Денес се одбележува 51-годишнина од Денот на планетата Земја! Првиот службеник Ден на планетата Земја се одржа во 1970 година кога 22 милиони Американци учествуваа на митинзи, маршеви и едукативни програми за застапување за чист воздух, земја и вода. Оттогаш, Денот на планетата Земја прераснува во глобална прослава за подигање на свеста за еколошките проблеми и охрабрување на позитивни промени за решавање на климатските проблеми. Прославете го Денот на планетата Земја со нас денес со намалување на отпечатокот од јаглерод на овие лесни начини!

1- Застанете покрај вашиот мал локален пазар- Купете производи и храна што се локално изработени и одгледувани. Ова во голема мера ги намалува фосилните горива што се користат при транспорт на стока од далеку. Бидете сигурни да проверите дали имаат дел од најголемиот дел од храната и не заборавајте да ги понесете вашите кеси за повеќекратна употреба! Ова е исто така одличен начин за поддршка на вашите локални мали бизниси.

2- Закажете домашна енергетска ревизија- Масовно заштеда и Програма за услуги за спречување на загуба на енергија во домот (ПОМОГ) нудат бесплатни проценки на енергијата во домот за да им помогнат на сопствениците на домови да направат подобрувања во домот што заштедуваат пари, електрична енергија и гориво за греење. Персоналот сертифициран од БПИ ќе ви помогне да ги идентификувате и дадете приоритет на ефективните подобрувања за вашиот дом и ќе ве известат за попустите и стимулациите за да го направите подостапен. Пријавете се тука!

3- Преуредете го вашиот дом со повратени и спасени предмети- Нашата продавница, EcoBuilding поволни цени, е најголемата продавница за обновени и вишоци градежни материјали во Нова Англија! Се наоѓа во Спрингфилд, М-р и на Интернет eBay. Користењето на рекултивирани материјали наместо нови е одличен начин да го намалите отпечатокот од јаглерод. Стоп за EcoBuilding поволни цени или вашата локална продавница за штедење за да земете некои уникатни спасени парчиња!

перење алишта

4- Направете денешен товар на алишта во ладна вода- Ова создава значителна заштеда на енергија од негревање на водата, што може да ви заштеди и пари! И не грижете се, детергентот за перење работи исто толку добро во ладна вода.

5- Тестирајте го вашето знаење за рециклирање- RecycleSmart м -р има забавен квиз од две минути за да ви помогне да станете уште попаметен рециклир. Поведете квиз овде!

6- Пијте од шишето со вода што може да се користи повеќекратно - Beе и помогнете на животната средина и со намалување на пластика за една употреба и со тоа што имате една чаша помалку за да потрошите пари, енергија и чистење вода потоа.

7- Фрлете ја несаканата облека за донација- Текстилите придонесуваат 8-10% CO2емисии на глобално ниво. Потрошувачката на енергија за производство на ткаенини и испорака на крајните производи е значителна бидејќи текстилната индустрија во голема мера се потпира на фосилни горива. Затоа, не заборавајте да ја донирате облеката за да може повторно да се носи или да се рециклира!

човек на велосипед

8- Ако можете, пешачете или велосипедирајте каде и да треба да одите денес- Ова не само што ги намалува емисиите на СО2, тој е поздрав и за вашето тело!

9- Исклучете дополнителни светла и електроника- Исклучете ги сите светла кога во моментот не сте во таа просторија и исклучете ги електронските уреди кога не се користат за да заштедите енергија!

10- Избегнувајте јадење месо денес- Одгледувањето добиток бара голема количина земја, вода, ресурси и енергија. Сточарското производство произведува повеќе гасови од стаклена градина отколку целиот светски сектор за транспорт - автомобили, камиони, возови за авиони - заедно. Прескокнувањето месо дури и за еден ден може да направи голема разлика!

претстојниот настан CET Исто така се надеваме дека ќе ни се придружите напладне за разговор за иновациите на CET, да дознаеме повеќе за тоа како успеавме да ги постигнеме нашите цели и што се надеваме дека ќе постигнеме во иднина!