Ах пролет! После долга, студена зима, конечно станува доволно убаво да излезете од нашите куќи без палто, ракавици, капа, ансамбли на шалови, што многу од нас ги знаат премногу добро.

Пролетта е време за прошетки, излети и спортови на отворено, а за многу Американци, време е и да се пробие семето на трева, ѓубриво, убиец на плевели и косилка. Одгледувањето буен зелен тревник бара работа.

Има над 40 милиони хектариотвора PDF-датотека третирана трева трева во САД, повеќето од нив може да се најдат во приградските дворови. Добро одржуваниот, убаво поткосен зелен тревник изгледа навистина пријатно и се чувствува убаво да се лежи, но освен овие две поволности, тој навистина не служи за никаква функционална намена и всушност има многу лоши страни.

Да почнеме со употреба на енергија.

Одржувањето на тревник со здрав изглед бара неделно или двонеделно косење и повеќето сопственици на тревници го изведуваат овој ритуал со косилка за трева на гас. Овие машини се неверојатно неефикасни (емитува еден час употреба на косилка за трева) 11 патиотвора PDF-датотека количината на загадување на нов автомобил) и гужва наоколу 200 милион галониотвора PDF-датотека на бензин годишно во САД

Намалувањето на оваа во голема мерка непотребна употреба на енергија е одличен начин за заштедете енергија дома.

Тревниците исто така се неверојатно расипнички. Според а хартијаотвора PDF-датотека нарачано од Совет за одбрана на националните ресурси (НРДЦ) во 2016 година, националното наводнување на пејзажот за трева трева изнесуваше скоро 9 милијарди литри вода на ден, а употребата на пестициди поврзани со тревникот изнесуваше над 70 милиони фунти (што може и создава штетно истекување што ги загадува езерата и реките).

Грижата за тревникот создава и многу пластичен отпад од вреќи со семе и ѓубриво. Намалувањето на употребата на материјалот и ресурсите поврзани со тревникот е одличен начин за намалување на отпадот дома.

Големи делови од монопроизводи трева преплавени со пестициди, исто така, може да бидат предизвикувачки фактор во падот на популацијата на локалните инсекти и диви животни, вклучително и пчелите.

Населението на пчели во САД се нурне во носот во последниве години, главно се должи на три П., слаба исхрана, пестициди и паразити. Пчелите, како и луѓето, имаат потреба од разновидна диета за да живеат здрав живот, но богата разновидност на цвеќиња и други извори на полен е многу потешка за пчелите да ги најдат во нашата растечка приградска опсесија со тревник.

Докажано е дека многу обични пестициди за тревници, вклучително и глифосат, главната состојка во прегледот, убиваат пчели

Понатаму, многу вообичаени пестициди, вклучително и глифосат, главното соединение во прегледот (популарен станбен пестицид на Монсанто) докажано е дека убиваат пчели.

Стандарден тревник од трева е исто така штетен за локалните системи за вода. Заедно со истекувањето на пестицидите што го создаваат тревниците со тревки од трева, тие не ја задржуваат или филтрираат водата што е загадена од други извори.

Според подземни води.org, „Секој пат кога врне, водата тече низ непропустливи површини, како што се покриви или патеки, собирајќи загадувачи како што се честички од нечистотија, ѓубрива, хемикалии, масло, ѓубре и бактерии на патот. Водата оптоварена со загадувачи влегува во канализацијата на невремето непречистена и тече директно кон блиските потоци и езерца. Американската ЕПА проценува дека загадувачите што ги носи истекувањето на дождовницата сочинуваат 70% од целото загадување на водата “.

Загадувањето на водата и истекувањето на вода се големи проблеми во многу пејзажи на приградските населби, а тревниците од трева само ги влошуваат проблемите.

Историја на тревниците

Значи, ако тревниците со трева треваат толку многу штета на животинскиот свет и животната средина и навистина не служат на која било функција или цел надвор од естетиката, зошто тревата од трева е термин во повеќето приградски дворови? Од каде оваа опсесија?

Професорот и историчар Јувал Ноа Харари ни нуди потенцијален одговор гледајќи ја историјата на тревникот во неговата книга од 2015 година, Хомо деус.

Според Харари, „Идејата за негување тревник на влезот во приватни живеалишта и јавни згради се роди во замоците на француските и англиските аристократи во доцниот среден век. Во раната модерна ера оваа навика влезе во длабоки корени и стана заштитен знак за благородништво.

