Залудно потрошената храна сочинува над 20% од струјата на комунален цврст отпад во Соединетите Американски Држави. Поголемиот дел од оваа потрошена храна завршува на депонии, со само околу 4% од овој отпад од храна одење на компост. Ова е проблем затоа што додека храната се распаѓа на депониите, таа поминува низ анаеробен процес, при што испушта метан, моќен стакленички гас.

Пренасочување на потрошената храна и друга органска материја, како лисја и исечоци од трева, од депонијата не само што ги намалува емисиите на стакленички гасови, туку исто така заштедува и ресурси. Следејќи го Хиерархија за враќање на храната на ЕПА, храната прво треба да се намали на изворот што е можно повеќе, а потоа да се пренасочи да се хранат гладни луѓе второ, потоа да се оди да се хранат животните трето, потоа да се користи за анаеробно варење и други индустриски процеси четврто, а потоа да се компостира петто. Последно и последно шесто средство за овој отпад од храна е депонијата.

Хиерархија за враќање на храната на ЕПА, наведувајќи ги различните нивоа од најпосакуваните до најмалку претпочитаните

Да ги разгледаме подетално четвртите и петтите нивоа на оваа хиерархија малку поблиску. Анаеробно варење ја разложува органската материја користејќи микроби во анаеробна (без кислород) средина. Постојат два нуспроизводи на овој процес: метан и амандман на почвата. Метанот е зафатен и се користи за енергија, додека амандманот на почвата може да се користи на фармите како ѓубриво.

Црна обвивка на анаеробниот дигестир пред голем син резервоар за држење

Петтото ниво на хиерархијата е компостирање. Компостирањето е нешто што секој може да го направи и е особено корисно затоа што ја претвора оваа органска материја во вреден амандман на почвата (во суштина ѓубриво). Овој готов производ, исто така наречен „црно злато“, е одличен за употреба во градини, дворови, па дури и во домашните растенија. Обезбедува дополнителни хранливи материи што ќе ги направат вашите растенија поздрави и ќе им помогнат да растат. Компостирањето е исто така корисно бидејќи ги намалува трошоците за отстранување. Ти можеш компост дома, или во затворени простории или на отворено. За да компостирате внатре, можете да пробате вермикомпостирање. Вермикомпостирање користи црви, типично црвени виглер црви и други микроорганизми за да ги претвори вашите остатоци од кујната и дворните отпадоци во црно злато. Поставување систем за вермикомпостирање е забавно и лесно!

Контејнер за надворешно компостирање со дрвени летви до едно дрво

За да компостирате на отворено, поставете корпа за отпадоци што е најмалку 3 ft x 3 ft x 3 ft. Можете или сами да ја конструирате (има многу идеи и планови на Интернет за DIY канти за компост) или да купите една, како што е соларен компостер. Започнете со додавање на слој „кафеави“, кои се вашите суви лисја, слама, дрвени чипови и други јаглеродни материјали. Следно, додадете малку „зелена“, кои се остатоци од храна, исечоци од трева и други азотни материјали. Односот од 3 на 1 на кафеави и зелени ќе обезбеди оптимална средина за микробите ефикасно да ја распаѓаат органската материја. Осигурете се дека компостот е влажен за да помогне при распаѓање и повремено проветрувајте го купот со мешање или вртење за да се обезбеди кислород.

Обидете се да компостирате дома и гледајте го нашиот веб-семинар за да дознаете повеќе!

CET е лидер во решенија за потрошена храна повеќе од 20 години. CET е дизајнирана и работи RecyclingWorks MA, наградуваната програма за помош за намалување на потрошената храна во Масачусетс. Солутите за потрошена храна на CET исто така нудат услуги за дизајнирање и имплементација на програмите низ целата територија североисток од САД и пошироко, и консултантски услуги за намалување на отпад за да обезбедат информации и совети на национално ниво.