Секоја година од 2012 година, дипломираните Еко -соработници тргнаа кон возбудливи можности во различни области. За да дознаете што беа нашите Еко-соработници 2020-2021 година, Озет и aredаред, прочитајте!

Каде се тие сега?

Aredаред Шин

Беше одлично да се израмни со aredаред Шаин. Тој ја предводеше нашата програма за виртуелна комуникација и работеше напорно за да ги постави стандардите за презентациите на CET, меѓу многуте други проекти. Во текот на годината, тој исто така научи како да направи ефективна теренска палуба со привлечна содржина. Тој рече дека ова е „толку, толку корисно“ кога ги барав следните чекори по неговото време во CET. Тој, исто така, сподели благодарност за неговите ментори кои му помогнаа да ги оцени понудите за работа кон крајот на годината. Aredаред рече дека најмногу му недостасува да работи со тимот за комуникација, особено Озет, неговиот колега. Тие двајца несомнено направија динамично дуо!

Aredаред сега работи во Охајо во Иноватори на енергијата Брајт како нивни специјалист за искуства при стартување. Таму, тој им помага на новите енергетски техничари во стартап компании да го изградат својот производ, од прототип до пазар. Користејќи ги вештините за комуникација и вмрежување научени во Еко -стипендијата, aredаред ги стандардизира препораките за ресурси на Брајт за клиентите. Со насочување на портфолио компаниите кон одржлив раст, тој помага да се промовира чиста и ефикасна енергија.

Гледајќи наназад, aredаред сподели дека не ја започнал својата кариера знаејќи каде сака да оди. Сега, тој се чувствува сигурен во правецот што го презеде. „Друштвото ми покажа дека вашата кариера не мора да биде само еден сон што сте го знаеле цел живот. Повеќето луѓе одат на пат во кариера, а не на пат. Научив дека не треба да ја знаете или да ја имате вашата работа од соништата во моментов, само начин на размислување да го барате следниот чекор до местото каде што сакате да одите. „Aredаред и неговите зборови на мудрост ќе бидат пропуштени!

Озет Остроу

Озет Остроу, другата соработничка од 2020-2021 година, исто така, ги елаборираше начините на кои стипендијата CET ја подготви за нејзината нова работа. Нејзината нова улога е во Reduction in Motion, како консултант за одржливост. Таа сега работи на лице место, помагајќи им на болниците да се справат со нивниот регулиран медицински отпад, како и нивните напори за рециклирање. Образованието и консултациите за намалување на отпадот ги формираат клучните аспекти на нејзината работа.

ЦЕТ им помага на бизнисите воопшто, а не на бизнисите специфични за здравствената заштита. Како и да е, Озет чувствува дека она што го научила во CET преточило добро на нејзината нова работа. Ова е затоа што таа беше опремена со релевантно знаење. Работата со јавноста и учењето како најдобро да се образуваат другите беше од голема корист за нејзиниот професионален развој. Поточно, знаењето за преработка на отпад за негова повторна употреба с still уште е релевантно за нејзината работа. Има многу повеќе преклопувања во работата на двете организации. „Намалувањето на движењето се однесува на помагање на бизнисите да го намалат отпадот, што е дел од мисијата на CET“. Се потсети Озет.

Таа сподели дека стипендијата ја опремила со значајно искуство и знаење, особено во маркетингот и комуникациите. Како колега, таа имаше корист од менторство и изгради вештини како што е комуникациска фокусирана на тим. Вештините за решавање проблеми и управување со времето што ги собра во CET многу и помогнаа.

Иако нејзините планови за во иднина не се зацврстени, Озет спомена дека е заинтересирана и за корпоративна одржливост и размислува да продолжи со МБА. Што и да одлучи, знаеме дека оваа неверојатна поранешна колешка ќе продолжи да се истакнува!

Запознајте ги овогодинешните соработници!

Време е да дочекаме уште еден круг EcoFellows во тимот во Центарот за Екотехнологија! Програмата EcoFellowship е едногодишна платена стипендија за работа со персоналот на ЦЕТ и со другите Еко-соработници за извршување на низа активности поврзани со иницијативи за климатска акција и образовно програмирање во Западен Масачусетс. EcoFellows ги поддржува иницијативите на CET за да им помогне на жителите, студентите, институциите и бизнисите низ регионот во тековните програми за енергетска ефикасност, домашни енергетски услуги, обновлива енергија и намалување на отпадот преку рециклирање, повторна употреба и компостирање. Еко -стипендијата, исто така, обезбедува можности за професионален развој за овие неодамнешни дипломирани студенти на колеџ, охрабрувајќи ги да се вклучат во опфатот на заедницата, училишните програми и други еколошки организации.