Негуваните тревници бараа земја и многу работа, особено во деновите пред косилки и автоматски прскалки за вода. Во замена, тие не произведуваат ништо од вредност. Ни на нив не можете да пасите животни, бидејќи тие би јаделе и би ја газеле тревата.

Ситно негуваните тревници на Версај (на сликата овде) и другите замоци, палати и аристократски замоци биле претходници на современите тревници

Сиромашните селани не можеа да си дозволат да трошат драгоцено време или земјиште на тревниците. Уредната трева на влезот во замокот беше соодветно на статусен симбол што никој не можеше да го лажира.

Со тоа, луѓето успеаја да ги идентификуваат тревниците со политичка моќ, социјален статус и економско богатство. Не е ни чудо што во деветнаесеттиот век буржоазијата што растеше со ентузијазам го усвои тревникот “.

Што нè носи до денес. Ера во која отпадот, емисиите и употребата на енергија се големи грижи во многу делови на земјата, но сепак ние трошиме време, ресурси и 47.8 милијарди долари годишно растечки и негувани бујни, зелени статусни симболи.

Бариери за промена

Другите луѓе низ целата земја исто така ги забележаа ефектите врз животната средина од одржувањето на убав тревник, но многу членови на ова растечко движење „без косење“ наидоа на прилично голема бариера кога се обидоа да ги сменат своите домашни пејзажи.

Законот.

Многу држави и окрузи имаат закони што регулираат како сопствениците на куќи можат да управуваат со своите дворови, и многу од овие закони строго го ограничуваат секој пејзаж што не е добро одржувана тревна трева.

Според Хартија од НРДЦотвора PDF-датотека , „Низ САД, повеќето општини регулираат максимална висина на трева трева некаде помеѓу осум и дванаесет инчи според нивните закони за непријатност“.

Здруженијата на сопственици на домови (HOA), исто така, играат голема улога во ограничувањето на разновидноста на дворовите во оваа земја. Некои групи проценуваат дека до 20% од домовитеотвора PDF-датотека припаѓаат на здруженија на сопственици на куќи и многу од овие здруженија имаат строги правила за уредување што овозможуваат само негувана трева од трева.

Овие закони и правила на HOA се вистинско прашање за луѓето како Сара Бејкер од Александрија, Охајо која престана да го коси и маникира нејзиниот хектар тревник во обид да воспостави место за домашни растенија, инсекти и животни.

Сара Бејкер стои меѓу растенијата во нејзиниот обраснат двор. Бејкер беше принудена од нејзиниот град да го коси дворот и покрај позитивните ефекти врз локалниот див свет (Фото со благодарност од NRDC)

„Три месеци порано, престанав да косам скоро еден хектар селска земја надвор од рурален град во Охајо“. Напиша Бејкер во приказна за Вашингтон пост за нејзиниот двор. „Попури од растенија започна да цвета, а следеше богат асортиман на инсекти и животни. Јас во суштина имав израсна работен екосистем, кој чекаше да се појави шансата “.

За целата нејзина напорна работа за враќање на парче земја во природен екосистем, Бејкер доби официјално писмено предупредување од управниот одбор на нејзиниот град, заканувајќи се со парична казна од 1,000 американски долари доколку не ја коси тревата.

Ова искуство го споделија премногу луѓе кои се обидоа да направат позитивна промена на животната средина на нивниот имот.

За среќа, не сите општини се толку строги со своите закони за користење на земјиштето, а некои градови и градови во посуви држави дури ги имаат програми кои нудат стипендии за сопствениците на куќи кои сакаат да ги направат своите дворови помалку расипнички.

решенија

Многу луѓе низ целата земја започнаа да се спротивставуваат на ограничувачките закони за употреба на земјиштето и најдоа креативни и интересни начини да ги направат дворовите помалку расипнички и еколошки.

Многу од овие решенија се исто така одлични начини да се намали употребата на енергија и отпадот од отпад.

Не коси

Друг одличен начин да се намали употребата на ресурси и пестициди во вашиот двор е едноставно да престанете да косите и на друг начин да го одржувате. Ова ќе му овозможи на вашиот двор да се врати во дива, природна состојба што е одлична за локалниот див свет и опрашувачите!

