* За итно ослободување *

Reизвор Ипсвич
Мајстор Ипсвич се разви првата декарбонизација програма во државата.

Декарбонизацијата, чин на активно и намерно намалување на јаглеродот, е критична компонента за исполнување на агресивните климатски цели во 2050 година. Ипсвич, м-р го разви првиот план за акција за декарбонизација во државата: ReSource Ипсвич, во партнерство со Центарот за екотехнологија (CET) и општинската компанија за големопродажба на електрична компанија во Масачусетс (MMWEC).

„Ипсвич има голема среќа да има локална сопственост на електрична компанија“, рече Менаџерот на електрична светлина Ипсвич, Jonонатан Блер. „Како јавен снабдувач на електрична енергија, ние сме фундаментално посветени да обезбедиме висока сигурност, прифатлива цена и одлична услуга за клиентите. Покрај тоа, како партнер во заедницата признаваме дека нашиот свет се менува и мора да се прилагодиме.  Фокусирајќи се на стратегијата „тројна крајна линија“, ние се стремиме да ја надминеме нашата основна мисија и да бараме решенија во пресекот на социјалните, економските и еколошките интереси за да изградиме поотпорна заедница “.

Одделот за електрична светлина Ипсвич (ЕЛД) е член на општинската трговија на големо со електрична енергија во Масачусетс (ММВЕЦ), заедничка програма за акција за постројки за светло во општината. Менаџментот на ЕЛД сакаше да се надоврзе на сегашното програмирање и да рефлектира поширок опсег на целите на заедницата (т.е. енергетска ефикасност и електрификација, плус намалување на отпад и зачувување на вода) и да ги усогласи финансиските стимулации со решенија што даваат социјални, економски и еколошки придобивки и кои придонесуваат на поотпорна заедница.

„MMWEC е горд што го поддржува новиот оддел за електрична светлина во Ипсвич Изведете го Ипсвич програмата и нејзиниот единствен, опфатен пристап кон решавање на климатските промени “, рече извршниот директор на ММВЕЦ Роналд Ц.Декурзио. „CET беше силен стратешки партнер на MMWEC и оваа програма е одличен пример за тоа како MMWEC и CET можат да им помогнат на компаниите членки на MMWEC да ги прилагодат своите решенија поврзани со климатските промени и енергетската ефикасност“.

Со услугите за дизајнирање на програмата од CET, кои исто така ја администрираат програмата, ReSource Ipswich започна во март 2021 година. Оваа програма за карбонизација на целиот имот во Масачусетс во моментов опфаќа стимулации, едукативни материјали и локални попусти за надградба и декарбонизирање на пликот на зградата, HVAC системи , апарати, опрема за дворови, возила, управување со отпад и употреба на вода.

„Ипсвич е лидер во она што е можно за општинските светлосни постројки“, рече претседателот на ЦЕТ Johnон Мејџеркак. „Не можевме да побараме подобар партнер и се надеваме на другите заедници кои ќе го искористат и моделот на ReSource“.

„Заедно со нашите клиенти, ние сме подготвени да одговориме на утрешните предизвици и да ги претвориме во можности за траен успех“, продолжи Блер. „На крајот на краиштата, ако сакаме да постигнеме амбициозни цели, не можеме да бидеме задоволни со поединечни промени; големите проблеми бараат трансформациони идеи и ние сме среќни што соработуваме со CET и MMWEC за да истражуваме иновативни решенија “.

___________________________________________

За прашања: Ешли Муспрат, Директор за иновации

##