Hitchcock Center for the Environment to centrum edukacyjne, którego celem jest rozwijanie głębszej więzi między człowiekiem a światem przyrody. Hitchcock Centre to certyfikowany budynek mieszkalny położony na kampusie Hampshire College w Amherst, z widokiem na Holyoke Range.

Podróż Ruta de la Plata w liczbach Centrum EkoTechnologii był w stanie pomóc Centrum Hitchcock zmierzyć ich efektywność energetyczną, wykonując testy drzwi dmuchaw w celu oceny szczelności budynku podczas budowy i ponownie po zakończeniu projektu. CET od wielu lat współpracuje również z The Hitchcock Center przy różnych wydarzeniach edukacyjnych i informacyjnych.

otwiera plik IMAGE

CET niedawno ułatwił dyskusję i warsztaty na temat efektywności energetycznej i marnotrawienia żywności podczas Młodzieżowego Szczytu Klimatycznego 2019, który odbył się w Hitchcock Center.

Czym jest wyzwanie dla żywego budynku?

Living Building Challenge jest obecnie jednym z najbardziej rygorystycznych standardów budowlanych. Żywe budynki muszą być samowystarczalne i wykorzystywać wyłącznie lokalne zasoby. Ponadto żywe budynki muszą mieć pozytywny wpływ na ludzi, którzy je zamieszkują, a także na otaczające je środowisko. Kryterium Living Building zostało zaprojektowane jako kwiat, zarówno ze względu na samowystarczalność, jak i prostotę symbolu. Istnieje 7 płatków, czyli całościowe kryteria budowlane, które musi spełniać żywy budynek zgodnie z Międzynarodowy Instytut Żywej Przyszłości: miejsce, woda, energia, zdrowie, materiały, sprawiedliwość i piękno. Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo, jak The Hitchcock Center spełnia te kryteria!

otwiera plik IMAGE

Miejsce: Przywrócenie zdrowych relacji z naturą

Aby zdobyć płatek miejsca, budynek musi poprawić otoczenie. Centrum Hitchcocka powstało na miejscu opuszczonego sadu jabłoniowego, w którym żyły gatunki inwazyjne. Gleby zostały skażone arszenikiem w wyniku długotrwałego stosowania pestycydów w okresie, gdy niegdyś był sadem. W ramach rekultywacji skażona warstwa gleby została usunięta i zakopana pod parkingiem. W celu jej zastąpienia zdeponowano zdrową wierzchnią warstwę gleby, a także wdrożono rodzime ukształtowanie terenu, w tym ogród rodzimych ptaków i zapylaczy, ogród deszczowy, bioswali i zbudowane tereny podmokłe. Wspólny parking przy Hampshire College, linie autobusowe i sieć tras ograniczają liczbę samochodów przyjeżdżających na teren obiektu.

 

Woda: tworzenie przedsięwzięć, które działają w ramach bilansu wodnego danego miejsca i klimatu

Budynek uzyskuje zerową wodę netto poprzez zbieranie wody deszczowej z dachu jako jedynego źródła wody dla całego budynku. Woda jest następnie filtrowana w piwnicy i przepuszczana przez światło UV. Centrum korzysta również z toalet kompostowych! Toalety wykorzystują pianę do spłukiwania, a grawitacja przenosi odpady stałe do komory w piwnicy, gdzie są mieszane z trocinami i wiórami drzewnymi. Szara woda jest oczyszczana przez zbudowane mokradła. Prawie cały spływ jest wychwytywany przez roślinność łąkową i szereg ogrodów deszczowych.

 

Energia: poleganie wyłącznie na bieżącym dochodzie ze słońca

Oprócz braku wody netto, Hitchcock Center osiągnęło dodatnią produkcję energii netto w 12-miesięcznym okresie wydajności. Centrum zyskało swój płatek energii dzięki zastosowaniu paneli słonecznych i minimalnym wykorzystaniu zautomatyzowanych systemów. Włączniki światła, wentylatory sufitowe i okna są obsługiwane ręcznie, dzięki czemu odwiedzający uczą się wyłączać elektronikę, gdy nie są używane. W budynku zastosowano pasywną regulację temperatury, wspomaganą przez zautomatyzowany system wyposażony w pasywną wentylację, wskazujący, kiedy okna mogą, a kiedy nie mogą zostać otwarte dla określonej strefy komfortu. W rezultacie budynek wytwarza więcej energii niż zużywa!

