Ashtë një vit i ri! Ndërsa të gjithë po vendosin qëllimet e tyre për 2022, këtu janë disa rezoluta të qëndrueshme të Vitit të Ri që mund t'ju ndihmojnë të bëni një ndikim në mjedis!

1. Sillni çanta të ripërdorshme në porosi

Qeset plastike janë të përshtatshme, megjithatë komoditeti i tyre është i kushtueshëm për mjedisin. Ato janë të vështira për t’u ricikluar dhe shpesh hidhen tutje. Plastika prishet, por në një deponi mund të zgjasë deri në 400 vjet; më keq, ajo nuk bëhet kurrë materiale të tjera. Ajo ndahet në pjesë mikroskopike të plastikës që janë ende jo-biodegraduese. Çantat e ripërdorshme janë një alternativë e shkëlqyeshme për qeset plastike. Ato janë relativisht të lira, zgjasin shumë dhe ndihmojnë në ruajtjen e planetit! Ato janë gjithashtu të shkëlqyera sepse ju mund të zgjidhni edhe printime dhe stile argëtuese që ju pëlqejnë!

2. Sillni shishen tuaj të ujit që mund të ripërdoret

Shishet plastike të ujit janë bërë një mall standard. Sipas EPA, çdo javë, amerikanët blejnë mjaft shishe plastike uji për të rrethuar tokën pesë herë! Ju mund të bëni një ndryshim të rëndësishëm nëse përdorni një shishe uji të ripërdorshëm dhe shmangni blerjen e shisheve plastike. Kjo ju kursen para në planin afatgjatë dhe ju lejon të zgjidhni stilin dhe llojin e shishës së ujit që dëshironi. Ky ndërprerës i lehtë ju ndihmon ju dhe ambientin!

3. Eliminoni energjinë fantazmë

Energjia "Phantom" (e njohur gjithashtu si energjia "vampir") është energjia e përdorur nga pajisjet elektronike që vazhdojnë të tërheqin energji edhe pse janë "të fikura". Çdo pajisje me një cilësim "gatishmërie" ose "të menjëhershme të ndezjes" është një vampir energjie. Sipas Departamenti i Energjisë, Vampirët e energjisë mund të shtojnë deri në gati 10% të faturës elektrike mujore të një familjeje. Ju mund të humbni qindra dollarë energji elektrike çdo vit! Duke përdorur shirita inteligjentë të energjisë mund të kurseni para dhe energji. Disa Rripa të Avancuar të Energjisë (APS) mund të parandalojnë elektronikën nga tërheqja e energjisë duke patur një kalim të fikur automatikisht që mund të kthejë të gjitha pajisjet e kyçura në APS kur nuk i përdorni ato. Ka edhe karikues që ndalojnë së tërhequri energji kur bateria e pajisjes është e mbushur. Shikoje kete infographichap skedarin PDF nga DOE për të parë opsionet e ndryshme në dispozicion.

duke u futur në një rrymë elektrikehap skedarin IMAGE

A e dini se pajisjet elektronike mund të vazhdojnë të marrin energji edhe kur janë të fikura?

4. Ulni marrjen e mishit

Dietat vegjetariane janë rritur në popullaritet si një mënyrë për të provuar dhe zvogëluar gjurmët e karbonit. Sidoqoftë, ngrënia në vend dhe / ose largimi nga mishi i kuq mund të ketë gjithashtu një ndikim të rëndësishëm në uljen e emetimeve. Sipas një përpiluar nga Universiteti i Miçiganit, ngrënia e të gjithë ushqimit të rritur në vend për një vit mund të kursejë ekuivalentin e ngasjes së 1,000 miljeve, ndërsa ngrënia e një vakti vegjetarian një ditë në javë mund të kursejë ekuivalentin e vozitjes së 1,160 miljeve. Nëse do të zëvendësonit të gjithë konsumin tuaj të viçit me mish pule për një vit, gjë që mund të çojë në një ulje vjetore të gjurmës së karbonit prej 882 paund karboni!

