Зграда со високи перформанси

Овде, во Центарот за еко-технологија (CET) имаме посветен Тим за градење високи перформанси што ги води жителите и градежниците низ процесот на енергетски ефикасна зграда за реновирање, дополнувања и проекти за нови згради.

Нашиот тим разгледува нацрти и планови и ги води градежниците и изведувачите заедно за да им помогне да ги постигнат целите за енергетска ефикасност. Овој процес исто така често им помага да обезбедат попуст за заштеда на пари на опрема за енергетска ефикасност.

Ние извршуваме различни тестови на секој дом со оценка на енергија за да го одредиме неговото ниво на енергетска ефикасност. Еден од овие тестови се нарекува тест на врата на дувалка, со кој се испитува затегнатоста на пликот на домот.

Тестови на врата на дувалка

Сите домови имаат истекување на воздух што обично се среќава околу подови, wallsидови и тавани. Овие протекувања трошат пари и енергија и ги прават домовите помалку удобни. Ако домот навистина пропушти, многу воздух што го третираше системот за греење на домот ќе избега, што ќе предизвика повеќе енергија да се користи за греење на повеќе воздух и повеќе пари да се потрошат на сметките за греење. Протекувањето исто така ги зголемува нацртите во домовите за време на постудените месеци што може да го направи вашиот простор за живеење непријатен.

CET претформира тест на вратата на вентилаторотја отвора датотеката IMAGE

Тестот на вратата на дувалка е златен стандард за тестирање на печатот на пликото на вашиот дом

Со цел да ги намалите сметките за греење и да го одржувате вашиот дом удобен, важно е да имате добро запечатен дом, и ова е една од главните цели на енергетски ефикасните градители. Енергетски ефикасните домови се обично поцврсто запечатени од стандардниот дом и најдобриот начин да се тестира оваа затегнатост е тест на врата на дувалка.

За да се изврши еден од овие тестови, енергетски ратер ќе постави привремен капак и моќен вентилатор во надворешната врата од куќата. Потоа, тие ќе го активираат вентилаторот кој ќе го истурка воздухот од домот, а со тоа ќе го намали притисокот на воздухот внатре, што привлекува повеќе воздух преку постојните протекувања во домот. Ова им олеснува на проценувачите на енергија да ги забележат овие протекувања и да го измерат нивното влијание.

Градење на енергетски ефикасен дом

Нејтан Мекарти го повика ЦЕТ да му помогне во процесот на градење и енергетска оценка во неговиот нов енергетски ефикасен дом. Тој беше задоволен од резултатите: „Зачудени сме од тоа колку е изолирано“, рече Мекарти. „Можеме да ја зголемиме температурата на куќата само со помош на шпоретот. Во летните месеци, ние сме зачудени од тоа колку кул ќе остане цел ден дури и во екстремно топли денови “.

Домот на Мекарти во изградбаја отвора датотеката IMAGE

Тимот за градење високи перформанси на CET му помогна на Нејтан Мекарти во процесот на енергетска оценка за неговиот нов дом

Мекарти, исто така, го забележа своето задоволство од неговиот градежник (Лукас Шварц), неговиот архитект (Крис Влчек), („Без нивни придонеси, искуство и искреност, не знам дали ќе успеевме да го поминеме со недопрени умови“, рече Мекарти ) и удобноста што ја обезбедува неговиот добро запечатен енергетски ефикасен дом. „Времето ќе покаже дали вреди повратот на инвестицијата од перспектива на долар, но од„ дали е удобна нашата куќа? “ перспектива, неверојатно е “, рече Мекарти. „Многу е отворено за очи да посетите друг дом и да ја забележите разликата“.

Мекарти, исто така, додаде неколку совети за луѓето што размислуваат за изградба на енергетски ефикасен дом: „Изградбата на куќа е веројатно најстресната работа што некогаш активно се одлучив да ја направам“, рече тој. „Ако требаше да го сторам тоа одново, веројатно ќе се обидам да најдам домови што можев да ги погледнам претходно и да им поставам прашања на тие сопственици - ако никогаш не сте живееле во енергетски ефикасен дом, скоро е невозможно да сфатите како некои од одлуките што ќе ги донесете ќе се играат. Моето искуство со домовите отсекогаш биле „нормално конструирани“ домови, и работи како што се сјајната топлина во нашиот нов дом се многу поразлични од она што моето искуство ме натера да верувам. Во секој случај, сметката за енергија е лудо ниска! “

Искуството на Мекарти го споделија и многу други клиенти кои изградиле енергетски ефикасни домови. Првичните трошоци за домот се повисоки, но заштедата на енергија и трошоци навистина се додава со текот на годините и енергетски ефикасните домови, како оние на Мекарти, се забележуваат поудобни и помалку нацрстени.

Посетете ја нашата да дознаете повеќе за нашиот тим за градење со високи перформанси и придобивките од енергетски ефикасното градење!