Mbi 292 milion ton e mbetjeve të ngurta komunale u krijua në SHBA në 2018. 28% të këtyre mbeturinave vinte nga kontejnerët dhe paketimet, dhe një përqindje e madhe e atyre paketimeve vinte nga pazaret ushqimore.

Edhe pse paketimi mund të ndihmojë në zvogëlimin e mbeturinave të ushqimit duke rritur afatin e ruajtjes së artikujve ushqimorë, mbeturinat nga dyqani ushqimor po bëhen një problem në rritje. Këtu janë disa mënyra për të zvogëluar mbeturinat gjatë blerjeve të ushqimeve!

Tregjet e fermerëve

Shumica e qyteteve në Massachusetts, dhe në të gjithë vendin, kanë tregje të fermerëve çdo javë. Këto ngjarje lejojnë konsumatorët - të cilët zakonisht sjellin çantat e tyre të ripërdorshme - të blejnë prodhime dhe sende të tjera ushqimore direkt nga fermerët vendas të cilët zakonisht sjellin prodhimet e tyre të paketuara në shporta ose kosha. Kombinimi i këtyre përpjekjeve zvogëlon shumë paketime dhe mbetje plastike.

Tregjet e fermerëve janë një mundësi e shkëlqyeshme për këdo që kërkon pazar për ushqime të freskëta, me pak mbeturina. Mundësia e aksesit mund të jetë pak çështje, megjithatë, pasi shumë tregje të fermerëve drejtohen vetëm gjatë muajve të ngrohtë nëse nuk janë në gjendje të lëvizin brenda për dimër. Për më tepër, çmimet mund të jenë sfiduese për shumë blerës, por fatmirësisht shumë tregje të fermerëve e pranojnë SNAP si një formë pagese!

Perimet në një treg të fermerëvehap skedarin IMAGE

Fermerët zakonisht sjellin prodhime në tregjet e fermerëve në kosha ose arka të ripërdorshme, ndërsa blerësit zakonisht sjellin çanta të ripërdorshme.

Dyqane ushqimore për mbeturina zero

Dyqane ushqimore me mbeturina të vogla, Boutique zero, janë shfaqur në të gjithë vendin. Dyqane si egjër, Dyqani Wally, Parashikimdhe Ushqimore Nada ofrojnë të gjitha produktet e tyre në kosha me shumicë dhe kontejnerë me shumicë. Klientët mund të vijnë me kontejnerët ose kavanozat e tyre të ripërdorshëm dhe të blejnë artikuj ushqimore sipas peshës.

Kjo metodë e blerjes së produkteve ushqimore zvogëlon mbeturinat ndërsa klientët mbushin të njëjtat kontejnerë të ripërdorshëm çdo udhëtim, në vend që të blejnë mallra të reja, të paketuara.

Ndërsa këto dyqane japin një shembull të shkëlqyeshëm për blerjen e mbeturinave zero, shumica e njerëzve nuk kanë qasje në një, dhe produktet e tyre mund të jenë pak të kushtueshëm.

Do të ishte mirë të shihej që ky koncept të bëhej më i disponueshëm për blerësit ose përmes një zinxhiri të ri kombëtar ushqimesh për mbeturina zero, ose një zhvendosjeje të madhe të paradigmës nga shitësit tashmë të njohur të SHBA. Deri atëherë, ka strategji të tjera që blerësit mund të përdorin për të zvogëluar mbeturinat në një dyqan ushqimesh dyqanesh tipike.

Bleni koshat me shumicë

Megjithëse dyqanet ushqimore me mbeturina zero nuk janë shumë të zakonshëm, shumë dyqane ushqimore me zinxhirë më të mëdhenj pëlqejnë Whole Foods kanë seksione me shumicë (megjithëse pandemia ka bërë që Whole Foods të ndalojnë ofertat e tyre me shumicë). Ka edhe dyqane ushqimore bashkëpunuese - si Co-op i Luginës së Lumit në Mesha Perëndimore - në të gjithë atë vend, shumica e të cilave gjithashtu kanë kosha me shumicë.