5. Varni rrobat për tu tharë

La NRDChap skedarin PDF lëshoi ​​një përmbledhje që zbuloi se amerikanët shpenzojnë rreth 9 miliard dollarë në vit në energji elektrike për të tharë rrobat e tyre. Jo çdo rajon në Amerikë ka aftësinë për të tharë rrobat e tyre gjatë gjithë vitit, por tharja e tyre jashtë për një pjesë të vitit ose përdorimi i një rafti për tharjen e brendshme mund t'u kursejë konsumatorëve para dhe të kursejë energji në të njëjtën kohë!

6. Jini të zgjuar në lidhje me kozmetikën tuaj

Produktet e zakonshme të përditshme, të tilla si larja e fytyrës dhe trupit, ndonjëherë kanë diçka të quajtur mikrobëla për të ndihmuar në shtresimin e lëkurës tuaj. Këto mikrobe rruaza plastike, kur lëshohen në oqean, shkaktojnë dëm në jetën detare dhe mund të kalojnë përmes zinxhirit ushqimor duke dëmtuar popullatat njerëzore që konsumojnë jetë detare. Vendosni një qëllim për të bërë zgjedhje të vetëdijshme për të shmangur produktet që kanë efekte të dëmshme në mjedis.

7. Përdorni produkte eko-miqësore të pastrimit

Për ta bërë më të lehtë mjedisin dhe atmosferën në tërësi, provoni të blini pajisje pastrimi eko-miqësore. Nga degreasers biodegradable të detergjentit natyror të enëve, ka shumë mundësi dhe kërkesa popullore i ka bërë ato më të përballueshme. Këto kimikate janë më pak të dëmshme për mjedisin, dhe nga ana tjetër janë gjithashtu më të sigurta për përdorim shtëpiak.

8. Ulni përdorimin e peshqirëve të letrës

Sipas EPA, letra është e # 1 artikull duke shkuar në deponi. Safeshtë e sigurt të thuhet se letra është një pjesë e madhe e jetës sonë dhe një kalim në një mënyrë jetese pa peshqir letre mund të jetë i vështirë. Por ju mund të filloni duke vendosur një qëllim për të përdorur fletë më të vogla letre për të kryer punën. Disa kompani shesin rrotulla që ndahen në seksione më të vogla. Ju mund të përdorni një kapak ose një pjatë tjetër për të mbuluar vaktet në mikrovalë në vend të një peshqiri letre. Ju gjithashtu mund të provoni të përdorni peceta prej pëlhure gjatë vakteve dhe t'i hidhni në ngarkesën e larjes më pas. Gjëja më e mirë për pecetat e rrobave që përdoren më shumë është se ato janë një blerje e vetme dhe ato do t'ju ndihmojnë të zvogëloni ndikimin tuaj në mjedis!

Një pecetë leckëhap skedarin IMAGE

Pecetat dhe peshqirët e rrobave janë një alternativë e qëndrueshme ndaj pecetave të letrës dhe peshqirëve prej letre!

9. Përdorni bateri të ripërdorshme

Bateritë e ripërdorshme janë një alternativë e shkëlqyeshme për bateritë tradicionale. Sipas një studimi të bërë nga Universiteti i Illinois, afërsisht Hidhen 3 miliard bateri çdo vit krahasuar me 350 milion bateri të rimbushshme që shiten. Investimi në bateri të karikueshme mund të ketë një kosto më të lartë përpara, por investimi është më i qëndrueshëm. Bateritë e rimbushura mund t'ju kursejnë para dhe zvogëlojnë ndotjen në mjedis!

10. Lundroni ose dhuroni!

Nëse jeni duke pastruar banesën tuaj dhe po mendoni të hidhni sende, përkundrazi provoni t'i dhuroni ato ose t'i jepni atyre një qëllim të ri! Riciklimi i një sendi mund të jetë praktik, ose mund të rivendoset në një projekt artizanal argëtues, zbavitës! Dhurimi i sendeve i mban ata larg nga deponia dhe mund të përfitojnë nga komuniteti lokal.

 

Bërja e zgjedhjeve miqësore me mjedisin është e lehtë dhe gjatë vitit, mund të ketë një ndikim të vërtetë! Për më shumë informacion se çfarë mund të bëni për ta bërë vitin 2022 tuaj më të gjelbër, shikoni bloget tona më poshtë.