Ky postim në blog është një përmbledhje e ngjarjes tonë të fundit virtuale Ndërtimi i një Ardhmëri të Qëndrueshme. Një regjistrim i ngjarjes mund të gjendet në fund të kësaj faqe.

Mënyra se si zgjedhim të projektojmë dhe ndërtojmë ndërtesat e së ardhmes do të ketë një ndikim të madh në përdorimin e energjisë dhe mirëqenien e banorëve. Në SH.B.A., ndërtesat llogariten përreth 40% të konsumit total të energjisë, 73% të konsumit të energjisë elektrike, dhe 14% të konsumit tonë të ujit. Projektimi i ndërtesave efikase mund të na ndihmojë të ulim konsumin e energjisë dhe të mbajmë gjurmën e karbonit poshtë.

Amerikanët gjithashtu kalojnë përreth 90% të kohës së tyre në ambiente të mbyllura (dhe ndoshta edhe më shumë se ajo që nga fillimi i pandemisë), dhe dizajni i këtyre hapësirave ku kalojmë pjesën më të madhe të jetës sonë ka aftësinë të ndikojë në shëndetin dhe mirëqenien tonë.

Një mënyrë e shkëlqyeshme për të siguruar që ndërtesat funksionojnë në mënyrë efikase, kanë një gjurmë të ulët karboni dhe promovojnë shëndetin dhe mirëqenien është që të merrni projekte të çertifikuara nga një program i çertifikimit të ndërtesave që përpiqet të arrijë këto qëllime.

LEED

Më i popullarizuari nga këto çertifikime është Lidershipi në Energjinë dhe Projektimin Mjedisor, ose LEED. LEED ka standarde çertifikimi për të gjitha llojet e projekteve nga shtëpitë e vetme familjare, në projekte më të mëdha si shkollat ​​dhe ndërtesat e zyrave. Ekzistojnë gjithashtu programe LEED për dizajnin e brendshëm, zhvillimin e lagjes dhe shumë më tepër.

hap skedarin IMAGE

Certifikimi LEED merr parasysh shumë faktorë nga qasja në transport deri te energjia dhe atmosfera! Kredi fotografike: Kent Hicks Construction Co.

Shumica e projekteve promovojnë efikasitetin dhe mirëqenien 6 kategori kryesore: vendndodhja dhe transporti, vendet e qëndrueshme, cilësia e ambientit të brendshëm, efikasiteti i ujit, materialet dhe burimet, dhe energjia dhe atmosfera.

Arritja e qëllimeve në këto 6 kategori kryesore, si dhe qëllime të tjera të programit LEED si inovacioni dhe përparësia rajonale do t'i bëjnë ndërtesat më të gjelbra dhe më të qëndrueshme.

Shtëpia pasive

Një tjetër standard popullor i efiçencës së ndërtesës është Shtëpia pasive. Passive House është një standard ndërtimi që është me të vërtetë efikas në energji, i rehatshëm dhe i përballueshëm në të njëjtën kohë.

Ashtu si çertifikimi LEED, ekzistojnë standarde specifike që duhet të plotësohen dhe miratohen nga një vlerësues i çertifikuar i Shtëpisë Pasive në mënyrë që një ndërtesë të kualifikohet si Shtëpi Pasive.

hap skedarin IMAGE

Shtëpia pasive është një standard ndërtimi me performancë të lartë që me të vërtetë përqendrohet në efikasitetin e energjisë. Shikoni uebinarin e bashkangjitur për një turne në këtë shtëpi të bukur pasive me mirësjellje të Profesorit të Fizikës të Asociuar të Mount Holyoke, Alexi Arango! Kredite fotografike: Alexi Arango

Ka dy subjekte që ofrojnë çertifikim të Passive House, Instituti pasiv i shtëpisë (PHI) dhe Instituti Passive House i Shteteve të Bashkuara (FIUS). Dallimi më i madh midis të dyve është se PHIUS ka përshtatur pragjet e kërkesës për ngrohje dhe ftohje në varësi të klimës tuaj, ndërsa PHI merr një klimë të Evropës Veriore.

Atje jane katër kërkesa konkrete për shtëpi pasive, kryesisht kanë të bëjnë me efikasitetin e energjisë.

Sfida e Ndërtimit të Jetesës

Së fundmi është Sfida e Ndërtimit të Jetesës (LBC). Ndërtesat e gjalla përpiqen për energji zero-zero, janë pa kimikate toksike dhe ulin gjurmën e tyre të energjisë shumë herë nën strukturën e përgjithshme tregtare.

hap skedarin IMAGE

RW Kern Center është një Ndërtesë e Çertifikuar e Jetesës në kampusin e Kolegjit Hampshire. Një prej vetëm 23 Ndërtesave të Banuara plotësisht të certifikuara, Qendra Kern plotëson standarde të larta për energjinë, ujin, materialet, vendin, bukurinë, barazinë, shëndetin dhe lumturinë. Kredite fotografike: Qendra Kern

Projektet LBC e arrijnë këtë qëllim duke iu përmbajtur 7 kategorive të performancës, ose petaleve. Këto petale janë energjia, uji, materialet, vendi, bukuria, barazia dhe shëndeti dhe lumturia. Petalet përdoren për të përfaqësuar një ndërtesë që është po aq efikase sa një lule.

Ndikim mjedisor

Ka shumë për të thënë në lidhje me atë se si këto standarde ndërtimi zvogëlojnë ndikimin mjedisor të ndërtesave, por ne do të përqendrohemi në dy fusha - efikasitetin e energjisë dhe karbonin e mishëruar.

