Ahh pranvera! Pas një dimri të gjatë e të ftohtë, më në fund po bëhet mjaftueshëm bukur për të dalë nga shtëpitë tona pa pallto, doreza, kapelë, ansamble shami që shumë prej nesh i dinë shumë mirë.

Pranvera është një kohë për shëtitje, pikniqe dhe sporte në natyrë, dhe për shumë amerikanë, është gjithashtu koha të shpërthejnë farën e barit, plehrat, vrasësin e barërave të këqija dhe kositësen e lëndinës. Të rritet një lëndinë e gjelbër e harlisur kërkon punë.

Atje jane mbi 40 milion hektarëhap skedarin PDF e barit të terrenit të manikyruar në Shtetet e Bashkuara, shumica e të cilave mund të gjenden në oborret periferike. Një lëndinë e gjelbër e mirëmbajtur, e kositur bukur, duket vërtet e këndshme dhe ndihet bukur për tu shtrirë, por përveç këtyre dy përfitimeve, nuk i shërben me të vërtetë ndonjë qëllimi funksional dhe në të vërtetë ka shumë dobësi.

Le të fillojmë me përdorimin e energjisë.

Mirëmbajtja e një lëndine me pamje të shëndetshme kërkon kositje javore ose dy-javore dhe shumica e pronarëve të lëndinave e kryejnë këtë ritual me një makinë prerëse të lëndës me gaz. Këto makina janë tepër joefikase (një orë përdorim i kositësit të lëndës lëshon 11 herëhap skedarin PDF sasia e ndotjes së një makine të re) dhe gumëzhit përreth 200 milion galonëhap skedarin PDF të benzinës në vit në SH.B.A.

Shkurtimi i kësaj përdorimi kryesisht të panevojshëm të energjisë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kurseni energji në shtëpi.

Lëndinat janë gjithashtu tepër të kota. Sipas një letërhap skedarin PDF porositur nga Këshilli i Mbrojtjes së Burimeve Kombëtare (NRDC) në vitin 2016, ujitja e peizazhit kombëtar për barin e terrenit arriti në gati 9 miliard litra ujë në ditë, dhe përdorimi i pesticideve që lidhen me lëndinën kombëtare arriti në mbi 70 milion paund (që mund dhe krijon rrjedhje të dëmshme që ndot liqenet dhe lumenjtë).

Kujdesi për lëndinën krijon gjithashtu shumë mbeturina plastike nga thasët me farë dhe pleh. Shkurtimi i përdorimit të materialit dhe burimeve tuaja që lidhen me lëndinën është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zvogëloni mbeturinat në shtëpi.

Pjesë të mëdha lëndinash monokropiane të mbushura me pesticide mund të jenë gjithashtu një faktor shkaktar në rënien e popullatave lokale të insekteve dhe kafshëve të egra, përfshirë bletët.

Popullsia e bletëve në SHBA ka bërë një zhytje në hundë në vitet e fundit, kryesisht për shkak të tre P-të, ushqimi i dobët, pesticidet dhe parazitët. Bletët, si njerëzit, kanë nevojë për një dietë të larmishme për të jetuar jetë të shëndetshme, por një larmi e pasur lulesh dhe burimesh të tjera poleni janë shumë më të vështira për t’i gjetur bletët në perhapjen tonë të shtrirë të fiksuar të lëndinave.

Shumë pesticide të zakonshëm të lëndinës, duke përfshirë glifosatin, përbërësi kryesor në Përmbledhjen, janë treguar të vrasin bletët

Për më tepër, shumë pesticide të zakonshme, duke përfshirë glifosatin, përbërësi kryesor në Roundup (pesticid i banimit popullor i Monsanto) janë treguar të vrasin bletët.

Një lëndinë standarde e barit me bar është gjithashtu e dëmshme për sistemet lokale të ujit. Së bashku me pesticidin që rrjedh nga lëndinat e barit të barit të pastruar, ato nuk mbajnë ose filtrojnë ujin që është ndotur nga burime të tjera.