Оставајќи да расте вашиот тревник, па дури и само делови од вашиот тревник, исто така ја намалува или елиминира употребата на вода и пестициди, како и емисиите од косилки за трева на гас.

Заедно со многу други поволности наведени погоре, дождовните градини, гробиштата и дворовите за косење се исто така одлични начини да се намали трошењето на потрошената енергија дома. Сите овие алтернативи во дворот бараат минимално одржување, што ја намалува потребата за косилки, дувалки за лисја и друга дворска опрема на гас.

Дворовите за кои е потребно минимално одржување, исто така ја намалуваат зависноста од честа примена на пестициди, ново семе од трева и храна за тревници, кои често доаѓаат спакувани во пластика.

Засади зеленчук!

Како што е наведено погоре, Американците трошат огромни 47.8 милијарди долари годишно на одгледување трева во нивните дворови. Замислете ја целата вкусна, хранлива локална храна што можеше да ја одгледуваме ако наместо тоа ги насочевме тие средства кон одгледување зеленчук!

Подигање зеленчук во домашна зеленчукова градина

Одгледувањето зеленчукова градина е интензивно ресурсно и исто така може да бара одредена употреба на пестициди, но ако веќе планирате да потрошите пари и ресурси на вашиот двор, зошто барем да не добиете некоја вредност од тоа?

Локално одгледуваниот и собран зеленчук има подобар вкус отколку купениот во продавница, кој се одгледувал за траење и често се испраќа од други држави и земји. Дополнително, користењето на ресурсите во вашиот двор за одгледување храна може да го намали и јаглеродниот траг со замена на храната во супермаркетот со вашата.

Ако изберете да одгледувате зеленчук, тоа е исто така одлично време да започнете компостирање да ги направат да растат поуспешно.

Да не спомнувам дека градинарството ве поттикнува да јадете повеќе зеленчук, има докажано психолошки придобивки, и е одличен начин да вежбате малку!

Органски тревници

Органските тревници се добра опција за луѓето кои сè уште сакаат да го задржат основниот изглед и чувство на традиционален тревник, или можеби се заинтересирани само за правење мали измени во нивните навики за користење на земјиштето. Оваа опција може да биде особено привлечна за оние кои имаат деца кои сакаат да играат топка во дворот или за луѓе кои не живеат во близина на парк или заедничка зелена површина.

Всушност е изненадувачки лесно да имате убав тревник без да користите пестициди. Постојат дури и некои локални организации на северо-исток, како на пример Комитет за атмосферски води на реката Конектикат и Проект за совршена земја, кои нудат документи за упатства за тоа како да го префрлите тревникот во органски.

Друг начин да го направите вашиот тревник уште поеколошки е да користите рачна косилка за трева. Овие практични машини ќе ви ја исечат тревата без гас и ќе бидат одличен начин да помогнете во намалувањето на употребата на енергија!

Дождовни градини

Да се ​​изгради дождовна градина на вашиот имот е одличен начин да се спречи истекување и да се намали локалното загадување на водата, особено ако вие живеат во близина на океанот. Тие исто така се далеку оддалечени од изградбата и не бараат многу ресурси за градење или одржување!

Проверете Водич за ЕПА за повеќе совети како да ја прилагодите вашата дождовна градина на вашиот локален екосистем.

Дожд градина

Дождовните градини помагаат во филтрирање на потенцијалното штетно истекување со охрабрување да се впие во почвата. Овој вид пејзаж исто така бара многу малку одржување што го намалува користењето на отпад и енергија.

Ксерикирање

Ксерикирање е форма на уредување која се стреми да ја намали или отстрани потребата за наводнување. Xeriscapes се особено популарни во сувите западни држави, но тие можат да бидат изградени во кој било регион или клима.

Дознајте повеќе за 7-те принципи на xeriscaping овде!

Дворовите со Xeriscaped вклучуваат локални растенија и не бараат одржување од малку или без нив

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за темата, проверете го трудот за НРДЦ овде.отвора PDF-датотека

Можете исто така да ја проверите нашата продавница за градежни материјали, EcoBuilding поволни цени, за да најдете зделки на уредување и уредување на дворот како гребла, буриња за дожд, соларни компостери и многу повеќе!

Ако сте заинтересирани да најдете други начини да бидете поодржливи дома, научете како CET може да ви помогне намалување на отпадот заштеда на енергија!