Купување онлајн наспроти купување лично: што е поеколошки?

Сезоната на празници пристигна, а заедно со неа доаѓаат и притисоците и замките на вишокот консумеризам. Иако давањето и примањето подароци може да биде возбудливо, можеби се прашувате за влијанието врз животната средина од сето купување што го правите и како можете да го намалите.

Поточно, можеби се прашувате како купувањето преку Интернет се споредува со купувањето лично, во однос на факторите како што е генерираниот јаглероден отпечаток. Во зависност од различните променливи, кој било избор може да биде мудар! Едноставно кажано, работите како вашиот метод и брзина на транспорт влијаат на одговорот.

Отфрлете ја потребата за брзина кога купувате преку Интернет

Неодамнешното истражување укажува на тоа дека купувањето преку Интернет е помалку интензивно на јаглерод - ако не се користи опцијата за испорака истиот ден или следниот ден.

 • Од Статија на NY Times од 2021 година е овој факт: „Во моделот на Jaller за американска трговија, купувањето исклучиво преку Интернет е околу 87% поефикасно отколку целокупното купување во продавница, во однос на емисиите на CO₂ и поминати милји од возилото“.
 • Ако сакаме да разбереме зошто испораката истиот ден и следниот ден се толку еколошки катастрофални, можеме да сметаме дека, како што е забележано во напис од вестите на CBS, „Во 2017 година, UPS рече дека е-трговијата ја води кон помалку ефикасни испораки, што доведува до „повеќе милји, гориво и емисии по испорака“.
 • Во написот, исто така, се забележува дека „неодамнешната одлука на Амазон да го направи еднодневното испраќање стандардно за нејзините членови на Prime, веројатно ќе ги зголеми своите емисии уште повеќе. Во 2017 година, само испораките на Амазон испуштија околу 19 милиони метрички тони јаглерод, според проценката на 350 Сиетл, група која работи на борба против климатското загревање. Огромниот обем на емисии на јаглерод што се генерираат поради услугите за испорака, особено услугите за премиум испорака, значи дека изборот за најбрзата опција кога станува збор за превозот значи и дека се избира најеколошката опција.
 • Од друга страна, според напис на Политико објавено минатиот месец, „Во јануари, лабораторијата за иновации за недвижности на MIT објави студија која симулираше стотици илјади... сценарија и откри дека купувањето преку Интернет е поодржливо од традиционалната малопродажба во 75 проценти од времето“.

Кога да направите патување лично?

Меѓутоа, ако земеме предвид други ситуации како пример во кој едно лице може да пристапи до локалниот пазар преку метод со ниска содржина на јаглерод (како возење велосипед), можеме да разбереме дека купувањето лично понекогаш може да биде подобар, поетички избор. што доведува до помала употреба на јаглерод.

 • Според клубот Сиера, „Друга студија тврди дека купувањето преку Интернет има поголемо влијание врз животната средина, кога се разгледува следново…“ и продолжува да споменува размислувања како што е фактот дека „Многу луѓе не возат сами, туку одат на шопинг со други, па оттука и вкупните купувања просечно повеќе од четири ставки по патување, со што се намалуваат поминатите милји по ставка.
 • Истата страница забележува дека онлајн артиклите се враќаат почесто и често резултираат со користење на повеќе пакувања, што доведува до повеќе отпад од депониите.

Со оглед на овие очигледни факти, гледаме како кој било избор може да биде поодржлив.
Така, оваа празнична сезона, може да одлучите да купувате онлајн, но однапред, со доволно време за испорака или лично, а сепак да бидете зелени и ефикасни.

Еве уште неколку совети за тоа како да бидете сигурни дека подароците за празници не придонесуваат за еколошки прашања.

 • Купете локално: одете до, со велосипед или со јавен превоз до вашите локални занаетчиски пазари. Подарувањето предмети од локални занаетчии и производители ги зајакнува нивните напори додека овозможува слатко уникатно и рачно изработено подарување.
 • Поддржете одржливи брендови и иницијативи: наместо да се определувате за брза мода, на пример, посветете се на брендови кои вградуваат одржливи практики и материјали во нивните акции.
 • Организирајте размена на состанок: наместо да организирате традиционална игра за размена на подароци со бел слон или слична игра, охрабрете ги вашите соработници или пријатели да донесат нежно користени предмети што ги имате дома за да се заменат според желбата. На овој начин, претходно саканите предмети кои сè уште имаат многу да дадат може дополнително да се користат. Исто така, охрабрете ги луѓето да носат амбалажа за подароци што може да се рециклира и повторно да се употребува, како што се кафени хартиени кеси.
 • Штедливост за подароци: Ако познавате некој на кој нема да му пречи да добие штеден подарок, погледнете го штедувањето како опција. Погрижете се темелно да ги исчистите и/или исперете предметите пред да бидат надарени!
 • Не чувствувајте притисок: во периоди како што е црниот петок, може да чувствуваме дека мора да купуваме работи што всушност не ни се потребни или дури ни ги посакуваме. Запомнете дека ако не мора да купите нешто, не сте обврзани да го купите!
 • Престанете да размислувате: Запомнете да ги избирате подароците мудро и размислете дали лицето што го прима подарокот навистина ќе го искористи и цени, за да може да се избегне секое непотребно трошење.
 • Купувајте во Eco-Building Bargains: Нашата продавница, Eco-Building Bargains, е домаќин на плејада на рекултивирани предмети за продажба. Ако не можете да стигнете до продавницата за тули и малтер,  купуваат онлајн.

Изнаоѓањето на еколошки начин за пристап до подароците за време на празничната сезона и пошироко може да изгледа застрашувачки, но дефинитивно е можно. Применете ги овие совети и факти во вашиот пристап кон купувањето, и се надеваме дека ќе бидете успешни во давањето подароци - барем во однос на вашето еко-влијание!