Çdo ditë ju merrni vendime që ndikojnë në klimën. Ndonjëherë, gjëja e duhur për të bërë nuk është gjithmonë më e dukshmja - qëndrueshmëria mund të jetë më kundërintuitive sesa mund të mendoni. Ne po rendisim disa nga keqkuptimet e zakonshme dhe çfarë të bëjmë rreth tyre.

1. Po, me të vërtetë - përdorni pjatalarëse!

Pjatalarësit janë bërë shumë më efikas gjatë viteve, dhe mund të jenë më efikasë sesa larja e enëve me dorë. Në fakt, pjatalarësit mund të përdorin vetëm Gallons 16,300 e ujit për një periudhë 10-vjeçare, ndërsa larja e duarve përdor përreth Gallons 34,200 e ujit

Kjo mund të duket kundërvepruese në fillim, por pjatalarësit në të vërtetë përdorin ujë shumë më me efikasitet se larja e duarve. Në fakt, pjatalarëse mesatare, me madhësi të plotë përdor vetëm rreth 5 litra ujë, ose më pak, çdo cikël.

Nëse nuk zotëroni një pjatalarëse, atëherë mënyra më efikase për energjinë dhe ujin për të larë enët është të fikni rubinetin tuaj në vend që ta lini të funksionojë për sa kohë lani enët. Në vend të kësaj, provoni të mbushni një nga enët, një tenxhere për shembull, me ujë të ngrohtë me sapun për të larë enët e tjera dhe përdorni ujë të ftohtë për të shpëlarë.

Shkarko fund: Përdorni lavastoviljen tuaj në vend që të lani enët me dorë. Prisni të vini në punë pjatalarësen derisa të mbushet, por sigurohuni që të mos e mbushni shumë. Kjo do të sigurojë që çdo pjatë të bëhet e pastër ndërsa optimizon hapësirën e pjatalarësit.

2. Po, me të vërtetë - vendoseni lavatriçen në të ftohtë!

Duke folur për larjen e sendeve, ekziston një mit tjetër i zakonshëm që vetëm uji i nxehtë mund të bëjë hile për pastrimin e rrobave tuaja. Kjo nuk është çështja.

Në fakt, 90% e energjisë që përdoret gjatë larjes së veshjeve tona shkon në ngrohjen e ujit. Për të mos përmendur që uji i nxehtë mund të zbehet dhe / ose tkurret rrobat gjithashtu. Arsyeja kryesore për të larë rrobat në ujë të nxehtë është për të pastruar çdo veshje për të vrarë çdo bakter ose mikrobe.

Nëse doni të bëni një milje shtesë në zvogëlimin e energjisë dhe kursimin e parave në lidhje me lavanderi - provoni të thani ajrin rrobat tuaja në vend që t'i hidhni ato në tharëse. Tharja e rrobave kontribuon rreth 5.8% në emetimet e CO2 rezidenciale në SH.B.A

Kjo gjithashtu do të zgjerojë ciklin jetësor të veshjeve tuaja, e cila ka shumë të ngjarë të jetë shkurtuar tashmë për shkak të cilësisë së modës së shpejtë. Kështu që herën tjetër kur të jetë ditë lavanderie, konsideroni të lani rrobat tuaja në ujë të ftohtë për të kursyer energji dhe për të zvogëluar gjurmën tuaj të karbonit!

Në fund të fundit: Lani rrobat tuaja në ujë të ftohtë. Kjo ende pastron veshjet tuaja dhe kursen energji dhe para. Nëse keni nevojë për të pastruar rrobat ose pëlhura të tjera, atëherë uji i nxehtë është mënyra për të shkuar.

Një grua që bën lavanderi

3. Po, me të vërtetë - kaloni në elektrike!

Elektrizimi i automjeteve, shtëpive, pajisjeve të tjera dhe pajisjeve mund të jetë një nga mënyrat më të mira për të zvogëluar gjurmën e karbonit në botë.

