Kompostimi është një proces i ripërdorimit të mbetjeve tuaja të mbetura të ushqimit dhe mbeturinave të oborrit për të prodhuar pleh. Shtë një mënyrë e shkëlqyeshme për të përmirësuar shëndetin e oborrit tuaj dhe për të zvogëluar sasinë e mbetjeve organike që shkojnë në deponi ose objektet e energjisë nga mbeturinat.

Tani për tani, 50% e plehrave që shkojnë në deponi janë të kompostueshme, e cila përfshin 60 miliardë paund ushqim të harxhuar çdo vit. Kur mbetjet e ushqimit hidhen në plehra, ata përfundojnë në një deponi ku prishen në mënyrë joefikase, duke zënë hapësirë ​​të madhe dhe duke emetuar gaze serrë, të cilat kontribuojnë në ndryshimin e klimës. Kur këto materiale kompostohen, ato riciklohen në një ndryshim të tokës të pasur me lëndë ushqyese të vlefshme që mund të përfitojnë tokën dhe bimët.

Kompostimi i kthen mbeturinat në "ar të zi". Plehra është lëndë organike e pasur me lëndë ushqyese që është dekompozuar në prani të oksigjenit (tretje aerobike). Ky proces i dekompozimit quhet kompostim, duke filluar një proces të çiklizmit rigjenerues dhe në fund të fundit duke përfituar të gjithë ciklin ushqyes. Në shtëpi, ju mund të përdorni plehrash për lëndinat, kopshtin ose bimët e shtëpisë tuaj.

Cilat janë përfitimet e kompostimit?

 • Rrit lëndën organike në tokë dhe ndihmon në ndërtimin e strukturës së shëndoshë rrënjore.
 • Balancon pH e tokës.
 • Bën lëndët ushqyese në tokë më të disponueshme për bimët.
 • Devijon mbeturinat e ushqimit nga deponitë.
 • Tërheq krimbat e tokës, të konsideruar si "ricikluesit më të mëdhenj të tokës".
 • I bën tokat argjilore të ajrosura në mënyrë që ato të kullojnë më mirë.
 • Përmirëson aftësinë e tokave ranore për të mbajtur lagështi dhe për t'i rezistuar erozionit.
 • Rrit përmbajtjen e vitaminave dhe mineraleve të ushqimit të rritur në një kopsht të pasur me plehrash.
 • Redukton mbështetjen tek plehrat me bazë naftë.

Çfarë më duhet të kompostoj?

Kompostimi është i lehtë për tu bërë në shtëpi dhe mund të zvogëlojë kostot e asgjësimit dhe të përfitojë nga kopshtet e shtëpisë tuaj. Kompostimi i shëndetshëm kërkon që këto katër elementë të punojnë së bashku:

 1. Temperatura: Bakteret në një grumbull plehrash krijojnë nxehtësi ndërsa punojnë dhe rriten. Temperatura më e mirë për kompostimin e shpejtë është rreth 140 ° F në qendër të grumbullit. Për të ruajtur temperaturat e mira, një grumbull ideal për plehrash duhet të jetë së paku 3'x3'x3. Ju mund të filloni një grumbull të vogël dhe të ndërtoni ndërsa shkoni.
 2. Oksigjen: Organizmat aerobikë, "të dashur për oksigjenin" funksionojnë shpejt dhe pa erë. Nëse një grumbull plehrash nuk ka ajër të mjaftueshëm, organizmat anaerobe do të marrin përsipër dhe do të krijohen erëra. Inkurajoni dekompozimin aerobik duke e kthyer grumbullin sa herë që shtoni materiale. Përziejeni në gjethe të thata ose kashtë për të dekurajuar ngjyrosjen ose ngjeshjen.
 3. Lagështi: Të gjithë organizmat, përfshirë ato në një grumbull plehrash, kanë nevojë për ujë për rritje. Një grumbull i thatë plehrash do të tretet ngadalë. Nëse është shumë i lagësht, furnizimi me oksigjen do të jetë i kufizuar dhe mund të ndodhë dekompozim anaerobik. Ju mund të duhet të shtoni ujë ose materiale të thata pas motit të thatë ose të lagësht të motit. Bëni "Testin e Shtrydhjes" - materialet e kompostimit duhet të jenë afërsisht të njoma si një sfungjer i dredhur.
 4. Ushqimi / Materialet: Krijesat që bëjnë punën e dekompozimit i shohin mbeturinat tona si ushqimin e tyre. Organizmat mikroskopikë kanë nevojë për një përzierje të karbonit dhe azotit për t’u rritur dhe riprodhuar. Në përgjithësi, materialet "jeshile" ose të lagura janë të larta në azot (prishen shpejt), ndërsa materialet "kafe", të thata ose drunore janë të larta në karbon (prishen ngadalë). Përgatitni materiale para se t'i vendosni në grumbull duke copëtuar kërcell, hardhi, degë të mëdha, kashtë ose sanë, merrni parasysh drejtimin e makinës së barit mbi gjethe për të zvogëluar madhësinë e tyre dhe gjithmonë hiqni mbeturinat nga çdo mbeturinë e oborrit.

Çfarë lloj materialesh mund të vendos në plehun tim të shtëpisë?

Një grumbull ideal plehrash do të ketë një ekuilibër 3: 1 të karbonit (kafe) në azot (zarzavate).

Materialet e pasura me karbon përfshijnë: gjethe të thata, kashtë, sanë, letër të copëtuar, karton, gazetë, furçë, tallash, hala pishe.

