Për nder të muajit të Historisë së Zezë, ne po paraqesim disa liderë me ngjyrë në efiçencën e energjisë. Puna e këtyre burrave dhe grave ka vënë në skelë industrinë e efikasitetit të energjisë. Nga llambat, efikasiteti i udhëtimit, politikat e teknologjisë së pastër dhe më shumë - lexoni se si ato kanë formësuar disa nga teknologjitë më ekonomike dhe më efikase për energjinë e disponueshme!

Dr. Robert Bullard “Babai i Drejtësisë Mjedisore” (1946 – sot)Dr. Robert Bullard “Babai i Drejtësisë Mjedisore” (1946 – sot)

Duke filluar në vitet 1970, Dr. Bullard filloi të gjurmonte shkallën e ekspozimit të komuniteteve zezake ndaj kushteve mjedisore dhe ndikimeve negative shëndetësore që pasuan. Ai zbuloi se kompanitë ndotëse kishin ngritur objekte në lagjet e liruara të Zezakëve. Kjo bëri që qytetarët me ngjyrë të jetonin në zona me ndotje të lartë dhe cilësi të dobët të ajrit. Hulumtimi i tij ndihmoi në tërheqjen e vëmendjes shumë të nevojshme për të marrë mbrojtje mjedisore në komunitetet e zezakëve. Përpara Dr. Bullard, mënyra se si racizmi dhe ndikimet e shëndetit mjedisor ishin të lidhura ishte kryesisht i pahetuar. Racizmi mjedisor shpesh lihej jashtë diskutimeve mjedisore. Pa kërkimin e tij të gjerë dhe mbrojtjen e ashpër politike, drejtësia mjedisore nuk do të përfshihej në politikat e sotme mjedisore ndërsa ne luftojmë krizën klimatike. Lexoni më shumë rreth Dr. Bullard këtu.

Lewis Latimer: Babai i llambës LED (1848-1928)Lewis Latimer: Babai i llambës LED (1848-1928)

Lewis Latimer ishte një shpikës dhe hartues i patentave, i cili është më i famshëm për patentën e tij për fijet e karbonit të llambave inkandeshente. (Latimer). Ai lindi në Chelsea, Massachusetts dhe ishte një nga shpikësit e parë të mëdhenj amerikanë me ngjyrë në kohën e tij. Karriera e tij filloi si asistent i Alexander Graham Bell dhe ndihmoi në hartimin e planeve për telefonin e parë. Në 1880, ai u bashkua me Kompaninë e Ndriçimit Elektrik të SHBA-së, në të njëjtin vit, Thomas Edison patentoi llambën e tij të dritës, e cila përdorte një "filament karboni bambuje që digjej mjaft shpejt"ME) . Gjatë asaj kravatë, Latimer zhvilloi një mënyrë të re për t'i bërë fijet e karbonit më të qëndrueshme duke i mbyllur ato në karton. Teknologjia e tij e llambave inkandeshente u bë më efikasja dhe më ekonomike në treg. Latimer vazhdoi të shpikte teknologji të tjera si një kondicioner të avulluar dhe sisteme të përmirësuara të tualetit për makinat hekurudhore. Megjithëse teknologjia e tij e filamentit të karbonit është përmirësuar me kalimin e viteve, është e rëndësishme të njihet puna e Latimer dhe se si ai ishte një pionier në teknologjinë e llambave të lehta. Lexoni më shumë për Lewis Latimer dhe punën e tij këtu.

Elijah McCoy (1844-1929)Elijah McCoy (1844-1929)

Elijah McCoy ishte një shpikës i shekullit të 19-të, i njohur për shpikjen e pajisjeve lubrifikuese për të bërë trenat të udhëtojnë në mënyrë më efikase. Lindur në Colchester, Ontario, Kanada në 1844, familja e McCoy i kishte shpëtuar skllavërisë në Kentaki duke shkuar në Kanada nëpërmjet hekurudhës së nëndheshme (Biografi). Si fëmijë, familja e tij u kthye në Shtetet e Bashkuara dhe u vendos në Michigan. Duke u rritur McCoy ishte i interesuar për mekanikën dhe udhëtoi në Skoci si adoleshent për të punuar si inxhinier mekanik, ku fitoi certifikimin e tij inxhinier. Fatkeqësisht, për shkak të barrierave racore, ai nuk ishte në gjendje të gjente punë solide si inxhinier. Pasi punoi si vajzues për Hekurudhat qendrore të Miçiganit, McCoy filloi të studionte joefikasitetet në sistemin ekzistues të boshteve të vajosjes. Më pas ai shpiku një filxhan që çlironte rremat lëvizëse të motorit në mënyrë të barabartë dhe shpikja e tij lejoi që trenat të lëviznin për periudha të gjata kohore pa pasur nevojë të ndaleshin për mirëmbajtje. Kjo bëri që trenat me avull të punonin në mënyrë më efikase - duke kursyer para dhe energji. Lexoni më shumë mbi Elijah McCoy dhe shpikjet e tij të tjera këtu.

Ish Sekretarja e Energjisë e Shteteve të Bashkuara, Hazel O'Leary (1937- tash)Ish Sekretarja e Energjisë e Shteteve të Bashkuara, Hazel O'Leary (1937- tash)

Kur diskutohet për kontributet e amerikanëve të zinj për ta bërë vendin tonë më efikas në energji, Hazel O'Leary duhet të jetë në listë. O'Leary shërbeu si amerikani i parë me ngjyrë që u bë Sekretar i Energjisë i Shteteve të Bashkuara. Udhëheqja e saj bëri që departamenti i saj të ndërmerrte hapat e parë drejt bërjes së efiçencës së energjisë dhe energjisë së rinovueshme një aspekt thelbësor të portofolit të energjisë së Amerikës. Ajo ishte Sekretarja e parë e Energjisë që nisi ndryshimet e politikave që lidhnin ato politika me shëndetin dhe cilësinë e mjedisit. Nën udhëheqjen e saj, O'Leary përdori partneritetin e saj me kompani të ndryshme të shërbimeve dhe organizata jofitimprurëse për të mobilizuar komercializimin e pajisjeve me efikasitet të energjisë. Lexoni më shumë rreth të nderuarit Hazel O'Leary këtu.