Sidoqoftë, sado e gjelbër sa të jesh elektrike, në të vërtetë nuk është aq e gjelbër sa mund të mendojmë. Sot, mbi 25% të emetimeve të gazrave serë në të gjithë botën vijnë nga prodhimi i energjisë elektrike. Meqenëse energjia jonë elektrike gjenerohet nga lëndët djegëse fosile në vend të burimeve të rinovueshme, ka kuptim që prodhimi i energjisë elektrike kontribuon mjaft në ngrohjen e planetit. Hyj selektrifikimi trategjik.

Elektrifikimi strategjik është procesi i ndërrimit të pajisjeve dhe sistemeve të tjera për të përdorur energjinë elektrike, ndërsa gjithashtu përdoret energjia e rinovueshme në vend të lëndëve djegëse fosile për të prodhuar këtë energji elektrike. Kjo mund të ndihmojë në rritjen e efikasitetit të energjisë dhe uljen e emetimeve.

Shkarko fund: Elektrifikimi është një fillim i mirë, por për të zvogëluar vërtet gjurmën tuaj të karbonit, energjia elektrike duhet të furnizohet me energji të rinovueshme në vend të lëndëve djegëse fosile.

Nëse jetoni në Massachusetts, Kurseni në masë programi ofron zbritje bujare për azhurnimin e pajisjeve me efiçiencë të energjisë dhe sistemeve të ngrohjes dhe ftohjes.

Nëse po mendoni të azhurnoheni në një automjet elektrik, Aleanca e Gjelbër e Konsumatorëve të Energjisë Programi Green Drive është një program zbritje për automjete elektrike, duke i bërë automjetet elektrike më të volitshme se kurrë. Stacionet e karikimit po bëhen gjithashtu të disponueshme gjerësisht në më shumë vende çdo ditë, përfshirë dyqanin tonë të ripërdorimit, Pazaret e EcoBuilding. Ngarkoni makinën tuaj falas herën tjetër kur vendosni të blini personalisht, me ndonjë nga katër stacionet tona të karikimit!

4. Po, me të vërtetë - moti i motit ju mban ngrohtë, por gjithashtu ju mban të freskët!

Sipas Departamentit Amerikan të Energjisë, kondicionerët konsumojnë rreth 6% të energjisë elektrike të prodhuar në Shtetet e Bashkuara. Nga ana tjetër, tifozët përdorin shumë më pak energji elektrike sesa AC, por mos e ftohni temperaturën e ajrit. Atëherë, cila është mënyra më e mirë për të mbajtur qetësinë duke mbajtur edhe konsumin e energjisë të ulur?

Pavarësisht se sa efikas është AC juaj, ai nuk do të jetë në gjendje të bëjë punën nëse ajri i ngrohtë po vjen në shtëpinë tuaj dhe ajri i ftohtë po humbet. Nëse shtëpia juaj nuk është mbyllur dhe izoluar siç duhet e ajrit ose nuk ka hije, temperaturat e brendshme do të qëndrojnë të larta dhe ajri i kondicionuar do të dalë.

Një nga sistemet më efikase të ftohjes së ajrit (dhe ngrohjes) atje është një pompë nxehtësie e ndarë në mini. Një pompë nxehtësie funksionon duke transferuar energji në vend që të gjenerojë energji. Ata gjithashtu nuk përdorin kanale, duke e bërë transportin e energjisë shumë më efikas. Kostot fillestare mund të jenë pak më shumë sesa AC qendrore, por kursimet nga përdorimi më i ulët elektrik, i kombinuar me zbritje në dispozicion, i bëjnë ato një opsion me kosto efektive.

Përdorimi i pajisjeve të gatimit si furra dhe soba mund të rrisin temperaturat e brendshme. Shmangni drejtimin e tyre gjatë muajve të ngrohtë dhe orëve më të ngrohta të ditës duke bërë mikrovalë, duke përdorur një interval induksioni ose duke pasur një gatim të mirë të modës së vjetër!

Në zonat që nuk nxehen shumë gjatë muajve të ngrohtë, një tifoz mund të jetë gjithçka që ju nevojitet për t'u freskuar. Vetëm sigurohuni që t'i drejtoni ato vetëm kur jeni në dhomë!

