Купувајте чисто!

Како некој што ја сака модата и убавината, ја разбирам привлечноста на козметиката и другите производи за лична нега. Сепак, очигледно е дека постојат две очигледни проблеми кога станува збор за производи за убавина - отпадот до кој тие водат и употребата на нездрави состојки во формулите за производи.

Можеби се прашувате- зарем не постојат прописи што треба да го спречат ова? Додека Администрацијата за храна и лекови дава препораки до компаниите, нејзината моќ е ограничена (Зима). Надзорот на тој начин паѓа на рамениците на производителите. Можеби тие повеќе се занимаваат со профитот и се зафатени со примена на техники за „зелено перење“, додека формулите се нездрави (Риколо). Состојките се исто така загрижувачки поради можна нечистотија. Метали, на пример, се пронајдени во козметиката. Тие потенцијално можат да предизвикаат штета бидејќи можат да се акумулираат во телото со текот на годините (Бока и сор.). Иако е точно дека природните состојки можат да предизвикаат алергиски реакции и контактен дерматитис, истиот ризик важи и за конвенционалните производи (де Грот и сор., Пан и сор.). Така, чистата убавина е подобар избор поради релативно позитивното или неутралното влијание врз нечија благосостојба.

Можеби вашите омилени брендови за лична нега исто така тврдат дека нивните формули се делумно или целосно природни.

„Чиста убавина“ е поволна и се разликува од конвенционалните производи за убавина по тоа што користи примарно природни состојки во формулирањето на производот. За да одат заедно со нивната зелена слика, компаниите можеби ќе користат одржливи практики и материјали не само кога станува збор за производот, туку и во однос на неговото пакување. Ова е избор за пофалба со оглед на тоа што значителен пластичен отпад доаѓа од „алатките и контејнерите за примена“ што се користат за козметика (Бачковска). Индустријата за пакување козметика е бегемот; во 2018 година вредеше 25.9 милијарди долари (Drobac et al). Пластиката сочинува повеќе од половина од споменатата индустрија за пакување (Drobac et al). Сеприсутноста на пластика за еднократна употреба е проблем кога станува збор за убавината исто како што е проблем кога станува збор за други сектори како што се пакување храна и пијалоци.

Можеби мислите дека овие факти претставуваат повик за акција. Ако е така, прочитајте за да дознаете повеќе начини како да ја направите вашата рутина за убавина повеќе отпад и здравје свесни!

Нега на кожа

Купете издржлива или биоразградлива алатка за чистење лице. Набавка Рециклирана четка за лице на EcoTools, или рачно изработени предмети од Etsy.

Размислете за купување кругови од памучна ткаенина за еднократна употребаНа На овој начин, не исфрлате куп памучни кругови секој пат кога ќе ја извадите шминката. Имајте на ум дека памукот е исто така неверојатно неефикасен материјал за производство.

Обрнете внимание на состојките во вашата нега за подобар изглед на кожата и зголемено здравје. Погледнете го Кожата длабоко на работната група за животна средина база на податоци и дознајте повеќе за состојките што влегуваат во производите за кои посегнувате.

Нега за Коса

Додадете ја вашата коса на компост или донирајте ја на проекти како што се Програма за чист бран од прашање на довербаНа Програмата собира коса и влакна за употреба во работи како што се бум што се користат за време на истурање на нафта.

Наместо пластична четка за коса, одлучете се за бамбус.

Купете шампони и балсами за минимални состојки и рециклирајте ги сите амбалажи откако ќе ги потрошите предметите.

Изберете цврсти решетки за шампон и балсам, а не пластични шишиња со течен производ.

шминка

Првиот и најважниот чекор во намалувањето на количината на отпад поврзан со шминката што ја генерирате е да избегнете купување премногу шминка. Можете да заштедите пари со тоа што нема да правите импулсивно пазарење секогаш кога има продажба. Наместо тоа, купете нешто само кога ви треба и користете го додека не заврши целосно.

По завршувањето на производите, видете дали можете да го рециклирате нивното пакување преку програми со организации како TerraCycle.

осум сребрени тркалезни монети на бела површина

Ако имате стари, истечени сенки за очи, размислете да направите уметнички проект од него и да го користите за слики.

Погледнете дали има опции што може да се полнат и можете да ги искористите, бидејќи брендовите за убавина ја користат оваа опција доцна (Коелјо и сор.).

Проверете дали има производи што користат биоразградливо, компостибилно или рециклирано/рециклирачко пакување.

Кога станува збор за намалување на козметиката со потенцијално штетни состојки, може да има дел „Чиста убавина“ од продавницата во која пазарувате и во која можете да се консултирате.

Едноставна DIY козметика користејќи природни состојки се друга опција.

Без разлика дали размислуваме за нега на кожа, нега на коса или шминка, козметичката индустрија мора да смета на производството на предмети за лична нега кои се нездрави и за човечкото тело и за Земјата. Преку едноставни и директни промени, можете да кажете и да поддржите промена на подобро!