni më mirë mijëra artikuj të listuar nga përdorues të tjerë. Pasi të gjeni një artikull që ju pëlqen, mund të bëni një ofertë ose të pranoni çmimin siç është, të paguani për transportin dhe në pak ditë të merrni artikullin tuaj të ri!
  • Pro: ju vendosni çmimet tuaja kur shisni, Poshmark ju ofron një etiketë transporti për të dërguar rrobat tuaja tek blerësi, pasi si blerës mund të sugjeroni një ofertë për një artikull veshjesh, një zgjedhje të madhe të modës së pasme, mbrojtjen e blerësit.
  • Kundrat: transporti mund të jetë i shtrenjtë (veçanërisht kur bleni nga 2 persona të veçantë), nëse shitja e veshjeve me një çmim të ulët pagesa juaj është më e ulët, rrallë ndonjë kod promovimi i ofruar.
 • Facebook Marketplace dhe eBay: Këto janë gjithashtu mundësi të mira për të shitur veshjet tuaja në internet. Këto tregje në internet ju lejojnë, si shitës, të renditni produkte të ndryshme dhe të vendosni vetë çmimin tuaj. Kur shisni në eBay, ju keni mundësinë të pranoni oferta për artikullin, ose ta shisni atë me një çmim fiks. Blerja nga Facebook Marketplace, ju mund të blini artikuj lokalisht dhe t'i merrni, ose të blini nga bizneset dhe t'i dërgoni këto artikuj tek ju. Kur bleni në eBay, artikujt dërgohen tek ju dhe ekzistojnë dy mundësi: të bëni ofertë për një artikull ose të blini një artikull me çmimin e tij fiks.
 • Gjeni një dyqan Take-Back: Disa shitës me pakicë, si Patagoni or Madewell, gjithashtu ofrojnë programet e tyre të kthimit për të ngritur ose riparuar veshje. Shitësit me pakicë mbledhin produkte të përdorura përmes këtyre programeve për t'i ricikluar përsëri në ciklin e tyre të prodhimit. Si një nxitje, kur sillni një artikull për të ricikluar, shitësit zakonisht ofrojnë një zbritje në blerjen tuaj të ardhshme. Për shembull, ofertat e Levi 20% zbritje për një artikull të vetëm kur ricikloni xhinsin në një nga dyqanet e tyre.

Mos harroni: ulni së pari konsumin e veshjeve, pastaj blini të dorës së dytë! Kur kërkoni të hidhni rrobat, dhuroni ose përpiquni të riparoni ato që mund të riparohen. Disa njerëz thjesht preferojnë të blejnë veshje të reja dhe e duan idenë e blerjes së re. Në vend që të mendoni se po blini diçka të "përdorur", mendojeni si të blini diçka i ri për ju

Ka shumë mundësi të tjera atje! Përhapni fjalën te miqtë dhe familja juaj (shumica e këtyre platformave ofrojnë gjithashtu një bonus referimi) dhe ndihmoni të tjerët të hipin në trendin e lulëzimit.

Ide të tjera

 • Merrni qepjen! Kjo është një kohë e kaluar argëtuese, praktike dhe ju lejon të përshtatni veshjet tuaja në përshtatjen dhe stilin tuaj. Blerja e rrobave dhe bërja e veshjeve nga e para mund të jetë e shtrenjtë, por ju mund të rrokullisni rrobat e mprehta dhe t'i ndryshoni ato sipas preferencës tuaj. Këto aftësi janë të shkëlqyeshme për t'u mësuar, sepse mund të rregulloni çdo vrimë ose defekt para se të dhuroni, ose mund ta mbani atë si një veshje të veshshme!
 • repurpose rroba të copëtuara në lecka të lara. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zvogëluar konsumin e pajisjeve pastruese, si peshqirët e letrës, ndërsa mbani tekstilet jashtë deponisë.
 • Nëse keni mundësi për të blej te reja: Merrni parasysh koston për veshje - sa kushton një artikull pjesëtuar me numrin e herëve që ju e vishni artikullin. Sa më shumë që vishni një send, aq më i mirë do të jetë investimi.
  • Ju mund të shikoni një çmim në një artikull veshjesh dhe të mendoni "nuk ka asnjë mënyrë që unë do të shpenzoj 100 dollarë për këtë triko". Sidoqoftë, merrni parasysh cilësinë e materialit / qepjeve, çfarë pëlhura është bërë nga, dhe ku është prodhuar produkti. Zakonisht ia vlen të investohet nëse diçka është bërë me 100% pambuk të qëndrueshëm, e bërë në SH.B.A., ndihet / duket me cilësi të lartë dhe është diçka që ju pëlqen dhe do ta vishni shumë herë!
  • Mbështetje “modë e ngadaltë" Marka. Ideja e modës së ngadaltë është të prodhojmë veshje me cilësi më të lartë të bëra me materiale me burim të qëndrueshëm. Këto kompani priren të punojnë në vend dhe të krijojnë veshje më të qëndrueshme, duke marrë gjithashtu në konsideratë ndikimin e tyre në planet dhe njerëzit.

Burime të tjera

 • Departamenti i Mbrojtjes së Mjedisit në Massachusetts ofron një burim të shkëlqyeshëm për mbetjet e tekstilit dhe rikuperimin e tyre. Shikoni Drejtorinë e Riciklimit Përtej Binit për të zbuluar se ku mund të dhuroni artikuj tekstili (vetëm në Massachusetts).
 • Riciklo Smart në Massachusetts është një burim që rrit ndërgjegjësimin se si të riciklohet siç duhet. Kërkoni për një artikull specifik në "Recyclopedia" të tyre për të parë nëse mund të futet në koshin e riciklimit, ose nëse ekziston një metodë alternative për ta hedhur artikullin.