Време е да дочекаме уште еден круг EcoFellows во тимот во Центарот за Екотехнологија! Програмата EcoFellowship е едногодишна платена стипендиска позиција за работа со персоналот на CET и другите EcoFellows за извршување на низа активности поврзани со иницијативи за климатски активности и едукативно програмирање во западна Масачусетс. EcoFellows ги поддржуваат иницијативите на CET да им помогнат на жителите, студентите, институциите и деловните субјекти низ целиот регион во тековните програми за енергетска ефикасност, услуги за домашна енергија, обновлива енергија и намалување на отпадот преку рециклирање, повторна употреба и компостирање. EcoFellowship, исто така, обезбедува можности за професионален развој за овие неодамнешни дипломирани студенти, охрабрувајќи ги да се вклучат во теренски активности, училишни програми и други еколошки организации.

Ви ги претставуваме EcoFellows

Озет Остроу

Озет ОстроуЈас пораснав во западен Мичиген, веднаш до езерото. Додека отсекогаш сум сакал да сум надвор и да истражувам одлични на отворено, јас не бев обожавател на зимите во Мичиген. Подготвен за нова авантура со помалку снег и повеќе сонце, се најдов на Универзитетот во Мајами!

Брзо започнав да ги констатирам зачудувачките импликации што ги имаат климатските промени на овој крајбрежен град, особено во врска со покачувањето на нивото на морето. Отсекогаш мислев дека зголемувањето на морињата ќе дојде во некоја подоцнежна точка во иднина, но кога слушнав за поплавување „сончев ден“ што моментално се случува во Мајами - феномен што се влошува со пораст на нивото на морето што се случува за време на уникатни настани од плима што предизвикува поплавување во пониските покачени области - ја сфатив итноста на ситуацијата и решив да се занимавам со наука за животната средина.

Имајќи ја оваа како моја специјалност, имав привилегија да студирам во странство во Еквадор за еден семестар. Livedивеев на копното еден месец, каде поминав една недела во Амазон, а потоа отпатував на островите Галапагос, каде поминав три извонредни месеци! Оваа можност беше едно од најбогатите, образовни искуства што ја имав среќата за време на додипломските студии. Можев од прва рака да видам колку е меѓусебно поврзан светот, важноста на биодиверзитетот и искусни нови култури (па дури и ги подобрив шпанските).

Посетување на Националниот географски настан на кампусот во УМјами

Посетување на Националниот географски настан на кампусот во УМјами

Откако студирав во странство, бев подготвен да ги преточам моите искуства во активности дома. Јас се приклучив на организација наречена EcoReps, која помогна да ги едуцираме студентите за начините на кои тие можат да бидат еколошки и попаметно да се рециклираат на кампусот. Беше корисно да ги видам моите врсници како преземаат чекори за да започнат да вклучуваат мали, но сепак одржливи промени во нивниот секојдневен живот.

морски лав што дреме во Галапагос

морски лав што дреме во Галапагос

После додипломски студии, се преселив во мал град на југот на Шпанија и предавав англиски јазик таму неколку месеци. Сакав да предавам, но бев многу желен да започнам да ја применувам својата диплома и да ја барам мојата страст за околината. Кога ја најдов EcoFellowship на CET, знаев дека треба да аплицирам! Се чинеше како совршено вклопување и беше сè што барав за да ги комбинирам моите интереси во околината со учењето на другите за начините на кои тие можат да го намалат отпадот и да бидат поефикасни.

Јас навистина се радувам на сите можности за професионален развој, да научам повеќе за полето на животната средина и да ги разберам подобро решенијата засновани на наука што ги спроведува CET. Сè уште не сум 100% сигурен што сакам да направам со мојата кариера, но сум заинтересиран да добијам подлабоко разбирање за пренасочувањето на отпадот; особено отпад од храна и текстил.