Shkarko fund: Nënshkrimi dhe izolimi i duhur i ajrit janë thelbësore për të mbajtur jashtë ajrin e ngrohtë dhe ajrin e ftohtë. Nëse jetoni në Massachusetts dhe keni të drejtë, Kurseni në masë ose Shërbimet e Parandalimit të Humbjes së Energjisë në Shtëpi Programet (HELPS) mund të ofrojnë vlerësime pa kosto të energjisë në shtëpi. Përmes vlerësimeve të energjisë në shtëpi, ju mund të merrni një zbritje në izolimin për shtëpinë tuaj.

CET ofron shërbime këshillimi për pompat e nxehtësisë për klientët HELPS. Telefononi NDIHM linjë telefonike në 1-888-333-7525 për të mësuar më shumë. Banorët e kualifikuar të Massachusetts mund të aplikojnë gjithashtu për Massachusetts Energy Clean Center Piloti i pompës së nxehtësisë me burim ajri në të gjithë shtëpinë program.

Në varësi të vendit ku jetoni, një tifoz mund të mjaftojë. Për të freskuar në mënyrë optimale një shtëpi me vetëm një tifoz, provoni të drejtoni një tifoz të tërë shtëpisë gjatë natës për të freskuar shtëpinë. Pastaj në mëngjes, mbyllni të gjitha dritaret dhe hijet për të mbajtur ajrin e freskët. Përdorni tifozin për të qarkulluar ajrin e freskët gjatë ditës.

Në zonat e ngrohta, ndonjëherë vetëm AC do të bëjë hilen. Opsioni më pak i kushtueshëm dhe më efikas mund të jetë përdorimi i një ventilator në lidhje me AC (dhe natyrisht ajrosjen e duhur natyrisht).

Personi që instalon izolimin rozë në një shtëpi

5. Po, me të vërtetë - izolimi është më efektiv sesa zëvendësimi i dritareve tuaja!

Siç u përmend më lart, moti i motit është i rëndësishëm si gjatë sezonit të ngrohjes dhe ftohjes. Një shtëpi e ajrosur siç duhet ka më pak rrjedhje ajri dhe mban ajrin e kondicionuar duke rezultuar në më shumë kosto dhe kursime të energjisë. Por sa të rëndësishëm janë dritaret në mbajtjen e ajrit të ngrohur / të ftohur brenda?

Windows janë përgjegjës për 25-30% e përdorimit të energjisë rezidenciale nga humbja e nxehtësisë dhe përfitimi i nxehtësisë. Dritaret me xham të dyfishtë gjithashtu mund të rezultojnë në 18-24% të kursimeve mbi dritaret me një panele. Sidoqoftë, nuk keni nevojë të nxitoni dhe të blini dritare të reja me efiçiencë të energjisë për të kursyer energji dhe para. Në vend të kësaj, një nga mënyrat më efektive për të mbajtur të ftohtin ose nxehtësinë nga shtëpia juaj është përmes motit.

weatherization përfshin një larmi të Teknikat për të përmirësuar zarfin e shtëpisë tuaj për ta bërë atë më efikas dhe për ta mbrojtur atë nga elementët e jashtëm. Kjo mund të përfshijë mbylljen dhe dyert dhe dritaret e heqjes së motit, mbylljen e rrjedhjeve të ajrit me shkumë llak ose shtimin e izolimit të papafingo ose murit. Heterizimi i motit mund ta bëjë shtëpinë tuaj më të rehatshme, të kursejë para dhe të përmirësojë cilësinë e ajrit të brendshëm. Nëse keni nevojë për dritare të reja, ne kemi disa energji efikase dritare të ripërdorura në dyqanin tonë, pazaret e EcoBuilding!

Në fund të fundit: Ajrosni shtëpinë tuaj, duke përfshirë kastravecin dhe heqjen e motit, në vend që të blini dritare të reja. Ky mund të jetë një projekt DIY ose i bërë nga një profesionist përmes një prej programeve të efiçencës së energjisë rezidenciale.

CET mund t'ju ndihmojë për këtë! Regjistrohuni tani për një pa kosto Vlerësimi i Energjisë në Shtëpi për të mësuar më shumë se si mund ta bëni shtëpinë tuaj më efikase në energji.

