Сите ние сакаме да го дадеме својот дел за да го намалиме јаглеродниот отпечаток на некој начин, но кога не сте сопственик на свој дом, што можете да направите за да помогнете? Составивме 3 брзи работи што можат да ги направат изнајмувачите за да живеат поодржливо и да направат разлика!

Добијте домашна проценка на енергијата

Еден од најдобрите начини да се започне со заштеда на енергија е да се закаже Проценка за енергетска дома (HEA) преку која било Масовно заштедаили Услуги за спречување на загуба на енергија во домот (ПОМОГНУВА) ако живеете во град со општински комунални услуги. Ако платите сметка за комунални услуги во државата Масачусетс, имате право на HEA. Овој процес вклучува експерт за енергија да дојде во вашиот дом, или виртуелно да се состане со вас и да процени каде во вашиот дом (изнајмен или во сопственост) има можности за заштеда на енергија. Ова ќе ви помогне да заштедите енергија, да ја подобрите удобноста и да ги намалите комуналните трошоци. Иако можете да добиете бесплатен HEA без дозвола на вашиот сопственик, сепак е добра идеја да се проверите со вашиот сопственик пред да започнете со овој процес.

За време на ХЕА, ќе добиете бесплатни мерки за непосредна заштеда. Ова може да вклучува предмети како ЛЕД сијалички, напредни ленти за напојување, бојни глави со мал проток и многу повеќе. Сето тоа може да резултира со зголемена заштеда на енергија секој месец!

Вашиот експерт за енергија честопати препорачува препораки за подобрување на енергијата што може да се направат во структурата на вашиот дом. Сепак, пред да додадете каква било изолација или да надградите големи апарати или опрема за HVAC, вашиот сопственик ќе треба да биде вклучен во процесот на одобрување и координација.

Дополнително, само клиентите што живеат во дом од 1-4 единици имаат право на станбен HEA. Ако живеете во зграда со повеќе од пет единици, можете да го повикате сопственикот на зградата или управителот на имотот Мулти-семејна програма на CET или јавете се на 855-472-0318. Клиентите што живеат во згради со повеќе од 1-4 единици сеуште имаат право на мерки за заштеда во моментот и други придобивки од програмата. Координирајте се со здружението на кондои или управителите на имот за да започнете. Контактирајте ја вашата алатка или Масовно заштедете за да дознаете повеќе за тоа како можете да ги добиете овие мерки за заштеда на енергија.

За да закажете HEA, можете или да повикате Mass Save на 866-527-7283, ПОМОГ на 888-333-7525 или да пополните Формулар за контакт за проценка на енергијата на домот на CET.

Енергетски ратер подготвува да влезе внатре

Префрлете се на обновлива енергија

Како изнајмувач, најверојатно треба да платите за некој вид комунална услуга. Ако платите за електрична енергија, разговарајте со вашиот давател на услуги за префрлување на обновлива енергија или одете на веб-страницата на вашиот град за да видите што можат да понудат. Многу градови нудат Агрегација на избор на заедница, што ви овозможува да купите обновлива енергија на постојната сметка за електрична енергија, често со заштеда до 10%.

Друга опција за жителите на Нова Англија е Алијансата на потрошувачи на зелена енергија Програма на зелено напојување. Оваа опција одговара на вашата употреба на електрична енергија со сертифицирана обновлива енергија за да се осигури дека вашата набавка навистина помага да се добие повеќе обновлива енергија на електричната мрежа. Постои мала дополнителна месечна цена, која е инвестирана за развој на повеќе инфраструктура за обновлива енергија во регионот. Месечната премија за оваа програма е федерално намалена за данок.

Сепак, внимавајте на алтернативните добавувачи кои всушност не снабдуваат зелена енергија како што ветиле. Ова Член од Националното друштво за Audubon е одличен ресурс за да се направи паметното префрлување на обновлива енергија. Можете исто така да најдете повеќе информации за државните опции преку Американска коалиција на конкурентни добавувачи на енергија.

Друг начин на кој изнајмувачите можат да се префрлат на обновлива енергија е преку заедница соларни, што им овозможува на даночните обврзници да се претплаќаат на локалните даватели на соларна енергија. Можете да најдете список на даватели на соларни заедници во Масачусетс овде.

Контактирајте го CET на 413-341-0418 или cet@cetonline.org да дознаете повеќе за опциите за обновлива енергија.

Компост за намалување на отпадот

Друг начин на кој можете да имате позитивно влијание врз животната средина во вашиот стан е намалување на отпадот! Еден од наједноставните начини да го направите ова е со компостирање на остатоците од храна. За да го направите ова уште полесно и да ги намалите мирисите, оставете ги остатоците од храна во кафеава хартиена кеса или колектор за компост од кујна и чувајте го во вашиот замрзнувач. Штом торбата е полна, пронајдете место за отпадоци каде што можете да компостирате. Без ѓубре е одличен ресурс што може да ви помогне да пронајдете локација во ваша близина. Исто така, може да има услуги за подигање компост во вашата област. Овие компании ќе го соберат вашиот органски отпад во канти што ги обезбедуваат, а некои дури и ги враќаат кантите исполнети со готов компост што можете да ги користите!

Ако во вас нема локации за напуштање или услуги за подигање, тогаш можете да се обидете вермикомпостирање! Ова е одличен начин за компостирање во вашиот дом со помош на црви. Црвените виглер црви можат да ги претворат вашите остатоци од храна во компост во затворена корпа за мирис. Овој готов производ ќе обезбеди вреден амандман на почвата што може да им помогне на вашиот тревник, градина и растенија да растат и да напредуваат.

Можете исто така да користите буре со соларно компостирање, ако имате личен надворешен простор! Ова бара повеќе напор, но добивате награда за создавање сопствен компост за цветни леи или растенија во саксии.

Остатоци од храна што влегуваат во мала канта за компост на кујнски тезга

други опции

За да продолжите да го намалувате јаглеродниот отпечаток како изнајмувач, разгледајте ги овие други едноставни чекори:

  • Исушете ја облеката користејќи решетка за сушење наместо да користите фен. Фен за алишта се одговорни за за 6% од просечната употреба на енергија во домот. Сушењето на облеката од воздух може да го намали јаглеродниот отпечаток на домаќинството за 2,400 фунти годишно.
  • Користете паметна лента за напојување за да ги вклучите вашите апарати. Кога уредите не се користат и се во режим на подготвеност, овие паметни ленти за напојување можат исклучете ја струјата и резултира со заштеда на енергија.
  • Користете програмабилен термостат за да заштедите енергија и пари. Според Energy Star, кога правилно се користи, може да се заштеди термостат што може да се програмира околу 180 долари годишно.
  • Заменете ги сијалиците со блескаво светло со LED сијалици. Употреба на ЛЕД осветлување 75% помалку енергија отколку блескаво осветлување.
  • Земете ги торбите за шопинг со повеќекратна употреба со вас кога одите во продавницата.
  • Користете партали наместо хартиени крпи за да го намалите отпадот. Отфрлените хартиени крпи резултираат во 254 милиони тони ѓубре секоја година на глобално ниво. Размислете за други замени за повеќекратна употреба да ви помогне да го намалите отпадот.
  • Ако барате нов автомобил, размислете за надградба на електрично возило. Постојат различни програми што можат да ви помогнат да ажурирате за попуст, како што е Возете зелено програма од Алијансата на потрошувачи на зелена енергија.