Неодамна, ја слушав онаа на Малком Гладвел Подкаст за Пушкин индустрии на најодржливиот начин за перење на облеката. Ме натера да се прашувам, што is одржлив детергент за перење? Дали миењето со ладна вода навистина ми ја чисти облеката?

Со толку многу производи спакувани во прекрасни нијанси на зелена и природни модели овие денови, тешко е да се знае на кои производи да им веруваме со нашите валкани алишта.

Подкастот на Малком се одрази на раните денови на перење со даски за перење, линии за облека и домашни сапуни. Идеално, сите ние би ги донеле нашите товари до реката за да ги измиеме со природни сапуни и да ги обесиме да се исушат, а потоа да уживаме во сјајот на миење со неутрален јаглерод. Но, оваа работна и време-интензивна практика не е реална за повеќето од нас. Да се ​​каже вистината, јас сум многу благодарен за магијата на нашите машини. Мојот сигурен преден натоварувач може да впие, да ги отстрани дамките и да ги исплакне моите алишта сето тоа со притискање на копче.

Работите сигурно станаа полесни, но потрошувачката на вода и енергија се собираат.

Според Проект за перење, Просечното американско семејство прави 8-10 товари алишта секоја недела. Тоа се преведува на околу 660 милиони товари секоја година, или 1,000 товари започнуваа секоја секунда во Америка.

Кој е најинтензивниот дел од јаглеродот при перење облека?

Во подкастот, Гладвел го интервјуираше секторот на P & G во Северна Америка за истражување и развој на Fabric Care, Тод Клиен, или „гуруто на американските алишта“. Кога го истражувал јаглеродниот отпечаток на секој производ за перење, Клиен открил дека „фазата на употреба на производот“, или ритуалите за перење на потрошувачите, сочинуваат две третини од влијанието врз животната средина. Поголемиот дел од овој отпечаток доаѓа од енергијата што се користи за загревање на водата.

Бидејќи суровините, производството и пратката на детергент за перење е релативно незначителна во споредба со енергијата што се користи за загревање на водата, Гладвел заклучи дека „влијанието на животната средина од товарот на алишта е она што го правиме ние, луѓето дома“. Така е, луѓе, кога станува збор за перење, ние може направи избор што прави разлика.

Зошто да биде ладно?

Користењето ладна вода заштедува 90% од енергијата во фазата на употреба (Energy Star). Исто така, помага вашата облека да трае подолго и ги намалува боите што крварат и избледуваат. Така, не само што ќе заштедите енергија, туку ќе изгледате повеќе стилски кога го правите тоа!

Дали детергентот ја одредува климатската пристојност?

Според Клиен, детергентите користат сурфактанти и полимери кои помагаат да се фати дамката и да се вовлече во водата, а потоа да се користат ензими за да се разложат различните типови дамки. Овие ензими мора да бидат формулирани специјално за ладна вода за да бидат ефективни при чистење на облеката. Хемиските реакции помеѓу детергентот и дамките значително се забавуваат со падот на температурата, па инженерите развиле детергенти специјално за миење со ладна вода.

Затоа, „природните“ формули на многу производи за перење зелено, всушност може да бидат полоши во чистењето на товарот во ладна вода отколку вообичаените.

Но, што е со Судите?

Сте виделе детергенти кои се фалат со ниско количество пена, или други кои покажуваат дополнителни меури на пакувањето. Дебатата за супа во голема мера се сведува на видот на машината за перење што ја имате. Редовните детергенти се дизајнирани за повеќе вода, генерирајќи повеќе меурчиња од сапун отколку формулите со висока ефикасност (HE). Повеќето машини за перење со висока ефикасност имаат сензори што чувствуваат пена на крајот од циклусот на плакнење. Доколку ги има, ќе направи уште едно плакнење, користејќи дополнителна вода за повеќе саѓи. Додека сите тие меурчиња изгледаат почисти, помалку пени обично се подобри затоа што премногу може да ги вратат почвите на вашата облека по сушењето (Проект за перење).

Значи, што знаеме?

Единствениот начин детергентите навистина да бидат одржливи ако функционираат во ладна вода.

Перењето во ладна вода е најдобрата практика што можете да ја направите откако ќе ги ажурирате апаратите на енергетски ефикасни! Со само префрлување од едно притискање на едно копче на друго, можете да заштедите 90% од вашата енергија, да го намалите јаглеродниот отпечаток, да заштедите пари на сметките за комунални услуги и да го продолжите животот на вашата облека! Навистина е толку лесно.

Други одржливи совети за перење од Treehugger:

  • Стартувајте целосни оптоварувања секогаш кога е можно

Машините користат приближно иста количина енергија без оглед на големината на оптоварувањето, затоа наполнете ги. Ова може да заштеди на вашата куќа 99 килограми емисии на јаглерод диоксид секоја година!

  • Ако вашата машина има една, користете ја опцијата со високо вртење.

Ако користите фен, ова ја намалува количината на влага во облеката при полнење, намалувајќи го времето и енергијата потребни за да се исушат.

  • Обесете ја облеката да се исуши, ако е можно.

Ова може да ви заштеди до 700 килограми емисии на јаглерод диоксид годишно, плус 75 долари од вашата сметка за комунални услуги.

  • Ажурирајте ги апаратите на повеќе енергетски ефикасни модели.

Проверете со вашата компанија за енергетско претпријатие кои попусти се достапни за ажурирање на вашите апарати.