Секој ден донесувате одлуки што влијаат на климата. Понекогаш, вистинската работа да се направи не е секогаш најочигледна - одржливоста може да биде поинтраинуитивна отколку што мислите. Наведуваме неколку вообичаени заблуди и што да правиме во врска со нив.

1. Да, навистина - користете машина за миење садови!

Машините за миење садови станаа многу поефикасни со текот на годините и можат да бидат поефикасни од рачно миење садови. Всушност, машините за миење садови можат да користат само 16,300 литри вода во период од 10 години, додека миењето раце се користи наоколу 34,200 литри или вода.

Ова на почетокот може да изгледа контраинтуитивно, но машините за миење садови всушност користат вода многу поефикасно отколку миењето на рацете. Всушност, просечната машина за миење садови со целосна големина користи само околу 5 литри водаили помалку, секој циклус.

Ако не сте сопственик на машина за миење садови, тогаш најефикасен и енергетски начин за миење садови е да ја исклучите славината наместо да ја оставите да работи за време на миењето на садовите. Наместо тоа, обидете се да наполните едно од садовите, тенџере на пример, со топла вода со сапуница за миење на другите садови и користете ладна вода за плакнење.

Во крајна линија: Користете ја машината за миење садови наместо да миете садови рачно. Почекајте да ја стартувате машината за миење садови додека не се наполни, но проверете дали не ја преполнувате. Ова ќе осигури дека секое јадење се чисти додека се оптимизира просторот за миење садови.

2. Да, навистина - наместете ја машината за перење на студ!

Говорејќи за миење предмети, постои уште еден вообичаен мит дека само топла вода може да направи трик за чистење на облеката. Ова не е случај.

Всушност, 90% од енергијата што се користи при перење на облеката оди до загревање на водата. Да не спомнувам дека топла вода може да исчезне и / или да ја намали облеката исто така. Главната причина за миење облека во топла вода е да се санираат сите алишта за да се убијат сите бактерии или микроби.

Ако сакате да одвоите повеќе километража во намалувањето на енергијата и да заштедите пари околу алиштата - обидете се да ја исушите облеката наместо да ја фрлите во фен. Сушењето облека придонесува околу 5.8% во емисиите на CO2 во станбени простории во САД

Ова исто така ќе го прошири животниот циклус на вашата облека, што најверојатно е веќе скратено поради квалитетот на брза мода. Затоа, следниот пат кога е ден за перење, размислете да ја измиете облеката во ладна вода за да заштедите енергија и да го намалите отпечатокот од јаглерод!

Во крајна линија: Измијте ја облеката во ладна вода. Ова сè уште ја чисти вашата облека и заштедува енергија и пари. Ако треба да ја санирате облеката или другите ткаенини, тогаш топла вода е патот да се оди.

Womenена што пера алишта

3. Да, навистина - преминете на електрично!

Електризирање на возила, домови, други објекти и апарати може да биде еден од најдобрите начини за намалување на отпечатокот од јаглерод во светот.

Сепак, колку и да е зелено колку што е електричното, тоа всушност не е толку зелено како што можеме да помислиме. Денес, над 25% од емисиите на стакленички гасови низ целиот свет доаѓаат од производство на електрична енергија. Бидејќи нашата електрична енергија се создава од фосилни горива наместо од обновливи извори, има смисла дека производството на електрична енергија придонесува доста за затоплувањето на планетата. Внесете sтратегична електрификација.

Стратешката електрификација е процес на префрлување на апарати и други системи за користење електрична енергија, истовремено користење на обновлива енергија наместо фосилни горива за производство на оваа електрична енергија. Ова може да помогне во зајакнување на енергетската ефикасност и намалување на емисиите.

Во крајна линија: Електризирањето е добар почеток, но за навистина да го намалите вашиот јаглероден отпечаток, електричната енергија треба да се напојува со обновлива енергија наместо фосилни горива.

