Kohët e fundit, kam dëgjuar atë të Malcom Gladwell Podcast Pushkin Industries në mënyrën më të qëndrueshme për të larë rrobat tona. Më bëri të pyes veten, çfarë is pastrues i qëndrueshëm i rrobave? A i pastron vërtet rrobat e mia larja me ujë të ftohtë?

Me kaq shumë produkte të paketuara në nuanca të bukura të gjelbër dhe modele të natyrës këto ditë, është e vështirë të dimë se në cilat produkte të besojmë me rrobat tona të pista.

Podkasti i Malcom u reflektua në ditët e para të larjes së rrobave me dërrasa larëse, linja rrobash dhe sapunë të bërë në shtëpi. Në mënyrë ideale, ne të gjithë do t'i sillnim ngarkesat tona në lumë për t'i larë me sapunë natyralë dhe i varnim të thaheshin, pastaj kënaqeshim me shkëlqimin e një larjeje neutrale të karbonit. Por kjo praktikë e punës intensive dhe e kohës nuk është realiste për shumicën prej nesh. Të them të vërtetën, jam shumë mirënjohës për magjinë e makinave tona. Ngarkuesi im i përparmë mund të thithë, të heqë njollat ​​dhe të shpëlajë rrobat e mia të gjitha me shtypjen e një butoni.

Gjërat sigurisht që janë bërë më të lehta, por uji dhe përdorimi i energjisë shtohen.

Sipas Projekti i Lavanderisë, Familja mesatare amerikane lan 8-10 ngarkesa lavanderi çdo javë. Kjo përkthehet në rreth 660 milion ngarkesa çdo vit, ose 1,000 ngarkesa filluan çdo sekondë në Amerikë.

Cila është pjesa më intensive e karbonit në larjen e rrobave?

Në podkast, Gladwell intervistoi kreun e seksionit të P & G në Amerikën e Veriut për kërkimin dhe zhvillimin e Fabric Care, Tod Klien, ose "mësuesi i lavanderi amerikane". Kur hulumtoi gjurmën e karbonit të çdo produkti për lavanderi, Klien zbuloi se "faza e përdorimit të produktit", ose ritualet e larjes së konsumit, përbëjnë dy të tretat e ndikimit në mjedis. Pjesa më e madhe e kësaj gjurme vjen nga energjia e përdorur për të ngrohur ujin.

Për shkak se lëndët e para, prodhimi dhe dërgesa e detergjentit të rrobave janë relativisht të parëndësishme në krahasim me energjinë e përdorur për të ngrohur ujin, Gladwell arriti në përfundimin se "ndikimi mjedisor i një ngarkese lavanderi rezulton të jetë ajo që ne, njerëzit në shtëpi, bëjmë". Kjo është e drejtë njerëz, kur bëhet fjalë për lavanderi, ne mund bëni zgjedhje që bëjnë diferencën.

Pse ta mbani të ftohtë?

Përdorimi i ujit të ftohtë kursen 90% të energjisë në fazën e përdorimit (Energy Star). Gjithashtu ndihmon rrobat tuaja të zgjasin më shumë dhe zvogëlon ngjyrat që gjakosen dhe veniten. Pra, jo vetëm që do të kurseni energji, por do të dukeni më me stil duke e bërë këtë!

A e përcakton pastruesi mirësinë e klimës?

Sipas Klien, pastruesit përdorin surfaktantë dhe polimere që ndihmojnë në kapjen e njollës dhe tërheqjen e saj në ujë, pastaj përdorin enzima për të thyer llojet e ndryshme të njollave. Këto enzima duhet të formulohen posaçërisht për ujin e ftohtë në mënyrë që të jenë efektive në pastrimin e rrobave. Reaksionet kimike midis detergjentit dhe njollave ngadalësohen ndjeshëm ndërsa temperatura bie, kështu që inxhinierët kanë zhvilluar detergjentë posaçërisht për larje me ujë të ftohtë.

Prandaj, formula "natyrale" e shumë produkteve larëse të lara me ngjyrë të gjelbër në të vërtetë mund të jetë më e keqe në pastrimin e ngarkesave tuaja në ujë të ftohtë sesa ato konvencionale.

Por Po në lidhje me Sudet?

Ju mund të keni parë detergjentë që mburren me shkumë të ulët, ose të tjerë që shfaqin flluska shtesë në paketim. Debati i shkumës varet kryesisht nga lloji i makinës larëse që keni. Detergjentët e zakonshëm janë krijuar për më shumë ujë, duke gjeneruar më shumë flluska sapuni sesa formulat me efikasitet të lartë (HE). Shumica e makinave larëse me efikasitet të lartë kanë sensorë që ndjejnë shkumën në fund të ciklit të shpëlarjes. Nëse ka, do të bëjë një shpëlarje tjetër, duke përdorur ujë shtesë për më shumë shkumë. Ndërsa të gjitha ato flluska i bëjnë të duken më të pastra, më pak shkumëza zakonisht janë më të mira, sepse shumë mund t'i kthejnë dherat përsëri në rrobat tuaja pas tharjes (The Laundry Project).

Pra, çfarë dimë?

Mënyra e vetme që pastruesit të jenë vërtet të qëndrueshëm është nëse funksionojnë në ujë të ftohtë.

Larja në ujë të ftohtë është praktika më e mirë që mund të bëni pasi të keni përditësuar pajisjet tuaja me ato me efikasitet energjetik! Duke kaluar vetëm nga një buton në tjetrin, mund të kurseni 90% të energjisë tuaj, të zvogëloni gjurmën tuaj të karbonit, të kurseni para në faturat e shërbimeve dhe të zgjasni jetën e veshjeve tuaja! Reallyshtë vërtet kaq e lehtë.

Këshilla të tjera të qëndrueshme për lavanderi nga Treehugger:

  • Drejtoni ngarkesa të plota kurdo që të jetë e mundur

Makinat përdorin pothuajse të njëjtën sasi të energjisë pavarësisht nga madhësia e ngarkesës, kështu që mbushni ato. Kjo mund të kursejë shtëpinë tuaj 99 kilogramë dioksid karboni çdo vit!

  • Nëse pajisja juaj ka një të tillë, përdorni opsionin me rrotullim të lartë.

Nëse përdorni tharëse, kjo zvogëlon sasinë e lagështisë në rrobat tuaja kur i ngarkoni, duke shkurtuar kohën dhe energjinë e nevojshme për tharjen e tyre.

  • Varini rrobat tuaja të thahen, nëse është e mundur.

Kjo mund të kursejë shtëpinë tuaj deri në 700 paund dioksid karboni në vit, plus 75 dollarë në faturën tuaj të shërbimeve.

  • Përditësoni pajisjet tuaja në modele më efikase të energjisë.

Kontrolloni me kompaninë tuaj të shërbimeve të energjisë se cilat zbritje janë në dispozicion për azhurnimin e pajisjeve tuaja.