Каси Роџерс

Јас сум доживотен жител на Минесота, моментално со седиште надвор од живата горна област на Минеаполис. Познати сме како „Земја на 10,000 езера“, така што тука никогаш нема да има недостаток на активности на отворено! Би сакал да кажам дека мојот прв учител беше мојата градина. Поминав многу лета од моето детство возејќи се меѓу тревките од грав и гледајќи како пчелите опрашуваат бамја. Способноста да се јаде храна, растев уште од рана возраст, ми влеа длабока iosубопитност кон природата и она што подоцна го научив да се нарече човечка екологија. Отсекогаш чувствував силна одговорност да се грижам за земјата, и тоа е она што ме наведе да продолжам со студиите за животна средина на колеџот Макалестер.

Иако знаев во што сакам да се занимавам, морав да направам многу истражувања за да го најдам она што конкретно сакав да го направам во широката област на животната средина. Имав среќа да најдам неколку поврзани практиканти секоја година што ми одржаа лекции за климатските промени, работата во заштитата и водството во животната средина. Способноста да развивам сопствен стил на работа ми даде можност да создадам позитивно влијание во моите заедници. Пробав многу патеки за кариера, од етноботанија до одржлива архитектура, и во еден момент дури и размислував да станам музички композитор фокусиран на животната средина (сите се благодарни што еден беше краток)! Иако ја сакав секоја минута од тие можности, ниту една од нив не ме натера да се чувствувам толку охрабрена како што се чувствував кога студирав одржлива храна и образование.

Слика од Националниот парк Аркис, направена на патување со фотографија што го направив минатиот јануари

Брзо напред до декември 2020 година, кога дипломирав на Макалестер со диплома по студии за животна средина и образование со акцент на системи за одржлива храна. Со толку многу неизвесност, беше многу возбудливо и нервозно време да се влезе во работната сила.

Бев возбуден што аплицирав за ЕКО стипендија на ЦЕТ бидејќи ги сакав разновидните програми што ги нудат, од обновување на храната до образование за домашни енергетски ревизии. Сакав да научам колку што можам повеќе за ефективни и научно базирани решенија за климатската криза. Иако штотуку започнавме, секој ден се чувствувам како да имам малку повеќе агенција за одговарање на еколошките прашања. Тимот е неверојатно добредојден и секогаш н encoura охрабрува да поставуваме прашања, кои несомнено ќе ја негуваат мојата iosубопитност. Многу сум благодарна што бев еко -соработник во CET и воодушевен сум што гледам каде н takes носи оваа година!

Фатин С. Чаудри

Мојот дом отсекогаш бил Newујорк- можеби повеќе познат по своите облакодери отколку по природа. Меѓутоа, мојата исламска вера и аспектите на градот, како што се неговите изненадувачки распространети паркови, ме одржуваат поврзан со научното знаење и важноста на управувањето со животната средина.

Откако студирав во средното училиште Хантер колеџ, дипломирав биологија и се занимав со антропологија на Универзитетот Стони Брук. Ова искуство ја зацврсти мојата nessубов кон Лонг Ајленд. Во мојот последен семестар, пред часовите да станат привремено виртуелни, можев да полагам курс за рехабилитација на морски цицачи и морски желки во прекрасниот, крајбрежен кампус Саутемптон. Часот го водеше професорката Максин Монтело, која е директорка на поморскиот центар за спасување во Newујорк. Бев запрепастен кога дознав повеќе од неа за безбројните начини на кои луѓето го загрозуваат морскиот живот. Вклучувајќи работи како што е создавање вишок отпад. Како таков, одлучив да се борам со уништувањето на животната средина преку теренски активности, образование и други активности.

Фотографија од лабораторијата за морски желки NYMRC, направена од д -р Курт Бретш

По дипломирањето, поминав извесно време како ментор прво со програмата Full STEAM Ahead на Технолошкиот институт во Масачусетс, а потоа и со нивната програма за вкус после работа, работејќи со средношколци и претежно со помлади студенти, соодветно. Наставната програма за првата програма се фокусираше на фиксни лекции, додека наставната програма по Афтершколски-вкус беше до менторите. Така, решив да предавам на различни теми, вклучувајќи археологија, фолклор и биоразградливи.

Набргу потоа, наидов на CET и неговите можности на Idealist, веб-страница што рутински ја пребарував со цел да најдам позитивна работа ориентирана кон промени. Многу сум благословен што го најдов токму тоа со EcoFellowship! На CET и понатаму му се верува да прави револуционерна работа во услугите за отпад и енергија. Разбирливо е зошто Центарот за екотехнологија постои со децении. Толку сум воодушевен што неговата работа се однесува на феномени како Нула отпад и зголемени движења за ефикасност на зградата. Возбуден сум да научам за тоа како секој оддел во CET придонесува за CET мисија.

Во иднина, сакам да се регистрирам заедно со членовите на семејството за волонтерска програма што работи со орангутани во Индонезија, мешајќи ги моите страсти за животната средина и за спасување животни. Во однос на професионалните аспирации, би сакал да ги применам разните вештини што ги развивам преку работа за Центарот за екотехнологија како Еко -соработник за да станам лидер во област како што е биопластика или конзервација.