Ако живеете во Масачусетс, Масовно заштеда програмата нуди дарежливи попусти за надградба на енергетски ефикасни апарати и системи за греење и ладење.

Ако размислувате за надградба на електрично возило, Алијансата на потрошувачите на зелена енергија е Програма Drive Green е програма за попуст на електрично возило, што ги прави електричните возила подостапни од кога било. Станиците за полнење исто така стануваат широко достапни на повеќе локации секој ден, вклучително и нашата продавница за повторна употреба, EcoBuilding поволни цени. Наполнете го вашиот автомобил бесплатно следниот пат кога ќе одлучите да купувате лично, со која било од нашите четири станици за полнење!

4. Да, навистина - временската состојба ве грее, но исто така ве лади!

Според Министерството за енергетика на САД, климатизерите трошат околу 6% од произведената електрична енергија во Соединетите Американски Држави. Од друга страна, навивачите користат многу помалку електрична енергија од наизменична струја, но не ја ладат температурата на воздухот. Па, кој е најдобриот начин да се одржи ладен, а истовремено да се намали потрошувачката на енергија?

Без оглед колку е ефикасен вашиот наизменична струја, тој нема да може да ја заврши работата ако во вашиот дом влегува топол воздух и ако се изгуби ладен воздух. Ако вашиот дом не е правилно запечатен и изолиран или нема нијанса на сенка, температурите во затворените простории ќе останат високи и ќе излезе климатизиран воздух.

Еден од најефикасните системи за ладење (и греење) на воздухот таму е мини-сплит топлинска пумпа. Топлинска пумпа работи со пренесување на енергија наместо со производство на енергија. Тие исто така не користат канали, што го прави транспортот на енергија многу поефикасен. Првичните трошоци можат да бидат малку повеќе од централните наизменична струја, но заштедите од помала електрична употреба, комбинирани со достапни попусти, ги прават исплатлива опција.

Користењето апарати за готвење како печката и шпоретот може да ги зголеми внатрешните температури. Избегнувајте да ги извршувате овие за време на потоплите месеци и најтоплите часови во денот со микробранова печка, со употреба на индукциски опсег или со старомодно готвење!

Во областите кои не се загреваат премногу во потоплите месеци, вентилаторот може да биде сè што ви треба за да се оладите. Само не заборавајте да ги извршувате само кога сте во собата!

Во крајна линија: Правилното запечатување и изолацијата на воздухот се од суштинско значење за да се задржи топлиот воздух и ладниот воздух. Ако живеете во Масачусетс и имате право, Масовно заштеда или Услуги за спречување на загуба на енергија во домот (ПОМОГ) програмите можат да обезбедат проценки на енергијата во домот без трошоци. Преку овие домашни проценки на енергијата, може да добиете попуст на изолација за вашиот дом.

CET обезбедува услуги за консултации со топлинска пумпа за корисниците на ПОМОГ. Јавете се на Помош за телефонска линија на 1-888-333-7525 за да дознаете повеќе. Подобните жители на Масачусетс можат да аплицираат и во Центарот за чиста енергија во Масачусетс Пилот за топлинска пумпа со целосен дом програма.

Во зависност од тоа каде живеете, навивач може да биде доволен. За оптимално ладење на домот само со вентилатор, обидете се да управувате со цел вентилатор на куќата навечер за да го разладите домот. Потоа наутро, затворете ги сите прозорци и нијанси за да го задржите ладниот воздух. Користете го вентилаторот за да циркулирате ладен воздух наоколу во текот на денот.

Во потоплите области, понекогаш само AC ќе направи трик. Поевтината, поефикасна опција може да биде да се активира вентилатор заедно со наизменична струја (и, се разбира, соодветна временска греење).

Лице што инсталира розова изолација во дом

5. Да, навистина - изолацијата е поефикасна од заменувањето на прозорците!

Како што споменавме погоре, временската состојба е важна и во сезоната на греење и ладење. Правилно запален дом има помалку истекувања на воздухот и го задржува климатизираниот воздух што резултира со повеќе заштеди на трошоците и енергијата. Но, колку се важни прозорците за одржување на загреаниот / ладен воздух внатре?