Sipas ujërat nëntokësore.org, "Sa herë që bie shi, uji del nga sipërfaqet e padepërtueshme, të tilla si çatitë ose rrugët, duke mbledhur ndotës si grimca papastërtish, plehrash, kimikate, vaj, plehra dhe baktere gjatë rrugës. Uji i ngarkuar me ndotës hyn në kullonat e stuhive të patrajtuara dhe derdhet drejtpërdrejt në përrenjtë dhe pellgjet e afërta. EPA e SH.B.A. vlerëson se ndotësit që mbartin rrjedhjet e ujërave të shiut zënë 70% të të gjithë ndotjes së ujit. ”

Ndotja e ujit dhe rrjedhja e tij janë probleme të mëdha në shumë peizazhe periferike, dhe lëndinat me bar vetëm i përkeqësojnë çështjet.

Një histori e lëndinave

Pra, nëse lëndinat e barit të terrenit i shkaktojnë kaq shumë dëm jetës së egër dhe mjedisit dhe në të vërtetë nuk i shërbejnë ndonjë funksioni apo qëllimi përtej estetikës, pse është bari i terrenit një pajisje në pjesën më të madhe të oborreve periferike? Nga vjen kjo fiksim?

Profesori dhe historiani Yuval Noah Harari na ofron një përgjigje të mundshme duke parë historinë e lëndinës në librin e tij të vitit 2015, Homo Deus.

Sipas Hararit, “Ideja për të ushqyer një lëndinë në hyrje të rezidencave private dhe ndërtesave publike lindi në kështjellat e aristokratëve francezë dhe anglezë në mesjetën e vonë. Në epokën e hershme moderne, ky zakon goditi rrënjët e thella dhe u bë marka tregtare për fisnikërinë.

Lëndinat e mirëmbajtura kërkuan tokë dhe shumë punë, veçanërisht në ditët para makinerive të kositjes dhe spërkatësve automatik të ujit. Në këmbim, ato nuk prodhojnë asgjë me vlerë. As mbi to nuk mund të kullotësh kafshë, sepse ata do të hanin dhe shkelnin barin.

Lëndinat e manikyruara me kujdes të Versajës (foto këtu) dhe kështjellat, pallatet dhe pallate të tjera aristokratike ishin pararendësit e lëndinave moderne

Fshatarët e varfër nuk kishin mundësi të harxhonin kohë ose tokë të çmuar në lëndina. Prandaj, terreni i hijshëm në hyrje të vilës ishte një simbol statusi që askush nuk mund ta falsifikonte.

Në këtë mënyrë, njerëzit arritën të identifikojnë lëndinat me fuqinë politike, statusin shoqëror dhe pasurinë ekonomike. Nuk është çudi që në shekullin e nëntëmbëdhjetë borgjezia në rritje miratoi me entuziazëm lëndinë. "

Gjë që na sjell sot. Një epokë ku mbeturinat, emetimet dhe përdorimi i energjisë janë shqetësimet kryesore në shumë pjesë të vendit, megjithatë ne ende kalojmë kohë, burime dhe $ 47.8 miliardë në vit rritja dhe manikyrimi i simboleve të statusit të harlisur, jeshil.

Pengesat në Ndryshim

Njerëz të tjerë në të gjithë vendin gjithashtu kanë vërejtur efektet mjedisore të mirëmbajtjes së një lëndine të bukur, por shumë anëtarë të kësaj lëvizje në rritje "pa kosit" kanë hasur në një pengesë mjaft të madhe kur përpiqen të ndryshojnë peisazhet e tyre të brendshme.

Ligji.

Shumë shtete dhe qarqe kanë ligje që rregullojnë se si pronarët e shtëpive mund të menaxhojnë oborret e tyre, dhe shumë prej këtyre ligjeve kufizojnë ashpër çdo peizazh që nuk mirëmbahet bari i terrenit.

Sipas Letër NRDChap skedarin PDF , "Në të gjithë Shtetet e Bashkuara, shumica e komunave rregullojnë një lartësi maksimale të barit të terrenit diku midis tetë dhe dymbëdhjetë inç nën ligjet e tyre të shqetësimit."

Shoqatat e pronarëve të shtëpive (HOA) gjithashtu luajnë një rol të madh në kufizimin e diversitetit të oborreve në këtë vend. Disa grupe vlerësojnë se deri në 20% e shtëpivehap skedarin PDF i përkasin shoqatave të pronarëve të shtëpive dhe shumë prej këtyre shoqatave kanë rregulla të rrepta të peizazhit që lejojnë vetëm barin e terrenit të manikyruar.

