Од Кевин Пинк, асистент за услуги на клиенти и маркетинг

Американскиот спортски свет е прилично зафатен во моментов. Бејзбол од Лигата на лигите се шири кон плејофот, а НФЛ штотуку започна уште една сезона; НХЛ и НБА ги започнуваат своите претсезони за неколку недели. Меѓу сите разговори за тимови и занаети, има неколку возбудливи новости за уште еден важен дел од светот на спортот: напорите за одржливост на местата каде нашите омилени тимови ги нарекуваат дома!

брендирање_истекја отвора датотеката IMAGE

Американската авиокомпанија Арена, домот на Мајами хит, заработи LEED сертификат во 2009 година.

Од март, Министерството за енергија (DOE), Агенцијата за заштита на животната средина на САД (ЕПА), Зелениот спортски сојуз (ГСА) и Националниот институт за градежни науки (НИБС) работат заедно за да помогнат во разбирањето на начинот на користење на спортските места енергија и вода и да откриете можности за промовирање на поодржлива употреба.

Минатата недела, оваа група на организации го објавија Анкета за енергетска ефикасност и вода на стадионите и арените. Анкетата е начин сопствениците на стадиони да обезбедат информации за тоа како нивните објекти користат енергија и вода. Тоа е одличен начин да се соберат податоци за можностите за заштеда на овие ресурси, но може да се користи и како основа за системот за бодување за да се спореди одржливоста на спортските места.

Ова не е прва инстанца на спортски места кои работат на намалување на нивните еколошки стапала. Во согласност со Совет на Зелената зграда на САД, има најмалку 30 LEED-сертифицирани спортски објекти или во моментот во функција или во фаза на изградба.

Превземија отвора датотеката IMAGE

Таргет Филд, дом на близнаците од Минесота, заработи LEED сертификат во 2010 година.

Следните тимови моментално играат или наскоро ќе играат во LEED-сертифицирани објекти:

Покрај тоа, неколку други тимови спроведоа мерки за одржливост, вклучувајќи намалување на отпад, ефикасни мерки за осветлување, донирање храна и употреба на обновлива енергија. ЕПА има резиме на напорите на неколку тимови.

Сепак, ова е првпат да се соберат сите allвездени форми на организации како DOE, EPA, GSA и NIBS за да ги идентификуваат и промовираат напорите за одржливост од најголемите размери на лигата. Повеќе од дваесет години, ЕПА ЕНЕРГЕТСКА STВЕЗДА програмата им помогна на потрошувачите да ги идентификуваат најефикасните енергетски опции во апарати, домови и згради во Америка. Користејќи ги податоците од Анкетата за енергетска ефикасност и ефикасност на водата на стадионите и арените како основна основа, може да се развие систем како ENERGY STAR за споредување на плановите за одржливост на местата.

Кога дури и местата се предизвикуваат едни со други, гледаме како атлетиката се искачува на ново ниво на натпреварување. Најдобрата вест од сите е дека кога стадионите се натпреваруваат за одржливост, тоа е победа за сите!