Këtë Ditë të Tokës, festoni qëndrueshmërinë me pjatën tuaj!

Edhe pse mendojmë se çdo ditë duhet të jetë Dita e Tokës, sot është një kujtesë e mirë e të gjitha gjërave që mund të bëjmë për të ndihmuar planetin. Studimet e fundit vlerësojnë se sistemi ynë global i ushqimit, rrjeti kompleks i industrive të përfshira në prodhimin, transportimin dhe tregtimin e ushqimit në mbarë botën, prodhon deri në 40% të emetimeve të gazrave serrë të shkaktuara nga njeriu. Prandaj, një nga hapat më të mirë që mund të ndërmerrni për të reduktuar personalitetin tuaj gjurmë të karbonit është hani ushqime me emetim të ulët.*

Veprimet si duke ngrënë lokale për të zvogëluar kilometrat ndërmjet prodhimit dhe pjatës suaj, duke ngrënë më pak produkte shtazoredhe duke rritur ushqimin tuaj Të gjitha janë mënyra të mrekullueshme për të siguruar që ushqimi juaj të mos ndikojë negativisht në klimën, por cilat janë mënyrat e tjera me kosto efektive për të blerë ushqim të qëndrueshëm?

Ushqimi i ulët në zinxhirin e furnizimit të emetimeve! Figura nga Bota jonë në të dhënat më poshtë tregon emetimet mesatare të ushqimeve të njohura, të ndara sipas zonave të prekura.

Siç mund ta shihni, përzgjedhja e ushqimeve të përfaqësuara ka një gamë të madhe emetimesh, nga 60 kg CO2 për 1 kg viçi, te arrat negative të karbonit. Ndërsa nuk ka një dietë "perfekte" që mund të përfshijë ndonjëherë nevojat ushqimore, kulturore dhe ekonomike të gjithsecilit, infografikë si këto mund të na ndihmojnë të gjithëve të marrim vendime të informuara kur bëhet fjalë për të ngrënit në mënyrat që planeti mund të mbajë për shumë breza që do të vijnë.

Zvogëloni gjurmën tuaj të karbonit duke ngrënë më shumë nga këto ushqime:

Arra

Arra të ndryshme në një tryezë prej druri.

Emetimet neutrale dhe zero mbetje? Kjo është Nuts!

Në varësi të llojit dhe metodave të përdorura për rritje, arrat mund të konsiderohen si një burim ushqimor negativ ndaj karbonit. Arrat si bajamet, arrat, lajthitë, pecans, fëstëkët dhe arrat e pishës, të gjitha rriten në pemë dhe për këtë arsye ndihmojnë në ruajtjen e dioksidit të karbonit dhe prodhimin e oksigjenit për ne! Është e rëndësishme të merret parasysh se disa varietete, si shqeme dhe bajame, kërkojnë një sasi të madhe uji për t'u rritur. Të tjerët, si arra, arrat makadamia dhe lajthitë, kërkojnë shumë pak ujë dhe janë pjesë e shumë projekteve të qëndrueshmërisë kushtuar ruajtjes.

Arrat janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i proteinave me bazë bimore, mund të ofrojnë një alternativë të shijshme ndaj proteinave me bazë shtazore që prodhojnë më shumë emetime dhe janë më intensive në tokë. Arrat janë gjithashtu të gjithanshme dhe mund të përzihen për të bërë gjalpë dhe qumësht të shijshëm. Si një bonus shtesë me zero mbetje, arrat janë pothuajse gjithmonë të disponueshme për t'u blerë me shumicë, kështu që ju mund të sillni kontejnerin tuaj dhe të shmangni çdo plastikë me bazë karburanti fosil.

Mësoni se si ta bëni vetë qumështin e arrave këtu!

Bishtajore

Bishtajore të ndryshme të thata në dërrasë druri.

Toka dashuron bishtajore

Një tjetër burim i madh i proteinave me bazë bimore janë bishtajore. Ato gjithashtu kanë sasi të larta të fibrave, karbohidrateve, vitaminave B, hekurit, bakrit, magnezit dhe zinkut. I njohur si a centrali ushqimor, bishtajore janë nga familja Fabaceae dhe prodhojnë bishtaja që mbajnë fara. Shembujt përfshijnë fasulet, bizelet, thjerrëzat, qiqrat dhe arrat e sojës.