Blerja e produkteve të thata në sasi më të mëdha zvogëlon mbeturinat e paketimit duke zvogëluar nevojën për të blerë paketa të shumta të të njëjtit produkt. Shumë dyqane me pjesë të mëdha gjithashtu do t'ju lejojnë të sillni kontejnerët tuaj të ripërdorshëm.

Këtu është një listë e disa shitësve me shumicë të ushqimeve në SH.B.A.

Përbërës të mëdhenj në një dyqan ushqimesh.hap skedarin IMAGE

Blerja në pjesën më të madhe të dyqanit tuaj ushqimor është një mënyrë e shkëlqyeshme për të shkurtuar mbetjet e paketimit!

Baganta të ripërdorshme

Çantat e ripërdorimit kanë marrë shumë vëmendje vonë. Shumë shtete, përfshirë California dhe New York kanë ndaluar qese plastike me një përdorim nga dyqanet ushqimore për të inkurajuar blerësit të sjellin çantat e tyre të ripërdorshme. Disa kanë miratuar gjithashtu një tarifë të vogël për letrat ose qeset plastike gjysmë të ripërdorshme në arkë si nxitje për të kursyer para duke marrë një vendim të qëndrueshëm.

Edhe nëse nuk jetoni në një shtet me këto ndalesa, përsëri mund të zvogëloni mbeturinat në dyqan ushqimesh duke sjellë çanta ushqimore që mund të përdoren përsëri.

Çantat e prodhimeve plastike të bëra zakonisht nga të njëjtat lloje plastike si çantat ushqimore gjithashtu mund të zëvendësohen nga alternativa të ripërdorshme. Disa dyqane, si Trader Joes, kanë bërë kalimin në çanta të prodhimeve të biodegradueshme, por shumica e dyqaneve ende nuk e kanë adresuar këtë çështje. Nëse dyqani juaj ushqimor i frekuentuar zakonisht ofron vetëm qese prodhimi plastike, merrni parasysh të investoni në çanta për prodhimin e rrjetave të ripërdorshme, si këto nga Eko-çanta.

Azhurnoni aftësitë tuaja të gatimit

Kjo këshillë mund të duket pak kundërintuitive, por ushqimet premade dhe të përpunuara që nuk kërkojnë ndonjë aftësi ose kohë për t'u përgatitur shpesh kërkojnë paketimin më të madh. Përbërësit e papjekur janë gjithashtu shumë më të lehtë për tu blerë në sasi më të mëdha gjë që zvogëlon edhe paketimin.

hap skedarin IMAGE

Përbërësit e plotë, të papërpunuar si perimet, fasulet, thjerrëzat dhe mishi zakonisht kanë sasitë më të pakta të paketimit. Mësoni se si të gatuani me këto artikuj ushqimorë do të ndihmojë në zvogëlimin e mbeturinave të dyqaneve ushqimore!

Ka shumë burime të shkëlqyera në internet ku mund të mësoni se si të gatuani dhe të gjeni receta të reja, një vend i shkëlqyeshëm për të filluar është YouTube. Ka shumë kanale të ndryshme gatimi në këtë platformë për të gjitha nivelet dhe të gjitha llojet e ndryshme të kuzhinës!

Të bëhesh mjeshtër në kuzhinë mund të të ndihmojë gjithashtu shkurtuar mbetjet e ushqimit.

Nëse jeni të interesuar të ulni gjurmën tuaj të mbeturinave, shikoni disa nga të tjerat tona postimet në blog në lidhje me përpjekjen për të jetojnë zero mbeturina për një javë dhe këshilla të tjera se si të jetohet a zero mënyrë jetese e mbeturinave.

Vizitoni faqen tonë të internetit për të mësuar më shumë se si mundeni zvogëloni mbeturinat në shtëpi dhe në jetën tuaj të përditshme!