Штедлив паметен!

Сјајот на прстенот се рефлектира во нејзините очи. Јутјуберка гестикулира огромен куп облека на нејзиниот кревет. Шансите се дека облеката е сосема нова, направена неквалитетно и ќе се упати кон едно место: депонијата. Овој проблем е опфатен со терминот текстилен отпад. Текстилниот отпад е дефиниран од Агенцијата за заштита на животната средина како отпад што произлегува од циркулацијата на нетрајни добра (ЕПА). Нетрајните производи се производи за кои се смета дека се корисни само околу три години (ЕПА). Текстилниот отпад е загрижувачки бидејќи значително придонесува за обемот на депониите.

Во меѓувреме, производството на текстил и процесот на распаѓање води кон сложени прашања како што се загадувањето на воздухот и водата (Utebay et al.) Едноставно, брзата мода е претходник на текстилниот отпад. Како такви, постојат и етички грижи околу текстилниот отпад. Системите за брза мода ги овековечуваат експлоататорските работни практики во светот во развој, па дури и насилството врз жените (Зелена Америка).

Јас и ти имаме улога во сето ова. Размислете за проценетата количина отпад од облека што ја произведува поединец во САД за една година - 81.6 фунти (Би -Би -Си). Со оглед на тоа, можеме да одиграме активна улога во намалувањето на текстилниот отпад и намалувањето на поддршката за брзата модна индустрија. Преземајќи акција за намалување на потрошувачката на неодржливи производи, можеме да ја намалиме очекуваната количина отпад поврзана со облека, а да не зборуваме за страдањата што го придружуваат.

Има надеж поради оваа можност. Можеби е за секој Јутјубер кој прави брза мода, има еден што покажува нешто што го собрале на болвата пазар. Постои зголемен јавен интерес кога станува збор за нежно користени парчиња облека. Се предвидува дека пазарот за половна облека ќе расте масивно во наредните години, со предвидување дека ќе изнесува околу 84 милијарди долари до 2030 година (Харперс Базар). Се смета дека брзата мода, што претставува производство и продажба на неодржлива облека, ќе изнесува помалку од половина од таа сума до истата година (Харперс базар). Ваквите статистики ни покажуваат дека постои вистинска алтернатива за купување нови производи и забрзување на брзата мода.

Можеби се прашувате за состојбата на продавниците за економичност од СОВИД-19. Купувањето во екот на пандемијата беше многу напорна задача, резервирана за најважните работи како намирници. Продавниците за штедливост природно имаа многу помалку покровителство за тоа време, но и конвенционалните продавници. Wouldе помислите дека овој тренд продолжи како што се одолговлекува пандемијата, така што луѓето се плашат од болести што се задржуваат на облеката.

Како и да е, се чини дека стравот се намали бидејќи продавниците за економичност добро се снаоѓаат. Брзата мода не помина исто така. Економското влијание на СОВИД-19 не може да се прецени. Брзата мода неодамна претрпе речиси целосен колапс во однос на нејзините системи за снабдување (Брајдс и сор.). Поединци ги загубија изворите на приход бидејќи работата стана премногу опасна.

кафени кожени чизми на кафена дрвена маса

Од бобинки до јакни, можете да најдете многу артикли за облека за продажба во вашата маалска (или виртуелна) продавница за штедливост.

Со оглед на оваа динамика, тогаш не е чудно што продавниците за економичност се соочуваат со пораст на покровителство, како и донации, бидејќи некои луѓе бараат да заштедат пари, додека други бараат да го олеснат товарот на нивната куќа (Колумбиецот). Истовремено, социјалните медиуми, се разбира, продолжуваат да бидат бегемот, а апликациите како TikTok имаат корисници што ги покажуваат своите откритија. Ова ги охрабрува другите меѓу помладите генерации да пазарат поодржливо, според клиент од продавница за економичност, интервјуиран од локален весник (Вилијамс, Колумбијан).

Колективно одлучивме дека можните недостатоци на штедењето се надминливи. Има многу опции за штедливост што с still уште ни се достапни и покрај пандемијата. Ве молиме прочитајте за да дознаете повеќе за штедењето!

Одрекување: За ваша безбедност и хигиена, погрижете се темелно да ја измиете облеката што ја купувате пред да ја облечете. Ова важи без разлика дали е штедливо или не!

Прочитајте за да дознаете за различните опции што ги имате кога станува збор за штедењето!

Отфрли

Отфрли е популарна апликација која беше лансирана во 2011 година. Корисниците можат да продаваат предмети како облека и рачно изработен накит на апликацијата. Купив многу висококвалитетни винтиџ фустани од Депоп.

Веб -страници (вклучително и страници за луксузни пратки)

ThredUp, ПошМарк, Реално, EBay, Etsy, Фејсбук пазарНа Ова се само некои од веб -страниците што ви овозможуваат пристап до гроздобер и користени предмети, вклучително и луксузни брендови.

Swap Meets

Средбите за размена се прекрасен начин за запознавање нови луѓе додека „пазарите“ свесно и без вистински трошоци. Се разбира, имајте ја на ум безбедноста ако одлучите да учествувате на состаноци за размена. Размислете за домаќинство на вашето работно место ако работите лично.

Во продавница

Се разбира, постојат продавници за штедливост од тули и малтер во кои секогаш можете да одите. Следете ги сите упатства за безбедност при пандемија кога излегувате.

Подрум и плакар „шопинг“

Шансите се дека сте фрлиле повеќе од една облека во длабоките, темни длабочини на вашиот плакар. Или ако имате подрум, сте ги оставиле работите таму, никогаш повеќе да не ги носите или користите. Подрумот и плакарот „пазарење“ може да ви помогнат повторно да откриете парчиња, вклучувајќи ја и облеката и текстилот што не сте ги користеле затоа што навистина сте ги заборавиле. Неодамна сакав да купам нов кревет во торба, но прво го проверив подрумот и најдов прекрасен, скоро нов утешител што претходно го користев за мојата соба во студентски дом.

Шопинг на прозорци

Купувањето преку прозорци е секогаш забавен начин за трошење време! Ако размислувате да купите нешто што не е итно, почекајте период од една недела и проверете дали можете да живеете без да го купите предметот веднаш.

Обидете се да внесете штедливост во вашиот живот и видете какви придобивки носи. Тоа е дефинитивно лесен начин за ефтино купување на одредени работи што ви се потребни. И како што обработивме, има многу платформи што треба да ги поминете и да ја барате вашата нова омилена ставка.