6. Po, me të vërtetë - fikni nxehtësinë natën!

Ngrohja e një shtëpie llogaritet rreth 45% të faturës së energjisë së një shtëpie. Para termostateve të programueshëm, shumica e njerëzve kishin përshtypjen se një furrë do të punonte më shumë dhe do të ngrinte kostot për të ngrohur një hapësirë ​​nëse rezervonte nxehtësia. Supozimi se mbajtja e nxehtësisë në një shtëpi do të ishte më efikase në të vërtetë nuk rezultoi në ndonjë kursim të kostos dhe nuk e bën furrën të punojë jashtë orarit. Çaktivizimi i nxehtësisë gjatë natës dhe vetëm ndezja e tij gjatë ditës është në të vërtetë më efikas i energjisë sesa mbajtja e tij në 24/7.

Me termostate inteligjentë të programueshëm dhe të mundësuar nga Wi-Fi, tani jeni në gjendje të rregulloni temperaturën e shtëpisë tuaj pa humbje të komoditetit. Ju mund të shihni një 10% kursim i energjisë thjesht duke vendosur përsëri termostatin 7 deri në 10 gradë për 8 orë dhe përsëri zgjohuni në rehati me një orar të paracaktuar. Merrni parasysh programimin e tij për të ulur temperaturën gjatë natës ose kur jeni jashtë gjatë ditës për të arritur këto kursime.

Shkarko fund: Përdorni një termostat të programueshëm ose inteligjent për të planifikuar ngrohjen dhe ftohjen për rehati dhe kursime maksimale.

7. Po, me të vërtetë - jo gjithçka që duket e riciklueshme i përket riciklimit!

Ne të gjithë kemi qenë atje: ka një send në duart tona dhe ne po debatojmë nëse duhet ta riciklojmë atë ose ta hedhim atë në plehra. Ne duam të bëjmë atë që është më e mira për mjedisin, kështu që e vendosim atë në koshin e riciklimit dhe shpresojmë për më të mirën. Sidoqoftë, nëse ky artikull nuk i përket në të vërtetë në koshin e riciklimit, ne mund të jemi fajtorë për "vullnetarizëm". Kjo zakonisht bëhet për qëllime të mira, por dëshira për të çuar në ndotje të rrjedhës së riciklimit - dhe nivelet e ndotjes për riciklimin tashmë janë rreth 25%.

Nëse vendosim diçka në koshin e riciklimit dhe nuk i përket atje, gjithsesi do të përfundojë në koshin e plehrave. Nga koha kur ky artikull u vendos në koshin e riciklimit, ai shkoi në një Facility Komunale të Riparimit (MRF), dhe makineritë / punëtorët duhej të zgjidhnin jo të riciklueshëm nga materialet e riciklueshme. Të pa ricikluarit përfundojnë duke shkuar në koshin e plehrave, aty ku duhej të ishin vendosur në radhë të parë. Dëshira për të dëshiruar kërkon kohë dhe burime që një artikull të hidhet siç duhet dhe nganjëherë madje rezulton në një thes të tërë të riciklueshëm që kanë nevojë për të shkuar në plehra.

Ushqimi mund të çojë gjithashtu në prodhim më të ngadaltë, të shkaktojë dëmtime të punëtorëve dhe pajisje për riciklimin e bllokimit. Qeset plastike janë një nga shkelësit më të këqij, shpesh ngatërrohen në makineri, ngadalësojnë procesin dhe dëmtojnë pajisjet potencialisht, ndërsa punëtorët duhet të ndalojnë klasifikimin e materialeve të riciklueshme dhe të zgjidhin çantat.

Shkarko fund: Herën tjetër që do të ricikloni një artikull për të cilin nuk jeni i sigurt, ndaloni dhe mendoni nëse mund të riciklohet në të vërtetë, dhe kur keni dyshime - hidheni atë jashtë. Një rregull i mirë është nëse është letër e pastër, karton ose plastikë që janë kana, vaska dhe shishe, atëherë mund të riciklohet.

Sigurohuni që riciklimi juaj të jetë gjithashtu i pastër, pasi mbetjet e mbetura mund të kontaminojnë riciklimin gjithashtu. Nëse jetoni në Massachusetts, mund të kërkoni çdo artikull në Riciklo Smart MA faqe në internet për të parë nëse ajo i përket riciklimit ose koshit të plehrave.