Këto ligje dhe rregulla të HOA janë një çështje reale për njerëzit si Sarah Baker nga Aleksandria, Ohio e cila ndaloi kositjen dhe manikyrimin e hektarëve të saj të lëndinës në një përpjekje për të rindërtuar një vend për bimët vendase, insektet dhe kafshët.

Sarah Baker qëndron në mesin e bimëve në oborrin e saj të madh. Baker u detyrua nga qyteti i saj të kosit oborrin e saj pavarësisht efekteve pozitive në jetën e egër lokale (Foto me mirësjellje të NRDC)

"Tre muaj më parë, unë kisha ndaluar të kositja gati një hektar tokë të vendit jashtë një qyteti rurale të Ohajos." Shkroi Baker në një histori të Washington Post për oborrin e saj. «Një potpuri bimësh filloi të lulëzonte dhe një shumëllojshmëri e pasur insektesh dhe kafshësh ndoqi. Unë kisha në thelb rritur një ekosistem që punon, një që kishte pritur rastin të shfaqej. ”

Për të gjithë punën e saj të vështirë për të rivendosur një copë toke në një ekosistem natyror, Baker mori një paralajmërim zyrtar me shkrim nga bordi i besuar i qytetit të saj duke kërcënuar me një gjobë prej $ 1,000 nëse nuk kosit kopshtin e saj.

Kjo përvojë është ndarë nga shumë njerëz që përpiqen të bëjnë një ndryshim pozitiv mjedisor në pronën e tyre.

Për fat të mirë, jo të gjitha komunat janë kaq të rrepta me ligjet e tyre të përdorimit të tokës, dhe madje disa qytete dhe qytete në shtete më të thata programe që ofrojnë bursa për pronarët e shtëpive që kërkojnë t'i bëjnë oborret e tyre më pak të kota.

Zgjidhjet

Shumë njerëz në të gjithë vendin kanë filluar të tërhiqen kundër ligjeve kufizuese të përdorimit të tokës dhe kanë gjetur mënyra krijuese dhe interesante për t'i bërë oborret e tyre më pak të kota dhe më miqësore me mjedisin.

Shumë nga këto zgjidhje janë gjithashtu mënyra të shkëlqyera për të zvogëluar përdorimin e energjisë dhe gjurmën e mbeturinave.

Asnjë kositje

Një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të zvogëluar përdorimin e burimeve dhe pesticideve në oborrin tuaj është thjesht të ndaloni kositjen dhe përndryshe mirëmbajtjen e saj. Kjo do të lejojë që oborri juaj të kthehet në një gjendje të egër, natyrore që është e shkëlqyeshme për kafshët e egra lokale dhe pjalmuesit!

Lënia e lëndinës tuaj, apo edhe vetëm e pjesëve të lëndinës suaj, të rritet, gjithashtu zvogëlon ose eleminon përdorimin e ujit dhe pesticideve, si dhe emetimet nga kositëset e lëndinës me gaz.

Së bashku me shumë përfitime të tjera të renditura më lart, kopshtet e shiut, xerisapat dhe pa kopshtet e kositjes janë të gjitha mënyra të shkëlqyera për të zvogëluar humbjen e një përdorimi të energjisë në shtëpi. Të gjitha këto alternativa të oborrit kërkojnë mirëmbajtje minimale, gjë që zvogëlon nevojën për makinë prerëse lëndine, ventilator fletësh dhe pajisje të tjera të oborrit me gaz.

Oborret që kërkojnë mirëmbajtje minimale gjithashtu zvogëlojnë varësinë nga aplikimi i shpeshtë i pesticideve, farës së re të barit dhe ushqimit të lëndinës, të cilat shpesh vijnë të paketuara në plastikë.

Bëni Perime!

Siç u përmend më lart, amerikanët shpenzojnë një dajak 47.8 miliardë dollarë në vit në rritjen e barit në oborret e tyre. Imagjinoni të gjithë ushqimet lokale të shijshme dhe ushqyese që mund të kishim rritur nëse në vend të kësaj do t'i kishim drejtuar ato fonde drejt rritjes së perimeve!

