Есента е сезона на шарени лисја, сè зачинува тиква и прогонувани куќи. Исто така, носи пократки денови и постудени температури, па затоа е одлично време да размислите за енергетска ефикасност во домот! Ако вашата куќа е прогонувана од ладни нацрти и застрашувачки сметки за комунални услуги, можете да преземете активности за да го направите вашиот дом поефикасен и поудобен, а притоа значително да ги намалите сметките.

Еве неколку идеи за заштеда на енергија и пари во текот на целата година:

Добијте домашна проценка на енергијата:

Без разлика дали изнајмувате или поседувате, ако платите сметка за комунални услуги во Масачусетс (и повеќето други држави), имате право на проценка на енергијата без трошоци. Во зависност од тоа каде живеете, може да имате право на различни бесплатни енергетски подобрувања, вклучително и:

 • LED светилки
 • Аератори и подножје на славина за заштеда на вода
 • Програмирани термостати
 • Сеопфатно запечатување на воздухот.

Вие исто така може да се квалификувате за дарежливи стимулации за изолација на таванот и wallидот, и попусти за системи за греење и топла вода со висока ефикасност и апарати Energy Star. Посета нашата веб-страница or MassSave да дознаете повеќе и да започнете денес!

Научете неколку DIY техники за загревање на времето:

Можете да започнете со заштеда веднаш со неколку вообичаени алатки и материјали достапни во повеќето хардверски продавници. Зафаќање и одземање на времето околу прозорците и вратите, полнење на подрумските празнини и пукнатини со заптивната смеса за прскање или додавање удар на истечената врата се само неколку од лесните и евтините начини на кои можете да започнете да ги намалувате трошоците за енергија и зголемете ги нивоата на удобност околу куќата. За да дознаете повеќе, гледајте го нашиот Виртуелна Работилница за временска прогноза.

И имајте на ум: загревањето на воздухот исто така го подобрува квалитетот на воздухот, ја зголемува контролата на влагата и може да помогне да се спречат браните на мразот, замрзнување на цевките и растот на мувла од кондензација!

Барате едноставни совети за енергетска ефикасност што можете да ги направите денес, кои нудат моментална заштеда?

 • Исклучете ги светлата во невселените простории.
 • Инсталирајте паметна лента за напојување за да ја исклучите целата неискористена електроника.
 • Измијте ја облеката во ладна вода.
 • Додајте тајмер под тушот за да ви помогне да направите пократки тушеви.
 • Свртете го термостатот за 5-10 степени навечер (или уште подобро, инсталирајте програмабилен термостат).
 • Отворете ги завесите за да дозволите сонцето да го загрева вашиот дом преку ден и затворете ги ноќе за да ја задржите таа топлина внатре. Отстранувањето на непотребните прозорци на екранот во зима, исто така, може да ја зголеми вашата соларна добивка!
 • Купувајте за енергетски ефикасни производи и заштедете со CET! Можете да купите нискобуџетни енергетски ефикасни материјали за осветлување и загревање на времето кај нас EcoBuilding поволни цени продавница во Спрингфилд.

Работи за временска пропаст: Совети за домашна временска прогноза дома од Центар за еко-технологија on Vimeo.