Виндоусите се одговорни за 25-30% од користењето на енергијата во станбениот простор од загуба на топлина и добивање на топлина. Прозорците со двојно стакло исто така може да резултираат во 18-24% од заштедите над прозорците со една рамка. Сепак, не треба да брзате и да купувате нови, енергетски ефикасни прозорци за да заштедите енергија и пари. Наместо тоа, еден од најефикасните начини да ги задржите студот или топлината надвор од вашиот дом е прекувремена временска состојба.

Временска интервенција вклучува различни техники да го подобрите пликот на вашиот дом за да го направите поефикасен и да го заштитите од надворешни елементи. Ова може да вклучува врати и прозорци за загадување и затегнување на времето, запечатување на протекување на воздух со прскалка за прскање или додавање на изолација на таванот или wallидот. Времето може да го направи вашиот дом поудобен, да заштеди пари и да го подобри квалитетот на воздухот во затворените простории. Доколку имате потреба од нови прозорци, имаме неколку енергетски ефикасни пренаменети прозорци во нашата продавница, EcoBuilding поволни цени!

Во крајна линија: Загрејте го вашиот дом, вклучително и загадување и соголување на времето, наместо да купувате нови прозорци. Ова може да биде DIY проект или да го направи професионалец преку една од програмите за станбена енергетска ефикасност.

CET може да ви помогне во ова! Регистрирајте се сега за без трошоци Проценка на енергијата во домот да дознаете повеќе за тоа како можете да го направите вашиот дом поефикасно во енергијата.

6. Да, навистина - исклучете ја топлината навечер!

Греењето на домот претставува околу 45% од сметката за енергија во домот. Пред програмабилните термостати, повеќето луѓе имаа впечаток дека печката ќе работи понапорно и ќе ги зголеми трошоците за да се загрее просторот ако се исклучи топлината. Претпоставката дека одржувањето на топлината во домот ќе биде поефикасно во енергијата, всушност не резултираше во заштеда на трошоци и не ја прави печката да работи прекувремено. Да се ​​исклучи топлината навечер и да се има само во текот на денот, всушност е поефикасно од енергијата отколку да се чува на 24/7.

Со програмабилни и паметни термостати овозможени за Wi-Fi, сега можете да ја регулирате температурата во вашиот дом без губење на удобност. Можете да видите а 10% заштеда на енергија со едноставно враќање на термостатот од 7 до 10 степени за 8 часа и сепак се будите во удобност со претходно поставен распоред. Размислете да ја програмирате за да ја намалите температурата навечер или кога сте надвор во текот на денот за да ги постигнете овие заштеди.

Во крајна линија: Користете програмабилен или паметен термостат за да закажете греење и ладење за максимална удобност и заштеда.

7. Да, навистина - не сè што изгледа дека може да се рециклира, спаѓа во рециклирањето!

Сите сме биле таму: има еден предмет во наши раце и дебатираме дали треба да го рециклираме или да го фрлиме во ѓубре. Ние сакаме да го направиме она што е најдобро за животната средина, затоа го ставаме во корпа за рециклирање и се надеваме на најдоброто. Меѓутоа, ако оваа ставка всушност не спаѓа во корпата за рециклирање, ние може да бидеме виновни за „велосипедизам“. Ова обично се прави од добри намери, но волшебството по желба доведува до контаминација на струјата за рециклирање - а стапките на контаминација за рециклирање се веќе околу 25%.

Ако ставиме нешто во корпата за рециклирање и не припаѓа таму, најверојатно ќе заврши во ѓубре во секој случај. Од времето кога оваа ставка беше ставена во корпа за рециклирање, таа отиде во Општински објект за обновување (MRF), а машините / работниците мораа да ги сортираат не-рециклирачките материјали од материјалите што може да се рециклираат. Наместо тоа, не-рециклирачките материјали одат во ѓубре, таму каде што требаше да се стават на прво место. Велосипедизмот одзема време и ресурси за да може да се отстрани некој предмет правилно, а понекогаш дури и да се добие цела торба за рециклирање што треба да оди во ѓубре.