Zgjedhja e perimeve në një kopsht perimesh në shtëpi

Kultivimi i një kopshti perimesh është intensiv i burimeve dhe gjithashtu mund të kërkojë përdorim të pesticideve, por nëse tashmë po planifikoni të shpenzoni para dhe burime në oborrin tuaj, pse jo të paktën të merrni ndonjë vlerë prej tij?

Perimet e rritura dhe të korrurat në vend kanë shije më të mirë sesa ato të blera në dyqane që janë edukuar për jetëgjatësi dhe shpesh transportohen nga shtete dhe vende të tjera. Për më tepër, përdorimi i burimeve të oborrit tuaj për të rritur ushqim gjithashtu mund të ulë gjurmën tuaj të karbonit duke zëvendësuar ushqimin e supermarketit me tuajin.

Nëse vendosni të mbillni perime, është gjithashtu një kohë e mirë për të filluar kompostimi për t’i bërë ato të rriten më me sukses.

Për të mos përmendur që kopshtaria ju inkurajon të hani më shumë perime, ka provuar përfitime psikologjike, dhe është një mënyrë e shkëlqyeshme për të bërë disa stërvitje!

Lëndinat organike

Lëndinat organike janë një mundësi e mirë për njerëzit që ende duan të mbajnë pamjen dhe ndjesinë themelore të një lëndine tradicionale, ose mund të jenë të interesuar vetëm për të bërë ndryshime të vogla në zakonet e tyre të përdorimit të tokës. Ky opsion mund të jetë veçanërisht tërheqës për ata që kanë fëmijë që duan të luajnë me top në oborr, ose njerëz që nuk jetojnë pranë një parku ose një zone të përbashkët të gjelbër.

Në të vërtetë është çuditërisht e lehtë të kesh një lëndinë të këndshme pa përdorur pesticide. Ka edhe disa organizata lokale në verilindje, si ato Komiteti i ujërave të stuhisë së lumit Connecticut dhe Projekti Perfect Earth, që ofrojnë dokumente udhëzuese se si ta kaloni lëndinën tuaj në atë organike.

Një mënyrë tjetër për ta bërë lëndinën tuaj edhe më ekologjike është të përdorni një makinë prerëse manuale. Këto makineri të dobishme do të presin barin tuaj pa gaz gumëzhitës dhe janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndihmuar në shkurtimin e përdorimit të energjisë!

Kopshte shiu

Ndërtimi i një kopshti shiu në pronën tuaj është një mënyrë e shkëlqyeshme për të parandaluar balotazhin dhe për të zvogëluar ndotjen lokale të ujit, veçanërisht nëse ju jetoni prane oqeanit. Ata janë gjithashtu shumë larg duarve të ndërtuara, dhe nuk kërkojnë shumë burime për t'u ndërtuar ose mirëmbajtur!

Shikoni Udhëzuesi i EPA për më shumë këshilla se si të përshtatni kopshtin tuaj të shiut me ekosistemin tuaj lokal.

Kopshti i shiut

Kopshtet e shiut ndihmojnë në filtrimin e rrjedhjeve potencialisht të dëmshme duke e inkurajuar atë të zhytet në tokë. Ky lloj peizazhi gjithashtu kërkon shumë pak mirëmbajtje që zvogëlon përdorimin e mbeturinave dhe energjisë.

Xeriskaping

Xeriskaping është një formë e peizazhit që përpiqet të zvogëlojë ose eleminojë nevojën për ujitje. Xeriscapes janë veçanërisht të popullarizuara në shtetet e thata perëndimore, por ato mund të ndërtohen në çdo rajon ose klimë.

Mësoni më shumë rreth 7 parimeve të xeriscaping këtu!

Oborret Xeriscaped përfshijnë bimë lokale dhe nuk kërkojnë shumë ose aspak mirëmbajtje

Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth kësaj teme, shikoni letrën e NRDC këtu.hap skedarin PDF

Ju gjithashtu mund të shikoni në dyqanin tonë të rikuperuar të materialeve të ndërtimit, Pazaret e EcoBuilding, për të gjetur marrëveshje më peizazhit dhe mjetet e kujdesit për oborrin si rakes, fuçi shiu, plehra diellore, dhe më shumë!

Nëse jeni të interesuar të gjeni mënyra të tjera për të qenë më të qëndrueshëm në shtëpi, mësoni se si CET mund t'ju ndihmojë zvogëlojnë mbeturinat kursyer energji!