Во текот 292 милиони тони на комунален цврст отпад беше генериран во САД во 2018 година. 28% од овој отпад доаѓаа од контејнери и амбалажи, а голем процент од тие амбалажи доаѓаа од набавка на храна.

Иако пакувањето може да помогне во намалување на отпадот од храна со зголемување на рокот на траење на прехранбените производи, отпадот од самопослугата станува сè поголем проблем. Еве неколку начини да го намалите отпадот додека купувате намирници!

Земјоделски пазари

Повеќето градови и градови во Масачусетс, и низ целата земја, имаат неделни пазари на земјоделци. Овие настани им овозможуваат на потрошувачите - кои обично носат свои торби за повеќекратна употреба - да купуваат производи и други прехранбени производи директно од локалните земјоделци кои обично ги носат своите производи непакувани во корпи или корпи за отпадоци. Комбинацијата на овие напори намалува многу амбалажи и пластичен отпад.

Пазарите на земјоделци се одлична опција за секој што бара шопинг со свежа храна со малку отпад. Пристапноста може да биде проблем, сепак, бидејќи многу пазари на земјоделци работат само за време на потоплите месеци ако не се во можност да се преселат во затворен простор за зимата. Покрај тоа, цените можат да бидат предизвикувачки за многу купувачи, но за среќа многу пазари на земјоделци го прифаќаат SNAP како начин на плаќање!

Зеленчук на пазар на земјоделција отвора датотеката IMAGE

Земјоделците обично носат производи на земјоделските пазари во корпи за отпадоци или гајби за повеќекратна употреба, додека купувачите обично носат вреќи за повеќекратна употреба.

Нула отпад Продавници за храна

Мали бутици, продавници за храна со нула отпад се појавуваат низ целата земја. Продавници како Тар, Воли Магазин, Прециклица, и Бакалница за Нада ги нудат сите свои производи во канти за рефус и контејнери за рефус. Клиентите можат да дојдат со свои садови за еднократна употреба или тегли и да купат намирници по тежина.

Овој метод на набавка на намирници го намалува отпадот бидејќи клиентите ги полнат истите контејнери за повеќекратно користење на секое патување, наместо да купуваат нова, предпакувана стока.

Додека овие продавници даваат одличен пример за нула купување отпад, повеќето луѓе немаат пристап до тоа, а нивните производи можат да бидат малку скапи.

Би било одлично да се види како овој концепт станува пошироко достапен за купувачите или преку нов национален ланец за намирници со нула отпад, или со голема промена на парадигмата од веќе популарните бакалци во САД. Дотогаш, постојат и други стратегии што купувачите можат да ги користат за да го намалат отпадот во типична продавница за храна со синџири.

Купувајте ги најголемите корпи за отпадоци

Иако продавниците за храна со нула отпад не се многу чести, многу поголеми ланец продавници за храна сакаат Целата храна навистина имаат делови (иако пандемијата предизвика целосна храна да ги паузира своите најголеми понуди). Постојат и кооперативни продавници за храна - како Кооперација на долината на реката во западна маса - низ целата земја, од кои повеќето имаат и корпи за масивно.

Купувањето сува стока во поголеми количини го намалува отпадот од амбалажата со намалување на потребата за купување повеќе пакувања од ист производ. Многу продавници со рефус делови исто така ќе ви овозможат да носите свои садови за повеќекратна употреба.

тука е список на некои малопродажни продавници намирници во САД

Масовно состојки во самопослуга.ја отвора датотеката IMAGE

Купувањето во најголемиот дел од вашата самопослуга е одличен начин да се намали отпадот од пакување!

Еднократни торби

Кесите за еднократна употреба доцна привлекоа големо внимание. Многу држави, вклучувајќи ги Калифорнија и Newујорк, забранија пластични кеси за еднократна употреба од самопослуга за да ги охрабрат купувачите да донесат свои торби за повеќекратна употреба. Некои, исто така, донесоа мала такса за хартија или полу-повеќекратни пластични кеси на исходот како поттик за заштеда на пари со донесување на одржлива одлука.

Дури и ако не живеете во држава со овие забрани, сепак можете да го намалите отпадот во самопослугата со тоа што ќе носите вреќи за намирници кои може да се користат повеќекратно.

Пластичните кеси за производство обично изработени од исти видови пластика како и вреќи за намирници, исто така, може да се заменат со алтернативи што може да се користат повеќекратно. Некои продавници, како Трговецот esос, се префрлија на кеси за биоразградливо производство, но повеќето продавници сè уште не го решија овој проблем. Ако вашата вообичаена продавница за храна нуди само пластични кеси за производство, размислете да инвестирате во вреќи за производство на мрежи што може да се користат, како што е овие од Еко-кеси.

Надградете ги вашите вештини за готвење

Овој совет можеби изгледа малку контраинтуитивно, но премадираната и преработена храна за која не е потребна никаква вештина или време за подготовка, честопати бара најмногу амбалажа. Неварените состојки се исто така многу полесни да се купат во поголеми количини што ја намалува и амбалажата.

ја отвора датотеката IMAGE

Цели, необработени состојки како зеленчук, грав, леќа и месо обично имаат најмалку количини на пакување. Учењето како да се готви со овие прехранбени производи ќе помогне да се намали отпадот од продавниците за храна!

Постојат многу одлични онлајн ресурси каде што можете да научите како да готвите и да најдете нови рецепти, одлично место за почеток е YouTube. Постојат многу различни канали за готвење на оваа платформа за сите нивоа и сите различни видови кујна!

Да станете господар во кујната исто така може да ви помогне се намали отпадот од храна.

Ако сте заинтересирани да го намалите стапалото на отпадот, проверете на некои други наши блог постови за обидот да во живо нула отпад за една недела и други совети како да се живее а нула животен стил на отпад.

Посетете ја нашата веб-страница за да дознаете повеќе за тоа како можете намалување на отпадот дома и во вашиот секојдневен живот!