Оваа година, на 22 април 2020 година, се одбележуваат 50-титеth годишнина од Денот на планетата Земја! Првиот службеник Ден на планетата Земја се одржа во 1970 година, кога 22 милиони Американци учествуваа на митинзи, маршеви и едукативни програми за застапување за чист воздух, земја и вода. Оттогаш, Денот на планетата Земја прераснува во глобална прослава за подигање на свеста за еколошките проблеми и поттикнување на позитивни промени за решавање на климатските проблеми. Дознајте повеќе за историја на Денот на планетата Земја со посета на нашиот блог!

Овој ден на планетата Земја доаѓа во невообичаени периоди. КОВИД-19 е криза што се чувствува низ целиот свет. И покрај предизвиците со кои се соочуваме, секогаш постои надеж за посветло утре. Оваа година, наоѓаме начини да го прославиме Денот на планетата виртуелно да помогнеме да ги зближиме луѓето во прославата на отпорноста на нашата Земја и да помогнеме во промовирање на позитивни активности во животната средина, дури и во време на криза. Еден начин да се слави е преку Мрежа за Денот на планетата Земја, кој е домаќин на 24 часа акција за да им помогне на луѓето да се вклучат во Денот на планетата Земја преку Интернет, исполнувајќи го дигиталниот пејзаж со глобални разговори, повици за акција, перформанси, настава со видео и многу повеќе.

Ние исто така соработувавме со Центарот за животна средина Хичкок, Светилиштата на реката Масус Аудобон во Конектикат и Иницијативата за нулта отпад Беркшир за да ви донесеме возбудливи активности пријателски настроени кон семејството што можете да ги правите при социјално дистанцирање за да го вклучите целото семејство во позитивно влијание на оваа Земја Ден! Иако можеби не можеме да се собереме лично, целта на Денот на планетата Земја останува иста: да го обединиме светот во правење значајни промени за да ја заштитиме нашата околина.

Енергетски истражувачи Лов на чистач

Интерактивна енергетска ефикасност ловџиски ловотвора PDF-датотека најдобро одговара за ученици од средно училиште, но се менува за сите возрасти. Погледнете околу вашата куќа за да пронајдете места каде што можете да бидете поефикасни за енергија!

Енергетски истражувачи играат речник

Забавна инструкција работен листотвора PDF-датотека за играње Речник. Работниот лист вклучува енергетски термини и вокабулар за дополнителни можности за учење.

ја отвора датотеката IMAGE

Ве молиме уживајте во следниве активности од нашите партнери:

Центар за животна средина Хичкок

Саламандер Супер херој

Биди а Саламандер Суперхерој со овие 24 активности кои ќе ве предизвикаат да преземете одржливи иницијативи. Направете го тоа предизвик и обидете се да завршите една активност на ден во текот на 24 дена!

Земете го на отворено Бинго предизвик

Натерајте го целото семејство надвор да се сети зошто пред сè го славиме Денот на планетата Земја. Пролетта е одлично време да добиете свеж воздух и можеби дури и малку да се заматете! Изнесете го на отворено Бингоотвора PDF-датотека е одличен начин да ги изострите вештините за набудување на натуралистите и да се запознаете со природата во вашиот сопствен двор.

ја отвора датотеката IMAGE

Светилишта во реката Конектикат, масовно Одубон

Климатски предизвик

Климатските решенија се насекаде околу нас. Колку е климатско пријателско вашето соседство? Користете оваа картичкаотвора PDF-датотека да ги пронајдете сите начини на кои вашите соседи преземаат акција и да се инспирирате!

Вода, вода, насекаде

Со оглед на тоа што сите деновиве остануваат дома деноноќно, заштедата на вода е уште поважна. Проверете овој работен листотвора PDF-датотека за забавни совети и експерименти за зачувување на водата!

ја отвора датотеката IMAGE

Иницијатива за Беркшир за нула отпад

Собирање ѓубре

Сега повеќе од кога било, создаваме чувство за локална заедница, затоа излезете надвор и исчисти гоотвора PDF-датотека !

Работен лист за ревизија на отпад

Можете да откриете многу интересни аспекти од вашиот живот поминувајќи низ вашето ѓубре, вклучително и начини да го намалите! Проверете го ова работен листотвора PDF-датотека да направите своја ревизија дома за ѓубре.

ја отвора датотеката IMAGE

Користете ги овие ресурси за да влијаете на вашата околина овој Ден на планетата Земја. Голема благодарност до нашите партнери: Центар за животна средина Хичкок, Мас Аудобон и Иницијатива за нулта отпад Беркшир. Како и секогаш, продолжете со исклучување на струја, продолжете да одите надвор и продолжувајте да намалувате, повторувате и рециклирате! Од сите нас на CET до вас, среќен ден на планетата Земја!ја отвора датотеката IMAGE ја отвора датотеката IMAGE ја отвора датотеката IMAGE ја отвора датотеката IMAGE