Keni dëgjuar për gatimin me induksion? A po pyesni se për çfarë bëhet fjalë gjithë zhurma? Apo ndoshta ju jeni një pronar shtëpie që pyesni veten nëse sobat me induksion ia vlen të ndërrohen? Qendra për Ekoteknologji (CET) ka nisur një fushatë, Gatim me magnet, për t'ju ndihmuar t'u përgjigjeni këtyre pyetjeve! 

Çfarë është gatimi me induksion? 

Ilustrimi i vektorit të induksionit. Shpjegimi i etiketuar për ngrohjen e gatimit të shtëpisë. Rryma alternative fizike me frekuencë të lartë krijon fushë elektromagnetike

Ndryshe nga tapat me gaz, propan dhe elektrike, të cilat përdorin një flakë të hapur ose element ngrohjeje, gatimi me induksion përdor energji elektromagnetike për të ngrohur direkt tenxheret dhe tiganët. Një rrymë elektrike me frekuencë të lartë kalon përmes një spirale bakri nën sipërfaqen e gatimit, e cila më pas krijon një rrymë magnetike që ngacmon molekulat metalike në fund të tiganit, duke krijuar një lidhje të drejtpërdrejtë të nxehtësisë. Për shkak se vetëm tigani nxehet në këtë proces dhe humbet shumë pak energji termike, induksioni është më efikas se çdo metodë tjetër gatimi. 

Pse Gatim Induksion? 

Këtu janë disa nga përfitimet kryesore: 

Environmental 

Përdorimi i një sobë me induksion në vend të gazit zvogëlon përgjysmë emetimet e karbonit gjatë gatimit. Nëse nuk i thani domatet në diell ose nuk gatuani vezë në trotuar të nxehtë, induksioni është metoda më e gjelbër e gatimit! 

Si pjesë e një de më të gjerë-Strategjia e karbonizimit, ndërrimi i pajisjeve në shtëpinë tuaj për t'u furnizuar me energji elektrike në vend që të vareni nga karburantet fosile kontribuon në elektrifikimi strategjik. Kur kombinohet me burimet e rinovueshme të energjisë, elektrifikimi strategjik rrit efikasitetin e energjisë dhe redukton ndotjen. 

Shëndeti dhe siguria 

Stufat me induksion eliminojnë emetimet e dëmshme të ambienteve të brendshme që vijnë nga gazi. Një studim i vitit 2020 nga Shkolla e Shëndetit Publik të UCLA lidhi ndotësit e ajrit nga pajisjet e gazit me disa efektet shëndetësore akute dhe kronike, duke përfshirë sëmundjet e frymëmarrjes, sëmundjet kardiovaskulare dhe vdekjen e parakohshme.  Këta ndotës janë gjetur gjithashtu të rrisin rrezikun e astmës në fëmijëri me 45%.  

Ndërsa pronarët e shtëpive me soba me gaz ose propan mund të zvogëlojnë ndotjen e ajrit të brendshëm me ventilim nga aspiratorët, ventilatorët dhe madje edhe dritaret e hapura, gatimi me induksion eliminon plotësisht rreziqet. Për më tepër, gatimi me induksion ngroh vetëm tiganin, duke ofruar mbrojtje kundër djegieve dhe rreziqeve nga zjarri. 

Ekonomik 

Djegësit me induksion janë afërsisht tre herë më efikas se gazi. Kjo do të thotë se do të duhet më pak energji për të gatuar të njëjtat vakte, duke reduktuar faturat tuaja të energjisë. Për më tepër, shumë shërbime ofrojnë zbritje të mëdha për të ndihmuar me kostot e përmirësimit, si nxitja e Ipswich deri në 750 dollarë përmes Programi Burim Ipswich, ose nxitja e SELCO deri në 500 dollarë përmes Programi NextZero. 

(Nëse jeni banor i Shrewsbury ose Ipswich, mund të provoni gatimin me induksion FALAS me programin tonë të huadhënies! Shihni më poshtë për më shumë informacion.) 

Koha e gatimit 

Për shkak të mekanizmave të tyre të saktë të ngrohjes, sobat me induksion mund të përgjysmojnë kohën tuaj të gatimit. Një sobë tradicionale do të marrë 7 minuta për të zier ujin, por induksioni mund ta bëjë këtë në më pak se 4. Të shpenzosh më pak kohë duke pritur që tiganët të nxehen ose salcat të ziejnë do të thotë më shumë kohë që ju të shijoni ushqimet tuaja të shijshme! 

pastrim 

Tapat e gatimit me induksion janë një fllad për t'u pastruar. Ata kanë sipërfaqe të lëmuara që mund të fshihen lehtësisht me një leckë të lagur dhe djegësit nuk nxehen aq sa duhet për t'u pjekur në ushqim, kështu që ju mund ta hiqni atë sfungjer pastrues! 

Saktësi 

Djegësit me induksion reagojnë më shpejt ndaj rregullimeve të temperaturës sesa djegësit me gaz. Në vend të cilësimeve "të larta", "mesatare" dhe "të ulëta", shumica e djegësve me induksion do të kenë mënyra të shumta për temperaturat e sakta ose llojet specifike të gatimit, si zierja, zierja ose skuqja. Kjo do të thotë se do të keni kontroll dinamik me shumë pak kohë pritjeje që ai të nxehet ose ftohet kur rregulloni nxehtësinë. 

Gatimi i vezëve brenda tiganit me induksion, por jo në djegës, duke demonstruar ngrohje direkte

Bie në dashuri me saktësinë dhe lehtësinë e induksionit sot 

CET ka nisur një program huadhënieje induksioni, duke ndihmuar banorët në Ipswich dhe Shrewsbury të gatuajnë me magnet. Kompletet e gatimit me induksion janë të disponueshme në Bibliotekën Publike Ipswich, Shkollën e Mesme Ipswich dhe Bibliotekën Publike Shrewsbury. Kompletet përfshijnë një djegës portativ me induksion, enë gatimi të gatshme për induksion dhe udhëzime për të filluar. 

"Ne jemi vërtet të ngazëllyer për të pilotuar këtë përpjekje," tha Ashley Muspratt, Drejtoresha e Inovacionit të CET. "Elektrifikimi është i rëndësishëm për një tranzicion të drejtë dhe të barabartë në ekonominë me karbon të ulët, dhe përfitimet e shumta të gatimit me induksion e bëjnë atë një hap të madh drejt arritjes së këtij qëllimi!" 

Nuk jemi të vetmit që entuziazmojmë të gatuajmë me magnet, shikoni se çfarë thonë profesionistët për përdorimin e sobave me induksion. 

Nëse nuk jeni në zonat Ipswich dhe Shrewsbury, mund të ketë ende stimuj të disponueshëm nëpërmjet programeve tuaja lokale të shërbimeve, së bashku me të gjitha përfitimet që do të sjellë ndërrimi në shtëpinë tuaj! 

Mësoni më shumë rreth Gatimit me Magnet!

Gruaja që gatuan në induksion