Од Кети Костантини 

Дали знаевте дека не ви треба двор, па дури и простор надвор, за да го компостирате отпадот од храна? Можете да компостирате во вашиот дом користејќи црви! Вермикомпостирање користи црви и природно присутни микроорганизми за да го трансформира вашиот кујнски и дворен отпад во хумус богат со хранливи материи, или компост, што можете да го користите за да им помогнете на растенијата да растат.

Вермикомпостирање не само што создава квалитетен производ што можете да го користите во вашата градина, домашни растенија или тревник, но исто така може да ви заштеди пари со намалување на трошоците за влечење ѓубре. Исто така, има позитивно влијание врз животната средина! Одржувањето храна и дворни отпадоци надвор од ѓубрето ги намалува и емисиите на јаглерод поврзани со транспортот на ѓубре и емисиите на метан произведени кога органскиот отпад се распаѓа анаеробично на депонија.

За да започнете, прво ви треба корпа за компост. Можете да купите канти за вермикомпост, како што е Може ли О 'Црви, или лесно можете сами да направите, следејќи ги овие чекори!

  1. Е ви требаат 2 или повеќе пластични корпи или кофи. Едниот ќе биде за дренажа, а остатокот ќе се искористи за да се направи вашиот компост!
  2. Користете вежба за да направите воздушни дупки (¼ инчи) на страните на корпата за отпадоци што ќе содржат компост и црви. На иста корпа (а) дупки за дупчење (⅛ инч) на дното за да се овозможи дренажа. Ако имате повеќе од една корпа за компост, дренажните дупки исто така ќе им овозможат на црвите да патуваат меѓу корпите за отпадоци.
  3. Вметнете ги корпите со дупки во корпата за одводнување. Оваа вода („чај од компост“) можете да ја соберете и да ја користите за наводнување на вашите растенија!

Следниот чекор е да создадете живеалиште за вашите црви! Вашето живеалиште треба да има сооднос од 3 дела „кафеава“ на еден дел „зелена“. „Брауните“ се богати со јаглерод и „зелените“ се богати со азот. Погледнете ја табелата подолу за примери за секоја од нив.

Кафеава (богата со јаглерод) Зелена (богата со азот)
суви лисја

слама и сено

градинарски кастри

борови иглички / шишарки

сецкани гранчиња / гранки

пепел од дрво

весник

рендан хартија

картон (рендан)

пченкарни лушпи / стебленца

влакна од фен

струготини

лушпи од јајца

хартиени кеси од кафеава боја

остатоци од овошје

остатоци од зеленчук

исечоци од свежа трева

трева и градинарски плевели

цвеќиња

ѓубриво од пилешко

талог / филтри за кафе

чаеви лисја и кеси

исечоци од жива ограда

градинарски отпад

свежи лисја

алги и алги

 

Не додавајте: Месо и коски, млечни производи, кромид, масла, цитрус, зачини, пластика или хемикалии.

Откако ќе го создадете вашето живеалиште, последниот чекор е да додадете црви! Треба да користите црвени виглер црви (Еизенија фетида), кои можат да се купат преку Интернет. Би требало да има 1 кг црви за секој квадратен метар на компост. Црвите можат да јадат околу ½ нивната тежина на ден, така што колку повеќе црви имате, толку повеќе храна и дворски отпад можете да компостирате истовремено.

Чувајте го вашиот компост на ладен и засенчен простор, како на пример под пултот или во подрумот. Материјалите треба да бидат влажни исто како и исцеден сунѓер. Ако вашиот компост започне да мириса, тоа е или поради недостаток на аерација, премногу органски отпад за да можат да се справат црвите, или компостот може да биде премногу сув. Користете шише со прскалка за да додадете вода ако е премногу сува или свртете го компостот ако е премногу влажен.

Кога сте подготвени да го завршите вашиот компост, ќе треба да поставите ново живеалиште за вашите црви. Ако користите слоевит метод, можете едноставно да започнете да храните нов слој и да престанете да го храните оригиналниот слој, а црвите ќе ја следат храната. Ако имате само една корпа за отпадоци, преместете го целиот материјал на едната страна, престанете да ја храните оваа половина и започнете ново живеалиште на другата страна. Црвите ќе се преселат во новото живеалиште. Компостот ќе биде подготвен за берба и употреба на вашите растенија од 6-12 недели откако ќе престанете да го храните!