Велосипедизмот исто така може да доведе до побавно производство, да предизвика повреди на работниците и опрема за рециклирање на џем. Пластичните кеси се едни од најлошите прекршители, честопати се мешаат во машините, го забавуваат процесот и потенцијално ја оштетуваат опремата, додека работниците мораат да престанат со сортирање на рециклирање и да ги одврзат вреќите.

Во крајна линија: Следниот пат кога ќе рециклирате предмет за кој не сте сигурни, направете пауза и размислете дали навистина може да се рециклира и ако се сомневате - исфрлете го. Добро правило е ако е чиста хартија, картон или пластика што се бокали, кади и шишиња, тогаш може да се рециклира.

Бидете сигурни дека и вашето рециклирање е чисто, бидејќи остатоците од остатоците можат да го загадат и рециклирањето. Ако живеете во Масачусетс, можете да пребарувате која било ставка на Рециклирајте Smart MA веб-страница за да видите дали припаѓа на рециклирање или корпа за отпадоци.

И покрај тоа што пластичните кеси не можат да се рециклираат преку рециклирање на работ од тротоарот, сепак можете да ги рециклирате кај некои трговци на мало. Пронајди напуштачки страници за рециклирање на пластичен филм, или проверете се со локален малопродажник.

Работник сортирање материјали на подвижна лента

8. Да, навистина - во некои случаи, летањето може да биде подобро отколку да се вози воз!

Не е тајна дека летањето придонесува доста за нашиот јаглероден отпечаток. Сепак, каков начин на транспорт е поеколошки, ќе се разликува во зависност од растојанието, видот на седиштата и бројот на патници.

Според Сојузот на загрижени научници, двајца патници летаат над 1000 милји во економијатаотвора PDF-датотека е подобро отколку да земете воз во САД Меѓутоа, ако патувате помалку од 1000 милји или летате од прва класа, тогаш возот секогаш ќе победи. Значи, следниот пат кога ќе сакате да летате низ САД, проверете дали патувате со економија! Исто така, обидете се да најдете нон стоп лет бидејќи поголемиот дел од горивото на авионот се користи за време на полетувањето и слетувањето.

Патувањето со воз преку земја може да биде полошо за животната средина отколку летањето бидејќи повеќето возови во САД сè уште работат со дизел. Возовите во североисточниот коридор се единствените возови во САД кои работат на електрична енергија. Овие само емитуваат околу 0.37 фунти CO2отвора PDF-датотека по патник-милја, додека возовите со дизел гориво испуштаат околу 0.45 килограми CO2отвора PDF-датотека по патник-милја.

Во крајна линија: Возовите можат да имаат поголем јаглероден отпечаток од летањето во САД, особено ако патувате преку земја. Најдобар начин за патување може да биде, всушност, со автобуски моторни возила. Секоја личност која патува на овој начин може да го намали својот јаглероден отпечаток за околу 85%. отвора PDF-датотека Овие имаат тенденција да бидат поевтини опции во споредба со возот, иако може да го зголемат времето на патување.

9. Да, навистина - поправањето наместо да купувате ново е поодржливо!

Наместо да купувате нови предмети кога вашите постари предмети треба да бидат заменети, размислете да го поправите она што веќе го имате. И од финансиска и од еколошка гледна точка, поправањето на работите е начинот на кој треба да се оди. Многу артикли не се ажурирани со текот на годините за да станат поефикасни во енергијата (како вашиот тостер или тенџере за кафе), така што нивното заменување нема да има влијание врз вашиот јаглероден отпечаток

Сепак, некои апарати како машини за миење садови или машини за перење станаа многу поефикасни во текот на годините. Надградбата на овие апарати може да ви помогне да заштедите пари и енергија, но ако стариот сè уште е во работна состојба, најдобро е да го искористите целосно пред да ги надградите.