Ne mund të krahasojmë efikasitetin e energjisë së këtyre programeve të çertifikimit duke parë Vlerësimet e TIJ të projekteve të përfunduara. Vlerësimi HERS i një shtëpie është një masë e efikasitetit të saj të energjisë; sa më e ulët të jetë rezultati aq më mirë. Shikoni Uebfaqja e saj për më shumë informacion mbi sistemin e vlerësimit.

Vetëm për disa kontekste, shtëpia mesatare e re në Massachusetts ka një vlerësim HERS prej rreth 70.

Vlerësimet e saj të ndërtesave të certifikuara LEED ndryshojnë shumë, por ato zakonisht bien brenda intervalit 0-70, dhe ndërtesat e Passive House zakonisht bien brenda intervalit 0-40 (duke i bërë ato ndërmjet 30-70% më efikase se një shtëpi mesatare e re në Massachusetts).

Ky ndryshim në rangun e vlerësimeve HERS ilustron ndryshimin kryesor midis LEED dhe Passive House. Shtëpia Passive është shumë më e përqendruar në efikasitetin e energjisë, ndërsa një ndërtesë mund të jetë me një efikasitet mesatar, por prapë të marrë LEED të çertifikuar nëse vërtet angazhohet në fusha të tjera të programit.

Karboni i mishëruar

Një kontribues tjetër i madh në gjurmën e karbonit të një ndërtese është karboni i mishëruar në materialet e tij. Shumë emisione çlirohen në miniera, përpunim, transportim dhe hedhjen përfundimtare të materialeve të ndërtimit. Gjurma mjedisore e një ndërtese mund të zvogëlohet shumë duke përdorur materiale ndërtimi me karbon të ulët të mishëruar.

Mënyra më e mirë për të zvogëluar karbonin e mishëruar është ripërdorimi i materialeve të ndërtimit. Kur prishni ose ribërni një shtëpi, është e mundur ta bëni këtë ndërsa shpëtoni materiale dhe pajisje në shtëpi në një proces të quajtur dekonstruksion. CET operon një dyqan në Springfield, MA të quajtur Pazaret e EcoBuilding ku mund të dhuroni dhe blini pajisje të rikuperuara dhe materiale ndërtimi me cilësi të lartë për një pjesë të çmimit të tyre origjinal.

Nëse materialet e rikuperuara nuk janë një mundësi, ka hapa që ndërtuesit dhe projektuesit mund të ndërmarrin për të përdorur materiale me karbon të mishëruar më të ulët.

Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të provoni dhe të kufizoni përdorimin e çelikut dhe betonit. Këto materiale llogariten përreth 8% çdo të emisioneve totale të gazeve serrë në botë.

Ndërtuesit dhe arkitektët mund të përdorin beton me karbon më të ulët, ose të kufizojnë përdorimin e betonit në procesin e ndërtimit, por një nga mënyrat më të mira për të zvogëluar gjurmën e karbonit të një ndërtese është ndërtimi me dru.

Një tra druri e laminuar kryqhap skedarin IMAGE

Lënda drusore e petëzuar (CLT) bëhet nga copa më të vogla druri të ngulura dhe të shtypura së bashku në një model kryqëzimi. CLT dhe llojet e tjera të drurit në masë krijojnë materiale ndërtimi të qëndrueshme, rezistente ndaj flakës dhe miqësore me mjedisin. Kredite fotografike: APA - Shoqata e Drurit të Inxhinierisë

Druri i kultivuar në mënyrë të qëndrueshme ka një gjurmë shumë më e ulët e karbonit sesa betoni dhe çeliku. Ai ka një ndikim edhe më pozitiv kur merrni parasysh sasinë e CO2 që thith druri dhe ruan kur rritet.

Ka një mori të produkteve të drurit të klasës së ndërtimit të quajtur të quajtur lëndë drusore masive që e bëjnë ndërtimin e ndërtesave të larta me dru të sigurt dhe me kosto efektive.

Përfitimet ekonomike

Ndërtimi i gjelbër mund të jetë gjithashtu i mirë për portofolin tuaj. Ndërtesat e gjelbërta rezultojnë në kursime të konsiderueshme të energjisë, plehrave, ujit dhe kostove të mirëmbajtjes. Ndërtesat e çertifikuara LEED mesatarisht kursejnë 25-30% të energjisëhap skedarin PDF në krahasim me ndërtimet tradicionale, dhe Shtëpitë Pasive mund të gjenerojnë kosto më të ulëta të ciklit të jetës pasi ato ul kostot e ngrohjes me 75-90%.

Ndërtesat e qëndrueshme gjithashtu mund të gjenerojnë rritje në vlerën e aseteve mbi ndërtesat tradicionale. Pronarët e shtëpive të gjelbërta mund të shohin një 10% ose rritje më e madhehap skedarin PDF në vlerën e pasurisë së shtëpisë së tyre, si dhe ndërtimin e vlerave përreth 7.5% më e lartë sesa shtëpitë e krahasueshme.

Shëndeti dhe mirëqenia

Në një studim kryer në një biznes duke lëvizur nga një ndërtesë tradicionale në një ndërtesë të certifikuar nga LEED, studiuesit anketuan punëtorët para dhe pas lëvizjes dhe zbuluan se punëtorët mungonin më pak për shkak të astmës dhe alergjive të frymëmarrjes, ata ishin më pak të stresuar dhe më produktivë në ndërtesën e certifikuar LEED.

Këto përmirësime ishin kryesisht për shkak të ventilimit të përmirësuar, dritës natyrore dhe elementeve të dizajnit biofilik që kërkon programi LEED.

Mësoni më shumë rreth programeve të CET-it LEED dhe Passive House, si dhe projekteve të tjera për Ndërtimin e Performancës së Lartë këtu.

Check out Pazaret e EcoBuilding për materialet e rikuperuara të ndërtimit!