Губење на умот над Плаза де Еспана во Севилја, Шпанија

Губење на умот над Плаза де Еспана во Севилја, Шпанија

Досега, моето искуство како EcoFellow ги надмина моите очекувања! Работната култура на ЦЕТ е невидена. Јас сум толку возбуден што соработувам со моите нови колеги и помагам да се направат позитивни влијанија во врска со одржливите мерки во рамките на оваа иновативна организација!

Aredаред Шин

Aredаред Шинја отвора датотеката IMAGE Роден сум и пораснат во tonутн Масачусетс и дипломирав на UMass на филозофија. Додека некои од моите пријатели уште од мали нозе знаат дека сакаат да бидат лекари, наставници или инженери, јас никогаш не знаев што сакам да направам, а моето време во Умас ја одразуваше оваа несигурност. Започнав училиште непријавено, а потоа ги насочив на диплома за бизнис, или можеби економија - што се смени во компјутерски науки, потоа математика, потоа образование и, конечно, филозофија.

Да скокнеш од глава до главна не беше лесно. Чувствував голем притисок само да одберам нешто и да се осигурам дека тоа е практично, за да можам да работам надвор од училиште. Во ретроспектива, сепак, среќен сум што тргнав по патеката по кривина. Моето искуство на факултет не беше многу стабилно, но исто така не е ниту „реалниот свет“ и се здобив со блискост со неизвесноста што ми послужи добро во барањето работа и ме доведе до интерес за околината, и на крајот до CET.

Да се ​​биде вечно непријавен, исто така, ме присили да обрнувам големо внимание на моите интереси, од кои едниот е добар леб. Прочитав за тоа во книгата на Мајкл Полан и после тоа не можев да го разнишам чувството дека сакам да бидам пекар. Така, летото по мојата помлада година, се обидов да бидам пекар. Работев во мала занаетчиска пекара на фармата среде северот на Newујорк. Направив многу леб и поминав многу време разговарајќи со сопствениците на пекарницата за нивните сопствени патеки за ликвидација. Студените рани утра, главниот пекар ми раскажуваше приказни за земјоделството во неговото детство и како потоплите температури предизвикаа многу повеќе дожд во областа сега отколку во 70-тите и 80-тите години.

Пекарница од срцевинија отвора датотеката IMAGE

Поминав одлично лето работејќи овде во Пекарницата Хартстоун. Пекарницата се наоѓа на фарма и честопати се восхитував на сценографијата за време на моите паузи

Во минатото, никогаш не сум размислувал за климатските промени како нешто актуелно. Во мојот ум, секогаш беше нешто што ќе влијае на нас подоцна ако не сториме нешто. Seeе ги видам последиците како стар човек и моите деца ќе мора да се справат со лошите ефекти. Но, овде, во пекарницата, видов дека промените се веќе во тек бидејќи повисоките температури предизвикаа повеќе вода да испарува во атмосферата, што доведува до посилен и понепредвидлив дожд.

Овој разговор ме заглави додека бев на училиште и работев напорно на барање работа. Дадов се од себе за да стекнам искуство, да разговарам со луѓе, да барам апликации за работа и наслови и да обрнам внимание на тоа што искористи. Она што испадна беше претежно компании за чиста енергија и работни места во други еколошки организации и кога се сретнав со двајца минатогодишни EcoFellows на саемот за кариера во UMass, EcoFellowship на CET изгледаше како природно прилагодување.

Мислам дека стипендијата е совршено место за слетување за мене. После повеќе години разгледување, сега знам дека сакам да работам со животната средина, но вистинска форма, сè уште не знам што сакам да работам во индустријата.

Среќен сум што најдов место каде што можам да ги применам комуникациските вештини што ги стекнав на колеџ, да научам сè за CET и да се вклучам во многу различни области. Очекувам да работам на вклучување на проекти за енергија и отпад и да научам за работата што ја работат моите соработници и алумни на EcoFellow. Исто така, со нетрпение очекувам да работам што ќе има позитивно влијание и да научам за улогата што можам да ја играм помагајќи им на луѓето да станат поефикасни и да го намалат отпадот. После толку многу неизвесност, возбуден сум што започнав интересна и исполнета кариера.