Edhe pse qeset plastike nuk mund të riciklohen përmes riciklimit në kthesën tuaj, përsëri mund t'i ricikloni ato në disa shitës me pakicë. Gjej faqet e braktisjes për riciklimin e filmit plastik, ose kontrolloni me një shitës me pakicë lokale.

Punëtorët që klasifikojnë materialet në një rrip transportieri

8. Po, me të vërtetë - në disa raste, fluturimi mund të jetë më mirë sesa të marrësh një tren!

Nuk është sekret që fluturimi kontribuon mjaft në gjurmën tonë të karbonit. Sidoqoftë, mënyra e transportit që është më miqësore me mjedisin do të ndryshojë në varësi të distancës, llojit të ulëseve dhe numrit të njerëzve që udhëtojnë.

Sipas Unionit të Shkencëtarëve të Shqetësuar, dy udhëtarë që fluturojnë mbi 1000 milje në ekonomihap skedarin PDF është më mirë sesa të marrësh një tren në SH.B.A. Megjithatë, nëse po udhëton më pak se 1000 milje ose po fluturon në klasë të parë, atëherë treni gjithmonë do të fitojë. Kështu që herën tjetër që dëshironi të fluturoni nëpër SH.B.A. sigurohuni që po udhëtoni me ekonomi! Gjithashtu, përpiquni të gjeni një fluturim pa ndalesë pasi që shumica e karburantit të një aeroplani përdoret gjatë ngritjes dhe uljes.

Një udhëtim me tren ndër-vendor mund të jetë më i keq për mjedisin sesa fluturimi pasi shumica e trenave në SH.B.A. ende punojnë me naftë. Trenat në Korridorin Verilindor janë trenat e vetëm në SH.B.A. që funksionojnë me energji elektrike. Këto vetëm lëshojnë rreth 0.37 paund CO2hap skedarin PDF për milje pasagjerësh, ndërsa trenat me naftë lëshojnë rreth 0.45 paund CO2hap skedarin PDF për milje pasagjer.

Në fund të fundit: Trenat mund të kenë një gjurmë më të madhe karboni sesa fluturimi në SH.B.A., veçanërisht nëse jeni duke bërë një udhëtim ndër-vend. Mënyra më e mirë për të udhëtuar mund të jetë, në fakt, me autobus të autobusëve. Çdo person që udhëton në këtë mënyrë mund të zvogëlojë gjurmën e karbonit nga rreth 85%. hap skedarin PDF Këto priren të jenë opsionet më të lira në krahasim me marrjen e trenit, edhe pse ato mund të rrisin kohën e udhëtimit.

9. Po, me të vërtetë - rregullimi në vend që të blesh të reja është më i qëndrueshëm!

Në vend që të blini artikuj të rinj kur artikujt tuaj të vjetër duhet të zëvendësohen, merrni parasysh të rregulloni ato që keni tashmë. Nga pikëpamja financiare dhe mjedisore, rregullimi i gjërave është mënyra për të ndjekur. Shumë artikuj nuk janë azhurnuar me kalimin e viteve për t'u bërë më efikasë të energjisë (si thotë dolli apo tenxhere kafeje), kështu që zëvendësimi i tyre nuk do të ketë ndikim në gjurmën tuaj të karbonit

Sidoqoftë, disa pajisje si pjatalarëse ose lavanderi janë bërë shumë më efikase në energji gjatë viteve. Azhurnimi i këtyre pajisjeve mund t'ju ndihmojë të kurseni para dhe energji, por nëse pajisja juaj e vjetër është akoma në gjendje pune, është më mirë të shfrytëzoni plotësisht atë përpara se të azhurnoni.

Një shembull tjetër është kalimi nga një makinë me gaz në një automjet të ri elektrik. Nëse makina juaj me karburant me gaz është akoma në gjendje të mirë, është më mirë të vazhdoni të drejtoni këtë makinë derisa të jeni gati për një azhurnim. Kur të jeni gati për të azhurnuar, merrni parasysh një automjet elektrik! Por, për momentin, është më mirë të përdorni atë që keni dhe ta rregulloni sipas nevojës.

