Programet e kontejnerëve të ripërdorshëm janë një qasje rrethore për të ndihmuar në parandalimin e mbetjeve të krijuara nga opsionet e disponueshme për një përdorim të vetëm që shpesh nuk mund të riciklohen. Qendra për Ekoteknologjinë (CET) ndihmon në drejtimin e restoranteve në reduktimin e mbetjeve ushqimore dhe mbetjeve nga kontejnerët e marrjes. Si pjesë e kësaj ndihme, CET po vë në pah bizneset dhe institucionet në të gjithë verilindjen që po reduktojnë mbetjet nga kontejnerët e marrjes duke kaluar në programet e kontejnerëve të ripërdorshëm. Nisma si GO Box – Portland, Dërgimi i mallrave, i dobishëm, Aplikacioni i ripërdoruesit, Ozzi, Mocean i qëndrueshëm të gjitha u ofrojnë restoranteve alternativa të ripërdorshme ndaj kontejnerëve me përdorim të vetëm. 

Prodhuesi i grurit, një restorant i shpejtë rastësor me vendndodhje në Boston dhe Somerville, zhvilloi Projektin e tij Zero Waste për të shkurtoni kontejnerët me përdorim të vetëm. Programi i tyre u ofron klientëve të përsëritur mundësinë për të marrë porosi në kontejnerë qelqi të ripërdorshëm dhe në muajin e parë të tij Grainmaker shiti rreth 200 kontejnerë të ripërdorshëm. Gjatë një viti, programi kursen përafërsisht 800 dollarë dhe parandalon 2,100 paund mbeturina paketimi për përdorim të vetëm për çdo vendndodhje restoranti. 

Në Filadelfia, një restorant indian, meze e lehtë, zhvilloi një program rrethor të quajtur "Return2Tiffin" që përdor kontejnerë të krijuar posaçërisht për t'u dezinfektuar dhe ripërdorur deri në 1,000 herë. Aktualisht janë 8,000 kontejnerë në qarkullim. Në një proces të ngjashëm me atë të përdorur për enët, gotat dhe enët e argjendit të brendshëm, kontejnerët e kthyer pastrohen në solucion dezinfektues, lahen në pjatalarëse të miratuara nga departamenti i shëndetësisë, vendosen të thahen në ajër dhe ruhen për përdorim të mëvonshëm. 

At Petë Yagi Perro Salado në Newport, RI, klientët mund të kërkojnë që ushqimi i tyre i marrë të vendoset në kontejnerë të ripërdorshëm. Programi pilot është një bashkëpunim midis dy restoranteve dhe Mocean i qëndrueshëm. Klientët i shpëlajnë dhe i kthejnë kontejnerët e tyre në secilin nga dy restorantet, të cilët më pas i dezinfektojnë dhe i lajnë për t'u përdorur për vaktin e radhës.  

Këshilla për zbatimin e një programi të ripërdorshëm për marrjen e kontejnerëve 

  • Zgjidhni një lloj kontejneri të vetëm për ta blerë nga klientët. 
  • Merrni parasysh pajisjet e nevojshme: p.sh., pjatalarëse, dezinfektues, ruajtje, etj. 
  • Edukoni stafin për çdo politikë dhe praktikë të re të përqendruar te ripërdorimi. 
  • Dezinfektoni kontejnerët pas kthimit dhe siguroni një enë të re të pastër. 
  • Ofroni klientëve një zbritje për pjesëmarrjen në programin e ripërdorimit dhe ndërtoni besnikërinë e klientit! 

Si mund të ndihmojmë 

CET ofron asistencë pa pagesë për mbetjet moderne dhe i lejon bizneset të identifikojnë mundësitë për riciklimin, ripërdorimin dhe rikuperimin e ushqimit. CET lehtëson vlerësimin e rrymave ekzistuese të mbetjeve, identifikimin e mundësive që lidhen me devijimin, parandalimin dhe rikuperimin e mbetjeve, fuqizimin e punonjësve përmes edukimit, projektimin dhe zbatimin e sinjalistikës së koshave të mbeturinave, analizat e kostos në lidhje me një program të devijimit të mbetjeve dhe ndërtimin e marrëdhënieve me ofruesit e shërbimeve. Ndihma është e disponueshme nëpërmjet telefonit, emailit dhe vizitave në vend ose virtuale, sipas rastit.