Bishtajoret kërkojnë më pak lëndë djegëse fosile, sepse ato, me ndihmën e rizomave, fiksojnë azotin (N2) nga atmosfera në tokë, duke e kthyer atë në lëndë organike të cilësisë së lartë që rrit pjellorinë e tokës dhe zvogëlon nevojën e fermerëve për plehra sintetikë. Ato shërbejnë gjithashtu si një kulturë e mirë mbuluese për të lënë tokën të pushojë, duke ankoruar tokën dhe duke reduktuar erozionin.

Shikoni këtë listë të shëndetshme të recetave të bishtajoreve nga Klinika Mayo! 

Alga deti dhe Algat

Alga deti superheroi

Duke u rritur lirshëm përgjatë brigjeve dhe të mbushura me lëndë ushqyese, alga deti po përjeton një rigjallërim sot për qëndrueshmërinë e tij të jashtëzakonshme dhe potencialin e produktit.

Si fillim, alga deti thith më shumë dioksid karboni sesa pemët dhe ka kapacitetin e vlerësuar për të tërhequr 1 deri në 10 miliardë tonë atmosferë çdo vit. Në lajme edhe më të ftohta, një ekip studiuesish australianë zbuluan se duke shtuar një alga deti vendas 3% e dietës së bagëtive reduktoi emetimet e tyre të metanit me 80%. 

Për shkak se nuk kërkon inpute të tjera përveç dritës së diellit dhe lëndëve ushqyese natyrale të oqeanit, alga deti është një kulturë e lehtë dhe e bollshme për t'u rritur. Të gjitha format e algave të detit janë të ngrënshme dhe mund të gjenden në dietat në të gjithë botën. Alga deti gjithashtu ka aftësinë për të hequr lëndët ushqyese të tepërta nga zonat eutrofike (të shkaktuara nga rrjedhja e plehrave), që do të thotë se mund të zbusë efektet e acidifikimit të oqeanit (pasoja e emetimeve të karbonit që po vret shkëmbinjtë koralorë).

Alga deti ka një gjurmë negative të karbonit, duke thithur 20% më shumë CO2 sesa prodhon.

Për të mësuar më shumë mënyra për të përfshirë algat e detit në dietën tuaj, këtu janë disa ide nga dietat e mia kulturore në Filipinet Irlanda!

Përtej Pjatës- Paketimi me alga deti

Përveç një burimi ushqimor me vlera ushqyese, disa kompani po përdorin gjithashtu alga deti për të dizajnuar paketim të qëndrueshëm:

  • Notpla prodhon kuti të biodegradueshme dhe paketa erëzash për vaktet e para dhe madje edhe kapsula uji të ngrënshëm për atletët dhe ngjarjet.
  • Evo & Co filloi duke bërë gota ushqimore nga alga deti dhe që atëherë është zgjeruar në një lëvizje të tërë materialesh me bazë bimore në Indonezi që ka mbështetur fermerët indonezianë të algave të detit dhe stilet e jetesës së qëndrueshme përmes fushatës së tyre "Rishikoni Plastikën".
  • Paketimi i algave të detit dhe alternativa të tjera me bazë bimore ofrojnë një zgjidhje të biodegradueshme dhe të rinovueshme ndaj ndotjes plastike.

Është shumë e mahnitshme që ne mund të gjejmë zgjidhje për reduktimin e emetimeve të karbonit dhe ndotjes në rrugët tona ujore në vetë oqeanin.

 

Shpresoj që kjo listë t'ju ketë frymëzuar të përfshini më shumë ushqime me emetim të ulët në jetën tuaj, ose të paktën t'ju ketë bërë të uritur për arra, thjerrëza dhe alga deti!

*Mohimi i përgjegjësisë: kur bëhet fjalë për të ngrënë në mënyrë të qëndrueshme, gjëja e parë që duhet të bëni është të eliminoni mbeturinat e ushqimit, kështu që përdorni atë që keni tashmë, dhuroni atë që nuk mund të hani dhe kompostoni atë që nuk mund të dhuroni përpara se të blini më shumë për qilarin tuaj. Për të zbuluar më shumë mënyra se si Qendra për Ekoteknologji mund t'ju ndihmojë të reduktoni mbetjet ushqimore, KLIKO KËTU!