Инсталирањето соларни панели на вашиот покрив е одличен начин да го намалите јаглеродниот отпечаток. Просечно американско домаќинство користи околу 11,000 XNUMX киловат-часови електрична енергија секоја година и префрлањето на тие киловат-часови на обновлив извор може да се задржи 10,000 фунти CO2 надвор од атмосферата по домаќинство; јаглеродниот еквивалент на одземајќи два автомобила од патот годишно. Соларниот покрив исто така стана полесен и поевтин за инсталирање, а ги има многу локални и федерални финансиски стимулации за инсталирање на соларни панели вклучувајќи даночни кредити и субвенционирани опции за финансирање.

Но, не секој има пристап до сончевиот покрив. Многу жители на Масачусетс изнајмуваат, а многу сопственици на куќи се борат со високите трошоци однапред, долгорочната поврат на инвестицијата, старите покриви, засенчените дрвја и загриженоста за одржување и естетика. Всушност, до 80% од жителите на САД не може да добие соларен покрив најмногу поради овие проблеми.

Во меѓувреме, се повеќе Американци се заинтересирани за обновлива енергија и се зголеми инсталираниот соларен капацитет за 20% во изминатата година и од 1,000 мегавати на скоро 100,000 во изминатата деценија. Како да се надмине овој јаз помеѓу побарувачката и пристапот? Одговорот за многумина е соларна заедница.

Што е заеднички соларен?

Соларниот модел на заедницата е изграден околу соларните „градини“ во заедницата и концептот е сличен на оној на АДС. Доколку се генерира доволно интерес или ако се најде добра страница, инвеститорот ќе изгради соларна градина во локалната заедница. Градината ќе генерира соларна енергија, а развивачите ќе им дадат можност на локалните бизниси и жителите да се пријават и да добијат дел од енергијата произведена од градината.

ја отвора датотеката IMAGE

Комјунистички соларни градини од мали размери, како оваа, им овозможуваат на повеќе луѓе да имаат пристап до сончевата енергија

Градината ќе ја напојува таа енергија во локалната мрежа, со што ќе се генерираат соларни кредити за претплатниците на сонцето во заедницата. Овие кредити ќе им овозможат на претплатниците да и плаќаат на соларната компанија во заедницата за нивниот дел од електричната енергија што ја создава градината. Клиентите можеби сè уште треба да купат дополнителна енергија ако нивната употреба на енергија го надмине нивниот удел генериран од сончевата градина, но сметките за електрична енергија на претплатниците често паѓаат без оглед на (понекогаш и до 10%).

Предности на малата скала

Соларните програми на заедницата исто така даваат решенија за некои од најголемите проблеми со кои се соочуваат големите соларни фарми.

Едно од најголемите решенија што тие ги нудат во заедниците е пристап и избор. Поради нивната големина, големите соларни фарми бараат многу планирање од страна на големите компании и честопати владини организации оставајќи малку или без простор членовите на локалната заедница да се вклучат во дискусијата. Соларната заедница се разликува со тоа што им дозволува на заедниците да се здружат и да добијат пристап до чиста енергија доколку тие така изберат. Исто така, на поединците им дава поголема агенција во нивните енергетски одлуки, давајќи им можност на повеќе луѓе да се префрлат од анонимната и честопати фосилна горива од тешката мрежа.

Друг проблем со големи соларни фарми е користењето на земјиштето. Соларните фарми бараат огромно количество земјиште за да произведат електрична енергија што понекогаш бара расчистување на шумите или други диви живеалишта. Спротивно на овој модел, многу соларни компании во заедницата ги градат своите градини на копно што не е погодно за други видови развој или зачувување - како кафеави полиња, затворени депонии и покриви на големи згради како училишта, болници и големи трговски центри . Многу соларни градини во заедницата исто така се изградени на локални фарми бидејќи обезбедуваат сенка за добиток и создаваат дополнителни приходи за малите земјоделци.

Како да се регистрирате

Соларната заедница сè уште е индустрија во подем, но има многу компании кои се појавуваат низ Масачусетс и САД што го прават пријавувањето лесно. Одлично место за почеток е Енергија мудрец заедница пазар на сонце. Energy Sage споредува различни цени и програмери и им овозможува на клиентите список со нивните најдобри опции за соларна заедница. Нексамп, Ампион, Краткоденица, и Сина бран исто така, нудат заеднички соларни опции во Масачусетс.