Materialet e pasura me azot përfshijnë: mbeturinat e ushqimit, copa bari, barërat e këqija, lëvozhgat e vezëve, terrenet dhe filtrat e kafesë, qeset e çajit, plehu.

Mos shtoni qumësht, mish, yndyrna, kocka, vajra, mbeturina të kafshëve shtëpiake ose mbetje të detit në plehrat e shtëpisë tuaj. Këto artikuj mund të shkaktojnë një erë të keqe dhe të tërheqin dëmtuesit në plehun tuaj. Gjithashtu, plastikat "e kompostueshme" nuk mund të shtohen në plehrat tuaja të shtëpisë dhe ato duhen dërguar në një strukturë industriale të plehrave ose në plehra.

Hala pishe kanë një përmbajtje të lartë acidi dhe janë mirë të përdoren si mulch në bimë që duan acidin si luleshtrydhet ose rododendronët. Gjilpërave të pishave u duhet shumë kohë për të kompostuar plotësisht. Jo më shumë se 10% e një grumbulli duhet të jenë hala pishe në të njëjtën kohë.

Hiri i drurit duhet të përdoret me kujdes; ato kanë një nivel të lartë alkalin. Sidoqoftë, ato ofrojnë potas, një lëndë ushqyese e vlefshme për kopshtin tuaj. Shtoni hirin në grumbullin tuaj të kompostit në sasi të vogla - jo më shumë se një e katërta e një inç në të njëjtën kohë.

Prerjet e barit duhet të qëndrojë në lëndinën tuaj për ta mbajtur atë të shëndetshëm. Nëse grumbulloni dhe kompostoni copa bari, përzieni mirë me një material të rëndë "kafe" për të mos u bërë të ngjeshura dhe me erë të keqe.

Çfarë lloj koshi kam nevojë për të kompostuar?

Ju ose mund të blini një ose të krijoni tuajin. Shumë komunitete të Masaçusetsit u shesin banorëve kazanët e kompostuar të subvencionuar, prandaj kontrolloni me qytetin / qytetin tuaj nëse i kanë ato në dispozicion. Përndryshe, mund t'i blini në një dyqan pajisjesh ose në internet. Ju gjithashtu mund të krijoni koshin tuaj nga materiale të ndryshme duke filluar nga paletat e drurit, koshat e plehrave, ose skermat e telit.

Po sikur të marr me qira / nuk kam hapësirë ​​të jashtme për plehrat e mia?

Vermikompostimi është një mundësi e shkëlqyeshme për përzierje plehrash në ambiente të brendshme, ose bërjen e kompostos tuaj të prishet më shpejt. Duke përdorur krimba të kuq wiggler që mund të blini në internet dhe duke rreshtuar koshin tuaj të plehut me letër të copëtuar ose të lagur, krimbat tuaj mund të lulëzojnë brenda një koshi plehrash. Mbajeni të freskët dhe të lagur për krimbat e shëndetshëm. Duhen rreth 12 javë që plehra të mbarojë. Kliko këtu për të mësuar më shumë rreth vermikompostimit.

 

Si mund ta di nëse kompostimi ka mbaruar?

Plehra e përfunduar është një material kafe, me thërrime, me erë dheu, si toka. Duhen midis gjashtë muaj dhe një vit që një grumbull të japë një produkt të përfunduar, varësisht nga sa vëmendje i kushtohet. Ju nuk duhet të jeni në gjendje të njihni mbeturinat që hynë në grumbull. Për përdorim më të mirë, mund ta ekranizoni para përdorimit për kompost më të imët dhe të vendosni materiale nën përbërje përsëri në grumbull për t'u prishur më tej.

Çfarë mund të bëj me kompostimin e përfunduar?

 • Punojeni direkt në tokën e kopshtit (përmirëson strukturën, shton lëndë ushqyese).
 • Spërkateni atë në lëndinë për ta mbajtur të gjelbër pa shumë ujë.
 • Vendoseni atë rreth pemëve për të ushqyer rrënjët dhe për të zvogëluar nevojat për ujë.
 • Vendoseni atë direkt në kopsht disa herë në vit si një mulch.
 • Përzihet me tokë në vazo për nevoja të kopshtarisë së brendshme.
 • Nëse nuk keni një kopsht, dhurojeni atë në një kopsht shkolle ose komuniteti.

A mund të kompostoj gjatë dimrit?

Megjithëse procesi do të ngadalësohet në mot të ftohtë, disa aktivitete të baktereve do të vazhdojnë. Mbeturinat e ushqimit mund të shtohen ende për sa kohë që ato mbulohen çdo herë me gjethe ose kashtë. Ju mund të izoloni më tej grumbullin tuaj duke e mbuluar atë me plastikë të trashë dhe të errët.

Çfarë duhet të bëj me gjethet që nuk përshtaten në koshin tim?

Për të zvogëluar vëllimin e gjetheve, drejtojeni kositësen e lëndinës përpara se t'i shtoni në grumbull, ose lagini poshtë dhe mbulojini me një tarp për t'i mbajtur të mos fryhen. Shtoni ato në koshin tuaj të plehut gjatë gjithë vitit për të mbuluar mbeturinat e ushqimit ose për të siguruar materiale "kafe" për recetën tuaj të kompostimit. Gjethet dhe mbeturinat e oborrit (jo mbeturinat e ushqimit) lehtë mund të kompostohen në një grumbull pa përdorur një kosh.