Друг пример е правење на прекинувач од автомобил на гас на ново електрично возило. Ако вашиот автомобил на бензински погон е сè уште во добра состојба, подобро е да продолжите да го возите овој автомобил додека не бидете подготвени за надградба. Кога сте подготвени за надградба, размислете за електрично возило! Но, засега е подобро да го користите она што го имате и да го поправите по потреба.

Во крајна линија: Поправете го она што веќе го имате. Кога е време за надградба, размислете да го направите прекинувачот кон нешто поефикасно за енергијата, но користете го она што го имате дотогаш.

10. Да, навистина - ако пластичните кеси за еднократна употреба би можеле да се користат бесконечно, тие би биле поодржливи од памучните торби!

Пластичните кеси за еднократна употреба се сметаат за голем престапник. Но, колку се лоши за околината во споредба со другите торби за купување?

Кесите за повеќекратна употреба може да бидат најинтуитивниот избор од трите опции. Меѓутоа, кога се зема предвид проценката на животниот циклус на секој и јаглеродниот отпечаток на материјалите од кои секој е направен, тој може да стане малку покомплексен. Проценката на животниот циклус ги разгледува влијанијата врз животната средина на секоја фаза од животниот циклус на одредена ставка. Ова е обично фази на екстракција, производство, пакување и транспорт, употреба и крај на животот.

Еве каде станува комплексен. Пластичните кеси всушност имаат помал отпечаток на јаглерод во почетокот на нивниот животен циклус во споредба со хартиени или торби за повеќекратно купување. Ова не значи дека тие се најодржливи, бидејќи кога се разгледува целиот животен циклус, тие не победуваат. Можеби ако се навикнат повеќепати, но обично се користат само еднаш. Тие не се разградливи и можат да опстојуваат многу години, предизвикувајќи други проблеми поврзани со микропластика и загадување.

Од друга страна, хартиените кеси имаат тенденција да имаат малку поголема количина јаглерод во почетокот на нивниот животен циклус. А, памучните торби за торби се уште полоши. Треба да се користи хартиена кеса најмалку 3 патиотвора PDF-датотека , и ќе треба да се користи памучен товар најмалку 131 патиотвора PDF-датотека да се изедначи со СО2 излез од пластична кеса за една употреба. Сепак, хартиените кеси лесно се распаѓаат во споредба со пластичните, а памучните торби се доволно цврсти, така што можат повеќекратно да се користат. Овие опции изгледаат многу подобро во фазата на крајот на животот бидејќи создаваат помалку отпад. Навистина се сведува на тоа колку пати некој предмет може повторно да се искористи и колку поединец всушност повторно го користи предметот.

Во крајна линија: Најеколошката вреќа може да биде комбинација од овие: повторна употреба на пластична кеса за шопинг што може да се користи повеќе пати колку што можете. Овие тешки пластични кеси се потрајни, така што нема да рипуваат и може да се користат одново и одново. Уште подобро, користете ја торбата што веќе ја имате дома или купете од втора рака! Користење на повеќе торби колку што е можно повеќе за да се намали влијанието врз животната средина!

Генерално, може да биде незгодно да се движите во најодржливите активности. Имајте на ум Четирите Р: намалете, користете повторно, поправете и рециклирајте! Може да го користите и повторно да го користите она што веќе го имате и да ги поправите работите по потреба. Користете помалку топла вода кога е можно, и ако не сте сигурни дали некоја ставка припаѓа во вашата корпа за рециклирање, проверете се со услугата за отпад / рециклирање пред да ја фрлите во ѓубре. Не заборавајте да го загреете вашиот дом за да ги намалите трошоците за енергија и да ја зголемите удобноста!

[/ fusion_text] [/ fusion_builder_column] [/ fusion_builder_row] [/ fusion_builder_container]