Изградбата остана главно иста во последните сто години или така, со исклучок на дизајнот и повремената нова технологија или воведување на побезбедни материјали. Во 1996 година, тоа се промени со сертифицирањето на Пасивната куќа, кое првично започна во Германија под името PassivHaus. Тој се фокусира на користење на природните елементи околу куќата, како и внимателен дизајн и конструкција за да се направи зградата неверојатно ниска енергија. Бидејќи оваа сертификација е концепт на конструкција и не е бренд, принципите остануваат исти низ целиот свет, додека имплементацијата може да варира. Пасивните куќи можат да имаат заштеда на енергија за греење и ладење на просторот до 90% од сегашните типични згради и над 75% во споредба со новите згради (Институт за пасивна куќа). Тоа е близу до нула-нето употреба на енергија, особено ако се земе предвид греењето и ладењето на зградата е многу енергетски интензивна.

ја отвора датотеката IMAGE

Нулта-нето енергија е цел за многу одржливи развивачи бидејќи се фокусира на просекот на количината на енергија што ја користи зградата во текот на една година до нула. Она што обично изгледа е енергетски вишок во сончевите потопли месеци и енергетски дефицит во облачните постудени месеци. Се разбира, тоа варира во зависност од локацијата. PassiveHouse се обидува да достигне нето-нула енергија преку „суперизолирање“ на зградата за да ги зароби топлината и енергијата што е можно повеќе внатре, истовремено насочувајќи ја зградата кон сонцето за да создаде пасивна топлина. Тие исто така се фокусираат на квалитетна вентилација за да се осигура дека квалитетот на воздухот во затворените простории е здрав и свеж.

Штом домот се загрее, важно е да се задржи топлината внатре. За да се постигне ова, куќите се прават супер херметички, со механичка вентилација за одржување на свеж и здрав квалитет на воздухот. За да се задржи топлината заробена, куќата е супер изолирана што значи дека е изолирана што е можно повеќе, честопати надминувајќи го нормалниот код за изолација. Исто така, честопати е опремен со прозори со тројно стакло за да помогне во спречување на нацрти и да се намали загубата на топлина околу прозорците.

ја отвора датотеката IMAGE

Со цел да се напојува механичката енергија и високотехнолошкиот систем за вентилација, соларни панели се инсталираат на покривот. Овие значително ја намалуваат количината на енергија добиена од мрежата и генерираат вишок енергија за време на сончевите месеци за да и помогнат на куќата да постигне нето-нула употреба на енергија. LED светлата инсталирани низ целата зграда помагаат да се намалат трошоците за енергија на осветлувањето.

Сите овие мерки придонесуваат за ниски до нула енергетски трошоци за греење и ладење.

Одличен пример за пасивна куќа во нашата локална област е куќата Гарфилд на колеџот Вилијамс. Изградена во 1850 година, никогаш не би знаеле дека оваа станбена сала е поинаква. Куќата Гарфилд беше целосно реновирана за да вклучи различни иновативни детали за конструкцијата што помагаат во суперизолацијата на зградата. Центарот за еко-технологија помогна во процесот, дејствувајќи како Проверувач на PHIUS (Институт за пасивна куќа на Соединетите држави) и ја прегледа зградата, како и советуваше градежни и дизајнерски тимови на патот.

ја отвора датотеката IMAGE

Гарфилд Хаус на колеџот Вилијамс

Ако размислувате да изградите своја сопствена пасивна куќа, или барате да направите додаток во вашата куќа што е можно поефикасно за енергија, можеме да помогнеме! CET може да ви помогне да утврдите дали сертификацијата за Пасивна куќа е реална цел за вашиот проект и потоа да ви помогне да се движите низ процесот на сертифицирање од почеток до крај. CET нуди целосно мени на услуги за подобрување на градежните перформанси, што можете да ги најдете овде. Контактирајте не денес за да започнете!