Shkarko fund: Rregullo atë që ke tashmë. Kur është koha për të azhurnuar, merrni parasysh ta kaloni në diçka më efikase të energjisë, por përdorni atë që keni deri atëherë.

10. Po, me të vërtetë - nëse qeset plastike me një përdorim mund të ripërdoren pafundësisht ato do të ishin më të qëndrueshme se totes pambuku!

Qeset plastike me një përdorim shihen si një shkelës i madh. Por sa të këqija janë për mjedisin në krahasim me çantat e tjera të blerjes?

Çantat e ripërdorshme mund të jenë zgjedhja më intuitive nga të tre opsionet. Sidoqoftë, kur merret parasysh vlerësimi i ciklit jetësor të secilit dhe gjurma e karbonit e materialeve nga të cilat secili është bërë, ai mund të bëhet pak më kompleks. Vlerësimi i ciklit jetësor shikon ndikimin mjedisor të secilës fazë të ciklit jetësor të një artikulli. Kjo është zakonisht fazat e nxjerrjes, prodhimit, paketimit dhe transportit, përdorimit dhe fundit të jetës.

Ja ku bëhet komplekse. Qeset plastike në të vërtetë kanë një gjurmë të ulëta të karbonit në fillim të ciklit të tyre jetësor në krahasim me letrat ose çantat e pazarit të përdorimit. Kjo nuk do të thotë që ato janë më të qëndrueshmet, sepse kur merret parasysh i gjithë cikli jetësor, ato nuk fitojnë. Ato mund të përdoren shumë herë, por zakonisht përdoren vetëm një herë. Ato nuk janë të degradueshme dhe mund të rrinë për shumë vite, duke shkaktuar çështje të tjera që lidhen me mikroplastikën dhe ndotjen.

Nga ana tjetër, qeset prej letre kanë tendencë të kenë një gjurmë karboni pak më të madhe në fillim të ciklit të tyre të jetës. Dhe çantat me pambuk janë edhe më të këqija. Do të duhej të përdorej një qese letre të paktën 3 herëhap skedarin PDF , dhe një ngarkesë pambuku do të duhej të përdorej të paktën 131 herëhap skedarin PDF të barazohet CO2 prodhimi i një qese plastike me një përdorim të vetëm. Sidoqoftë, qeset prej letre prishen lehtësisht në krahasim me plastikën, dhe totot e pambukut janë mjaft të guximshme, kështu që ato mund të ripërdoren shumë herë. Këto opsione duken shumë më mirë në fazën e fundit të jetës pasi ato gjenerojnë më pak mbeturina. Varet vërtet se sa herë një artikull mund të ripërdoret dhe sa një individ e ripërdor në të vërtetë sendin.

Shkarko fund: Çanta më miqësore me mjedisin mund të jetë një kombinim i këtyre: ripërdorimi i një qese plastike për përdorim sa më shumë që të mundeni. Këto qese plastike të rënda janë më të qëndrueshme, kështu që nuk do të shqyhen dhe mund të përdoren pa pushim. Më mirë akoma, përdorni çantën që tashmë keni në shtëpi ose blini një të dorës së dytë! Ripërdorimi i qeseve sa më shumë të jetë e mundur për të zvogëluar ndikimin në mjedis!

Në përgjithësi, mund të jetë e ndërlikuar të kërkosh se cilat janë veprimet më të qëndrueshme. Mbani në mend Katër Rs: zvogëloni, ripërdorni, riparoni dhe ricikloni! Mund të përdorni dhe ripërdorni ato që keni tashmë, dhe të rregulloni gjërat sipas nevojës. Përdorni më pak ujë të nxehtë kur është e mundur, dhe nëse nuk jeni të sigurt nëse një send i takon në koshin tuaj të riciklimit, kontrolloni me shërbimin tuaj të mbeturinave / riciklimit përpara se ta hidhni atë në koshin e plehrave. Mos harroni të weatherize shtëpinë tuaj për të ulur kostot e energjisë dhe për të rritur rehati!

[/ Fusion_text] [/ fusion_builder_column] [/ fusion_builder_row] [/ fusion_builder_container]