Во изминатите неколку децении, просечните глобални температури нагло се искачија. Студии објавени во рецензирани научни списанија покажуваат дека трендовите за затоплување на климата во текот на минатиот век се крајно веројатни заради човечката активност. Деведесет и седум проценти или повеќе од активно објавување на климатските научници се согласуваат со оваа изјава.

ја отвора датотеката IMAGE

График на пораст на глобалната температура годишно од НАСА

 

Гасовите од стаклена градина ја заробуваат топлината во нашата атмосфера и ја прават планетата потопла. Затоплување на нашата атмосфера може да има многу негативни последици како што се покачување на нивото на морето, поекстремни временски настани, суши и топлотни бранови. Од овие причини, клучно е да започнеме да размислуваме за тоа како можеме да се оддалечиме од фосилните горива.

Во САД, на најголем извор на емисии на стакленички гасови од човечки активности е од согорување на фосилни горива за електрична енергија, топлина и транспорт. „Позеленување на мрежата“ се однесува на претворање на електричната мрежа во обновливи извори на енергија. На Стандард за портфолио за обновлива енергија во Масачусетс е законодавство што беше усвоено од Масачусетс во 2003 година. Бара снабдувачите на електрична енергија во мало да обезбедат одреден процент од нивната електрична енергија од обновливи извори на енергија. Ова законодавство ќе бара повеќе од половина од нашата енергија да доаѓа од обновливи извори до 2050 година.

ја отвора датотеката IMAGE

Стандардни проекции за обновливо портфолио во Масачусетс до 2050 година

 

Многу различни обновливи извори на енергија чекаат да бидат искористени! Некои од достапните ресурси се енергијата на ветерот, хидроенергија, сончева енергија, геотермална енергија, и биоенергија. Технологијата за собирање на овие енергии е веќе развиена и е на дело. Потрошувачите можат да гласаат со своите долари со правење прекинувач на фосилно гориво на обновлива енергија! Со купување во обновлива енергија, потрошувачите создаваат поголема побарувачка за позелена мрежа.

Енергетската ефикасност е исто така критично важна и честопати се нарекува наше „прво гориво“ во решавањето на климатските промени. Постојат многу различни начини на кои можете да ја намалите потрошувачката на енергија, вклучително: запечатување воздух, загревање на времето, енергетски ефикасно осветлување и енергетски ефикасни апарати. За превоз, обидете се со автомобилско возило или со јавен превоз, или уште подобро - да набавите возило поекономично. Ако сте заглавени, се обидувате да откриете како да го намалите користењето на превозот и електричната енергија, проверете ги нашите многу програми на СЕТ.

Проценки на енергијата

Спроведување на проценка на енергијата врз вашиот дом е значаен прв чекор за намалување на потрошувачката на енергија! Многу комунални компании ќе понудат професионална ревизија на енергијата во домот. Проценките се одличен начин да дознаете каде тече воздухот од вашиот дом. Потоа можете да запечатите и изолирате за да ја намалите енергијата што се користи за загревање и ладење на вашиот дом.

Во зависност од тоа каде се наоѓате, може да имате право на а Проценка на масовна заштеда на енергија во домот. CET спроведува проценки на Mass Save за корисниците на бензинот Беркшир во окрузите Френклин, Хемпшир и Беркшир. Mass Save нуди бесплатни проценки на енергијата во домот за да се направи греењето на природниот гас поефикасно за енергијата. Оваа програма обезбедува иновативни решенија со стимулирање на мерките за временска загриженост и нудење на попусти. Исто така, постојат програми за оние кои живеат во заедници со општински светлосни постројки (МЛП). CET обезбедува ПОМОГнува за проценки на енергијата на многу заедници за МЛП во Масачусетс, како и проценки за Вестфилд гас и електрик клиенти.

Извори на обновлива енергија

Електричната енергија сочинува околу 28% од емисиите на стакленички гасови произведени од луѓе. Затоа, снабдувањето со обновлива енергија во вашиот дом, деловна активност или институција може да биде одлична опција за намалување на отпечатоците од јаглерод.

Инсталирањето на соларни панели за вашиот дом, деловна активност или институција е одличен начин да придонесете за зазеленување на мрежата. CET нуди многу различни програми ако сте заинтересирани за соларна енергија за вашиот дом. Масовно заштеда може да им обезбеди на квалификуваните клиенти 0% камата HEAT за заем што може да се користи за енергетски ефикасни надградби, како што се соларни панели и соларни пумпи за топлина. CET исто така нуди и Соларен пристап програма, пилот програма која обезбедува финансиска помош за инсталирање соларни панели и топлински пумпи во сопственици на домови со ниски до средни приходи во Масачусетс. За да дознаете дали ги исполнувате условите за програмата, пополнете го нашето истражување овде.

Друг одличен обновлив извор на енергија е ветерот. Ако сакате да ја зазелените мрежата со ветерна моќ, Програма со поддршка на зелена боја е одлична опција ако можете да си дозволите неколку дополнителни центи / kWh на вашата сметка за енергија. Оваа програма ја нуди Зелената алијанса на потрошувачи на енергија (ГЕЦА) и ги неутрализира фосилните горива што ги користите со обновлива енергија. ГЕЦА е непрофитна, па дополнителните трошоци се намалуваат за данок! Тие нудат две различни мешавини на обновлива енергија. Една од нив е 100% моќност на ветерот, а една е 25% обновлива енергија од комбинација на ветер, соларна, хидро и анаеробна дигестија! Или планот е одлична инвестиција во зазеленување на мрежата.

Електрични / хибридни возила

Со оглед на тоа што транспортот претставува околу 29% од емисиите на стакленички гасови, претворањето во електрично или хибридно возило е уште еден одличен начин за намалување на отпечатокот на јаглерод. Електричните автомобили имаат и големи федерални и државни попусти. Ако барате нов автомобил, размислете да го проверите Возете зелено програма понудена преку ЕЦА. Drive Green ги поврзува купувачите на нови автомобили со дилерите кои нудат попусти на електрични и хибридни возила. Возете зелени снопови заедно квалификувани државни и федерални попусти за да ви дадат најниска можна цена! Програмата Drive Green, поврзана со планот Green Powered, е одлична комбинација затоа што можете да го наполните вашиот автомобил користејќи енергија што може да се погледне!

 

Ова се само неколку од работите што можете да ги направите за да се вклучите во зазеленувањето на мрежата. Ако имате прашања во врска со која било од програмите што ги нудиме, посетете не на www.centerforecotechnology.org или јавете ни се на 413-586-7350!