Ushqimi i tretur përbën mbi 20% të rrjedhës komunale të mbetjeve të ngurta në Shtetet e Bashkuara. Shumica e këtij ushqimi të tretur përfundon në deponi, me vetëm rreth 4% e këtyre mbeturinave të ushqimit duke shkuar në përzierje plehrash. Kjo është një çështje sepse ndërsa ushqimi zbërthehet në deponi, ai kalon nëpër një proces anaerobe, gjatë së cilës ai lëshon metan, një gaz serrë i fuqishëm.

Devijimi i ushqimeve të humbura dhe lëndëve të tjera organike, si gjethet dhe copat e barit, nga deponia jo vetëm që zvogëlon emetimet e gazeve serë, por gjithashtu kursen burime. Duke ndjekur Hierarkia e Riparimit të Ushqimit të EPA, ushqimi së pari duhet të reduktohet në burim sa më shumë që të jetë e mundur, pastaj të devijohet për të ushqyer njerëzit e uritur së dyti, pastaj të shkojë për të ushqyer kafshët e treta, pastaj të përdoret për tretje anaerobe dhe procese të tjera industriale të katërt, dhe pastaj të kompostohet i pesti. Mjedisi i fundit dhe i fundit i gjashtë për këto mbetje ushqimore është deponia.

Hierarkia e Riparimit të Ushqimit të EPA-së duke deklaruar nivelet e ndryshme nga ato më të preferuarat te më pak të preferuarat

Le të shohim më nga afër nivelet e katërt dhe të pestë të kësaj hierarkie pak më nga afër. Tretja anaerobe zbërthen materiet organike duke përdorur mikrobe në një mjedis anaerobe (pa oksigjen). Ekzistojnë dy nënprodukte të këtij procesi: metani dhe një ndryshim i tokës. Metani kapet dhe përdoret për energji, ndërsa ndryshimi i tokës mund të përdoret në ferma si një pleh.

Mbulesa e zezë e tretësit anaerob përpara një rezervuari të madh mbajtës blu

Niveli i pestë i hierarkisë është kompostimi. Kompostimi është diçka që çdokush mund ta bëjë dhe është veçanërisht i dobishëm sepse e kthen këtë lëndë organike në një ndryshim të vlefshëm të tokës (në thelb një pleh). Ky produkt i përfunduar, i quajtur gjithashtu "ari i zi", është i shkëlqyeshëm për t'u përdorur në kopshte, oborre dhe madje edhe në bimët e shtëpisë tuaj. Ai siguron lëndë ushqyese shtesë që do t’i bëjnë bimët tuaja më të shëndetshme dhe do t’i ndihmojnë ato të rriten. Kompostimi është gjithashtu i dobishëm sepse zvogëlon kostot e asgjësimit. Ti mundesh plehrash në shtëpi, ose brenda ose jashtë. Për të kompostuar brenda, mund të provoni vermikompostimi. Vermikompostimi përdor krimba, krimba tipikë të kuq wiggler dhe mikroorganizma të tjerë për t'i kthyer mbeturinat e kuzhinës dhe mbeturinat e oborrit në ar të zi. Vendosja e një sistemi vermikompostimi është argëtues dhe i lehtë!

Koshi i kompostimit në natyrë me pllaka druri pranë një peme

Për të kompostuar jashtë, vendosni një kazan që të paktën 3 ft x 3 ft x 3 ft. Mund ta ndërtoni vetë (ka shumë ide dhe plane në internet për koshat e kompostimit DIY) ose të blini një, siç është një kompostues diellor. Filloni duke shtuar një shtresë "kafe", të cilat janë gjethet tuaja të thata, kashtë, copa druri dhe materiale të tjera karboni. Tjetra, shtoni disa "zarzavate", të cilat janë mbetjet tuaja të ushqimit, copa bari dhe materiale të tjera azoti. Një raport 3 me 1 i kafesë me zarzavate do të sigurojë një mjedis optimal për mikrobet që të zbërthejnë në mënyrë efikase lëndën organike. Sigurohuni që plehra është e lagur për të ndihmuar në zbërthimin, dhe ajrosni grumbullin herë pas here duke përzier ose kthyer duke siguruar oksigjen.

Provoni kompostimin në shtëpi dhe shikoni webinar-in tonë për të mësuar më shumë!

CET ka qenë një lider në zgjidhjet e tretura të ushqimit për mbi 20 vjet. CET është dizenjuar dhe operon Riciklimi Punon MA, programi i asistencës për zvogëlimin e ushqimit të humbur i vlerësuar me çmime në Massachusetts. Zgjidhjet e Konsumuara të Ushqimit të CET gjithashtu ofrojnë shërbime të hartimit dhe zbatimit të programit në të gjithë SH.B.A. dhe më gjerë, dhe shërbimet e këshillimit për zvogëlimin e mbeturinave për të siguruar informacion dhe këshilla në shkallë vendi.