Dushet e nxehta janë të shkëlqyera. Ata mund të lajnë edhe ditët më të këqija dhe t'ju lënë të ndiheni të ngrohtë dhe të freskuar. Por dushet e nxehta gjithashtu mund të jenë të kota. Përreth 20% të energjisë së shtëpisë përdoret për të ngrohur ujin, dhe një përqindje e madhe e kësaj përdoret në dush.

Të gjithë mund të kursejnë pak ujë të nxehtë - dhe energjinë e nevojshme për të ngrohur atë ujë - duke marrë dushe më të shkurtër, por ka gjëra të tjera që mund të bëni për ta bërë dushin tuaj më pak të kotë dhe më efikas të energjisë.

Rrjedha të ulëta të shijeve

Një nga gjërat më të mira dhe më të lehta që mund të bëni për ta bërë dushin tuaj më efikas është instalimi i një tubi me gaz të ulët. Standardet aktuale mandatojnë që kokat e shfaqjes duhet të kenë një shpejtësi rrjedhje jo më të madhe se 2.5 galona në minutë (gpm) dhe presioni i ujit jo më i lartë se 80 paund për inç katror (psi). Kjo është në kontrast me kokat e vjetra të shfaqjes që mund të kenë shpejtësi deri në 5.5 gpm. Kalimi nga një kokat e vjetra të shfaqjes në një të ri, me fluks të ulët mund të ju ndihmojë të përdorni ndërmjet 25% dhe 60% më pak ujë në dushin tuaj.

Një kokë dushi me rrjedhë të ulëthap skedarin IMAGE

Një nga gjërat më të mira dhe më të lehta që mund të bëni për të përmirësuar efikasitetin e dushit tuaj është të instaloni një karikues me fluks të ulët!

Shumë koka moderne të dushit me rrjedhë të ulët janë relativisht të lira dhe nuk ndjehen sikur janë me prurje të ulët. Presioni i ujit është akoma i madh! Në shumicën e dyqaneve për përmirësimin e shtëpisë mund të gjeni koka të ulëta dore, dhe madje mund t'i merrni falas nëse planifikoni një vlerësimi pa energji i shtëpisë pa kosto me Kurseni në masë.

Kulloni rikuperimin e nxehtësisë së ujit

Një problem tjetër me efikasitetin e energjisë së dushit është uji i nxehtë i tretur. Ne harxhojmë shumë energji për ngrohjen e ujit për të ngrohur lëkurën tonë, por uji mbetet i nxehtë pasi të ketë mbaruar punën dhe të zbresë. Nxehtësia në atë ujë shpërndahet ndërsa kalon nëpër tubat tanë, duke humbur kështu pjesën më të madhe të energjisë së nxehtësisë që mbante dikur.

Ky problem mund të zgjidhet nga a kulloni sistemin e rikuperimit të nxehtësisë së ujit (DWHR). Një sistem DWHR përbëhet nga një tub i drejtpërdrejtë kullimi bakri me një tub më të vogël që zhurmon përreth tij. Uji i nxehtë i dushit kullon tubin e madh, ndërsa uji i ftohtë derdhet në tubin më të vogël dhe futet në ngrohësin e ujit.

Meqenëse bakri është një përcjellës i shkëlqyeshëm i nxehtësisë, lejon që nxehtësia e ujit të nxehtë kullues të kalojë nëpër muret e tubit dhe të nxejë ujin e ftohtë që hyn në ngrohësin e ujit.

Ky proces e lë ujin e ftohtë shumë më të ngrohtë kur futet në ngrohësin e ujit, i cili më pas do të kërkojë më pak energji për t'u ngrohur. Sistemet DWHR mund të rrisin temperaturën e ujit të ftohtë nga 50 gradë deri në 75 gradë gjatë udhëtimit të tij nëpër tubat e bakrit.

Sistemet e rikuperimit të nxehtësisë së ujit kullojnë që dushi juaj të bëhet më efikas!hap skedarin IMAGE

Kreditë e fotove: Manitoba Hydro. Sistemet e rikuperimit të nxehtësisë së ujit të kulluar janë bërë nga një tub bakri i drejtë me një tub më të vogël që mbështjell rreth tij. Uji i ngrohtë nga dushi kullon tubin e mesëm dhe nxehet uji i ftohtë që pompohet përmes tubit më të vogël.

Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të shpëtuar energjinë e nxehtësisë tashmë të shpenzuar. Greatshtë e shkëlqyeshme për gjurmën tuaj të karbonit dhe gjithashtu mund të jetë e shkëlqyeshme për faturën tuaj të energjisë. Çmimet për këto sisteme do të ndryshojnë bazuar në çmimin e bakrit, por sipas Departamenti Amerikan i Energjisë, një sistem $ 300 deri $ 500 DWHR zakonisht do të paguajë për vete në 2.5 deri në 7 vjet në varësi të klimës dhe përdorimit të ujit.

Kjo u tha, raporti kosto-përfitim i këtyre sistemeve nuk është i qartë. Çmimet e bakrit mund të ndryshojnë shumë, dhe nëse ka apo jo kuptim instalimi i një sistemi DWHR duhet vërtet të shikohet rast pas rasti. Ndërsa mund të mos ketë kuptim për të gjithë të instalojnë një sistem DWHR në shtëpitë e tyre për momentin, ndërtuesit patjetër duhet të kërkojnë t'i përfshijnë këto sisteme në shtëpi të reja dhe ambiente më të mëdha si palestra, ndërtesa apartamentesh dhe hotele.

Ndërsa teknologjia DWHR vazhdon të përmirësohet, çështja për instalimin e një prej këtyre sistemeve shpresojmë se do të fillojë të ketë kuptim për më shumë pronarë shtëpish dhe ndërtues shtëpish. Kjo teknologji është ende në fillimet e saj relativisht, por potenciali i ardhshëm i DWHR është me të vërtetë emocionues!

Nëse jeni të interesuar të instaloni një sistem DWHR, ose të mësoni rreth mënyrave të tjera për ta bërë shtëpinë tuaj më efikase në energji, shikoni Kurseni energji në shtëpi faqe interneti!

Nëse jeni duke ndërtuar një shtëpi apo ndërtesë të re dhe jeni të interesuar për sistemet DWHR, dhe mënyra të tjera për të ndihmuar në përmbushjen e standardeve të efikasitetit, shikoni Ndërtesa me Performancë të Lartë sherbime!