Кларион, нова станбена заедница, се наоѓа во културно живиот кварт Гроув Хол и Роксбери во центарот на Бостон. Однадвор, изгледа исто како и секоја друга, шик станбена зграда, но во оваа зграда има повеќе отколку што се гледа. Кларион, изграден од „Градителите на заедницата“, е LEED сертифицирано злато. Центарот за еко-технологија го водеше процесот на сертификација; ајде да погледнеме што вклучува тоа.

Што е LEED?

ЛИД се залага за лидерство во енергетски и еколошки дизајн и е меѓународно признат систем за сертифицирање на зелени згради. Според Програмата за животна средина на Обединетите нации, зградите и градежништвото заедно сочинуваат 39% од емисиите на јаглерод диоксид поврзани со енергијата (Глобален извештај за статусототвора PDF-датотека ) Да се ​​најдат начини да се намали тој процент што е можно повеќе е нешто што сите можеме да го направиме во нашите домови. Центарот за Екотехнологија спроведува енергетски контроли за постојните домови на кои им е потребна помош за заштеда на енергија преку програмите Mass Save и HELPS, а нашиот тим за градежни активности со високи перформанси може да им помогне на новите градби и големите ремодели да бидат што е можно поефикасни за енергијата.

Сертификацијата LEED е еден од начините на кои го правиме тоа, и тој се фокусира на клучните области на одржливост: заштеда на енергија, ефикасност на вода, намалување на емисиите на СО2, подобрен квалитет на животната средина во просториите и управување со ресурсите и чувствителност на нивните влијанија.

Постојат два дела за LEED сертификација: нивото на сертификација и видот на сертификација. Нивото на сертификација се определува со систем на бодови каде секоја од клучните области на фокус е поврзана со активности што можат да се преземат за да се заработат поени. Нивоата се како што следува:

 • Платина - заработени 80+ поени
 • Злато - заработени 60-79 поени
 • Сребрена - заработени 50-59 поени
 • Зелена - заработени 40-49 поени

Нивоа на сертификација LEEDја отвора датотеката IMAGE

Другото парче LEED сертификација е вид на доделена сертификација. Постојат многу различни фази на конструкција и видови на градба, а за сите нив има LEED водич.

 • Дизајн и конструкција на зграда
 • Внатрешен дизајн и градежништво
 • Градежни операции и управување
 • Развој на соседството
 • Домови
 • Градови и заедници
 • LEED ресертификација
 • LEED Нула

 

LEAR приказната на Кларион

Кларион доби статус на злато. Некои од најодржливите карактеристики на проектот вклучуваат:

Квалитет на животната средина во затворени простории

Додека беа вклучени сите потребни LEED мерки за квалитет на воздухот во затворените простории, развојот на The Clarion исто така вклучуваше подобрен систем за вентилација и дизајн кој го минимизира влезот на издувните гасови на возилото во зградата. Потребните мерки на LEED вклучуваат вентилација, проветрување на согорувањето, филтрирање на воздухот, политики за непушење и одделување.

Локација и транспорт

Кларион е изграден при земање предвид на влијанието врз животната средина. Изграден е на земјиште што претходно беше развиено и е во област со голема густина со густа улична мрежа, лесен пристап до ресурсите на заедницата, јавен транзит и отворен простор. Доделена му е дополнителна точка за многу компактен развој.

Енергија и атмосфера

Мерките за енергетска ефикасност преземени од инвеститорот беа обемни, вклучително и робустен градежен коверт, кој вклучува изолација на сите theидови помеѓу внатрешниот простор за живеење и надворешноста, осигурувајќи се дека прозорците се високо-ефикасни, изолацијата е обемна и има нема празнини и дупки на кое било место за да се пушти воздухот од или од куќата. Градителите исто така инсталираа механичка опрема која беше барем 15% поефикасна отколку што бараше кодот. Мерките за намалување на употребата на енергија додека се загреваше вода вклучуваа опрема со многу висока ефикасност, изолирани водоводни цевки и тела за вода со мал проток. Користењето на енергијата за вентилација се однесуваше на високо-ефикасни вентилатори кои обезбедуваат свеж воздух со значително намалена потрошувачка на енергија.

Заинтересирани сте за градење на стандардите на LEED?

Доколку сакате вашата нова зграда да биде сертифицирана од LEED, ние сме тука да ви помогнеме! CET им помага на професионалци во градењето и дизајнот да дизајнираат и градат домови и повеќе семејни згради ги исполнуваат денешните врвни стандарди за изведба.

Контактирајте не за да започнете денес! Јавете се -888 452 8805- или да ги искористиме нашите Контакт форма.