Венди Пенер заработува центар за еко-технологија Награда за лидерство во животната средина

Венди Пенер ги доби наградите Алан Силверстејн и Лора Дубестер за 2019 година

Еколошко лидерство во заедницата

4 м-р Питсфилд - Венди Пенер ги доби наградите Алан Силверстејн и Лора Дубестер за еколошко лидерство во заедницата од Центарот за еко-технологија (CET) за 22 година.

На Пенер ќе и биде доделена наградата оваа вечер во понеделник, 22 април (што се случува да биде Ден на Земјата), на состанокот на Одборот на Вилијамстаун. Предавачката е Лаура Дубестер и член на УО на ЦЕТ, Ненси Нилен. Наградата е именувана по Силверстејн и Дубестер, кои со децении служеа како ко-директори на ЦЕТ додека не се пензионираа во 2010 година. Дубестер се приклучи на ЦЕТ во 1977 и Силверштајн во 1978 година. Тие станаа ко-директори на организацијата во 1988 година. Силверштајн почина во 2014 година

„Длабоко им се восхитувам на Лора и Алан за нивната визија и посветеност кон изнаоѓање позитивни и практични решенија што ги поттикнуваат луѓето од сите сфери на животот„ да размислуваат глобално, да дејствуваат локално “, изјави Пенер. „За мене е особено значајно да ме признаваат со награда именувана за нив“.

Наградата ја доделува CET на локален граѓанин или група која работи во нивната заедница за да има корист од локалното опкружување со фокус на намалување на штетните влијанија што луѓето можат да ги имаат врз животната средина и позитивните чекори што луѓето можат да ги направат дома, работа и во нивните заедници кои помагаат во заштитата на животната средина, го подобруваат квалитетот на животот и градат заедница.

„Венди Пенер е вистински водач на заедницата кој работи на подигање на свеста и охрабрување на луѓето да преземат позитивни активности за заштита на нашата животна средина, на локално ниво и пошироко“, рече претседателот на ЦЕТ Johnон Мејџеркак. „Ние веруваме дека најдобриот начин да се почести работата на Алан и Лора е да се препознае работата и посветеноста на другите извонредни луѓе како Венди“.

Пенер е претседател на Комитетот Вилијамстаун КООЛ (намалување на СО2) и е активно ангажиран како член од 2005 година. На Комитетот, Пенер соработуваше со Основното училиште Вилијамстаун, Регионалното средно училиште Маунт Грејлок и Центарот за Екотехнологија за спроведување на едукација на учениците и нивните семејства за енергетска ефикасност и обновлива енергија. Под нејзино раководство, неколку стотици ученици учествуваа во енергетските денови во нивните училишта и беа на обиколка на објектите за чиста енергија во близина, како што е ветерната турбина iminимини Пик. Тесно соработувајќи со колеџот Вилијамс и други партнери во заедницата, Венди донесе бројни едукативни и теренски настани во Вилијамстаун, вклучително и говор за климатските промени од Бил Мекиббен и неколку енергетски саеми за Денот на планетата Земја.

Нејзините напори за подигнување на свеста се проширија на кампања каде над 80 домаќинства во Вилијамстаун го пресметаа својот јаглероден траг и ветија дека ќе го намалат со помош на алатката New England Carbon Challenge. Пеннер и Комитетот за КООЛ им помогнаа да го исполнат овој завет со координирање на работилницата со наслов „Во мојот двор“ за да ги едуцираат и охрабрат луѓето да преземат активности за намалување на нивниот отпечаток на јаглерод со инсталирање на енергетски ефикасно осветлување, изолација на нивните домови, компостирање на отпад и инсталирање на алишта .

Венди исто така помогна во водењето на напорите за охрабрување на жителите да учествуваат во програмата „Масовно заштеда“ и да изберат зелена електрична енергија преку програмата „Национална мрежа GreenUp“. Нејзината помош му помогна на Вилијамстаун да добие специјален бонус што им овозможува да инсталираат соларни панели на јавната библиотека за напојување на нивниот нов систем за климатизација.

Под раководство на Пеннер, Комитетот за КООЛ тесно соработуваше со Вилијамстаун за да се постигне назначувањето како Зелена заедница и да се координира многу успешната програма Мајстор за соларизација на Вилијамстаун во 2013 година, при што скоро 80 ​​домаќинства инсталираа соларни PV. Врз основа на тој успех, Пенер неодамна го координираше поднесувањето апликација за Вилијамстаун да спроведе Соларизе Плус - повеќенасочна соларна кампања за драматично зголемување на бројот на инсталации за чиста енергија во нашата заедница.

За оние кои не се во можност да влезат на состанокот на Одборот на Вилијамстаун, тој ќе биде достапен за пренос на Телевизијата на заедницата ВилиНет.

\

Повеќе од 40 години, Центарот за еко-технологија им помагаше на луѓето и деловните субјекти да заштедат енергија и да го намалат отпадот. За повеќе информации посетете ја cetonline.org.

Награда за еколошко лидерство во заедницата на ЦЕТ, примател Венди Пенер од ВилиНет.

Ви благодариме на ВилиНет за проследувањето на оваа награда!

Дополнителен печат:

iBerkshires- Центар за еколошка технологија го одликува Пенерот на Вилијамстаун