 

Zdrowie i szczęście: tworzenie środowisk, które optymalizują zdrowie fizyczne i dobre samopoczucie

Budynek nie tylko harmonizuje z otaczającym środowiskiem, ale jest także narzędziem nauczania zasad ochrony środowiska. Spacerując po budynku, okna wpuszczają dużo światła słonecznego, bezproblemowy dostęp do zewnątrz i hipnotyzujące widoki natury. Przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne ułatwiają eksplorację i interakcję między człowiekiem a przyrodą. Aby zapewnić zdrowie odwiedzających, para jednostek odzysku energii (ERU) utrzymuje jakość powietrza w pomieszczeniach.

 

Materiały: promowanie produktów, które są bezpieczne dla wszystkich gatunków przez długi czas

Czerwona lista zachęca budowniczych do unikania pewnych materiałów i chemikaliów, które mają negatywny wpływ na zdrowie, takich jak azbest, ołów i niektóre środki do obróbki drewna. Oprócz tego, aby nie powodować negatywnego wpływu na dobrostan ludzi, materiały muszą być pozyskiwane w sposób zrównoważony. Większość materiałów używanych w The Hitchcock Center pochodziła z promienia 300 mil. Centrum jest całkowicie drewnianą konstrukcją z lokalnie pozyskiwanego wschodniego białego cedru i można ją zdemontować w celu ponownego wykorzystania w przyszłości. Materiały były połączeniem materiału certyfikowanego przez Forest Stewardship Council (FSC), pozyskiwanego lokalnie i odzyskiwanego. Rezultatem jest odpowiedzialnie pozyskiwany budynek.

 

Sprawiedliwość: wspieranie sprawiedliwego i sprawiedliwego świata

Centrum Hitchcocka nie pobiera opłaty za wstęp i jest publicznym źródłem promocji świadomości ekologicznej. Aby przełamać bariery ekonomiczne, większość programów jest oferowana bezpłatnie lub po niskich kosztach, a stypendia są dostępne. Centrum jest dostępne różnymi środkami transportu: samochodem, autobusem, rowerem i komunikacją miejską.

otwiera plik IMAGE

Piękno: celebrowanie designu, który podnosi ludzki duch

Drewniany budynek dobrze wtapia się w ekosystem, a dach pokryty jest panelami słonecznymi pochłaniającymi energię słoneczną. Budynek jest wzorowany na kwiatku jako „pojedynczym samoregulującym się ciele”. Z lotu ptaka budynek jest podzielony na dwa równoległe skrzydła, tworząc dziedzińce Den i Nest. Ze względu na swoją orientację i położenie, Den i Nest mają dwa różne mikroklimaty. Główne wejście znajduje się od strony południowej i sąsiaduje z dziedzińcem Nest, słonecznym miejscem do kwitnienia suchych gatunków, z widokiem na chroniony teren i gdzie znajduje się ogród zapylaczy. Den znajduje się ukośnie po północno-zachodniej stronie, wtulona w zacienione zbocze wzgórza i otoczona przez wiosenne mokradła i drzewa.

Wchodząc do budynku, zwiedzających wita mural przedstawiający sześć zasad systemu naturalnego, a także pokaz żywych i wypychanych zwierząt. Ekoton, definiowany jako ekologiczne przejście, łączy skrzydła północne i południowe. Tam też znajduje się dział wodny budynku. Istnieją cztery przezroczyste zbiorniki, które napełniają się, gdy pada deszcz, podłączone do kolorowych rur wskazujących drogę wody przez budynek. Przedstawienie rzeki Connecticut na betonowej podłodze wzmacnia poczucie miejsca, pozostając w ramach tematu cykli hydrologicznych. Kryteria Living Building Challenge są ułożone w sposób interaktywny w całym budynku i są włączone do programu nauczania Centrum. Odwiedź Centrum Hitchcocka interaktywny pulpit nawigacyjny budynku aby uzyskać aktualne informacje o tym, jak te różne kryteria wpływają na cały budynek. Wszystkie te kryteria dają zwiedzającym poczucie nadziei, ponieważ budynek stanowi przykład ludzi żyjących w symbiozie z otoczeniem.

 

Pracujemy nad wysokowydajnymi projektami w Massachusetts, Connecticut, New Hampshire i Nowym Jorku. Nasze usługi obejmują zarówno budynki mieszkalne, jak i komercyjne, remonty i nowe budownictwo. Nasz zespół pracuje nad różnymi projektami, takimi jak Dom Pasywny, Net Zero Energy, HERS, LEED i nie tylko! Potrzebujesz pomocy przy projekcie budynku o wysokiej wydajności? Możemy pomóc! Zadzwoń pod numer 888-452-8805 lub skorzystaj z naszego Formularz kontaktowy.